Asunnossa oleva liian suuri ilmankosteus voi aiheuttaa homeiden kasvua. Kasvaakseen home tarvitsee kuitenkin kolme asiaa: sopivan lämpötilan, kosteutta sekä ravintoa.
Jos rakenteisiin pääsee enemmän kosteutta kuin rakenteesta pois eikä kastunut tila pääse tuulettumaan, on rakenteelle olemassa kosteusvaurion vaara.
Joskus kosteusvaurion voi havaita jo ihan silmämääräisellä tarkastelulla: Maalit kupruilevat, muovimatot ja tapetit irtoilevat tai parketit tummuvat…
Homeen yleensä myös haistaa ummehtuneena, maakellarimaisena hajuna. Hometalossa asuvilla voi myös ilmetä homeen aiheuttamaa oireilua kuten ihon, silmien ja hengityselinten ärsytystä tai tulehduksia.
Kun tutkitaan homevauriota, pyritään selvittämään nimenomaan vaurion laajuus, vakavuus sekä aiheuttaja. Korjauksen tekeminen ei onnistu, ellei pystytä selvittämään vaurioon johtaneita syitä.
Jos korjaustöissä ei lähdetä selvittämään asiaa ongelman alkulähteille saakka, uusiutuu vaurio nopeasti. Vauriokohtia ei siis tule vain peittää, vaan kosteusvaurion ja sen synnyttämän homekasvun syy on poistettava. Korjauksen laiminlyönnistä ei seuraa kuin moninkertaisia ongelmia.
Riskiratkaisut oman aikansa ilmiöitä
Eri aikakausina vallalla olleet rakenneratkaisut ovat aiheuttaneet useita kosteusriskejä.
Tyypillisiä riskipaikkoja ovat olleet (ja ovat yhä) muiden muassa: tasakatot, salaojien puuttuminen, kevytrakenteiset kylpy- ja pesutilojen seinät ja niiden riittämättömät vedeneristeet, maanvaraisten lattioiden puutteellinen veden nousua katkaiseva kerros, huonosti tuuletettu alapohja, puisten seinien ulottaminen lattia- tai maanpinnan alapuolelle, riittämätön rakenteiden tuuletus tai huonosti toimiva ilmanvaihto.
Korjaustöiden suunnittelu lähtee siitä, että selvitetään alkuperäinen vaurion aiheuttaja sekä vaurion laajuus. Talon piirustuksista voidaan havaita joitakin mahdollisia kosteus- ja homevaurioiden syitä tarkastelemalla, onko talossa mahdollisia riskirakenteita.
Homevaurion korjaamisessa joudutaan aina purkamaan rakenteita, jotta päästään selvittämään vahingon laajuus, kuivaamaan jäljelle jääneitä rakenteita koneellisesti, käsittelemään homekohtia kemiallisesti tai poistamaan mekaanisesti. Usein vanha rakenne poistetaan ja korvataan uudella.
Mistä homeen voi tunnistaa? Katso tästä rakentaja.fi:n muistilista: Tunnista mahdollinen kosteusvaurio (rakentaja.fi)
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään