Mistä kosteusvaurion voi tunnistaa?

Asunnossa oleva liian suuri ilmankosteus voi aiheuttaa homeiden kasvua. Kasvaakseen home tarvitsee kuitenkin kolme asiaa: sopivan lämpötilan, kosteutta sekä ravintoa.

Jos rakenteisiin pääsee enemmän kosteutta kuin rakenteesta pois eikä kastunut tila pääse tuulettumaan, on rakenteelle olemassa kosteusvaurion vaara.

Joskus kosteusvaurion voi havaita jo ihan silmämääräisellä tarkastelulla: Maalit kupruilevat, muovimatot ja tapetit irtoilevat tai parketit tummuvat…

Homeen yleensä myös haistaa ummehtuneena, maakellarimaisena hajuna. Hometalossa asuvilla voi myös ilmetä homeen aiheuttamaa oireilua kuten ihon, silmien ja hengityselinten ärsytystä tai tulehduksia.

Kun tutkitaan homevauriota, pyritään selvittämään nimenomaan vaurion laajuus, vakavuus sekä aiheuttaja. Korjauksen tekeminen ei onnistu, ellei pystytä selvittämään vaurioon johtaneita syitä.

Jos korjaustöissä ei lähdetä selvittämään asiaa ongelman alkulähteille saakka, uusiutuu vaurio nopeasti. Vauriokohtia ei siis tule vain peittää, vaan kosteusvaurion ja sen synnyttämän homekasvun syy on poistettava. Korjauksen laiminlyönnistä ei seuraa kuin moninkertaisia ongelmia.

Riskiratkaisut oman aikansa ilmiöitä

Eri aikakausina vallalla olleet rakenneratkaisut ovat aiheuttaneet useita kosteusriskejä.

Tyypillisiä riskipaikkoja ovat olleet (ja ovat yhä) muiden muassa: tasakatot, salaojien puuttuminen, kevytrakenteiset kylpy- ja pesutilojen seinät ja niiden riittämättömät vedeneristeet, maanvaraisten lattioiden puutteellinen veden nousua katkaiseva kerros, huonosti tuuletettu alapohja, puisten seinien ulottaminen lattia- tai maanpinnan alapuolelle, riittämätön rakenteiden tuuletus tai huonosti toimiva ilmanvaihto.

Korjaustöiden suunnittelu lähtee siitä, että selvitetään alkuperäinen vaurion aiheuttaja sekä vaurion laajuus. Talon piirustuksista voidaan havaita joitakin mahdollisia kosteus- ja homevaurioiden syitä tarkastelemalla, onko talossa mahdollisia riskirakenteita.

Homevaurion korjaamisessa joudutaan aina purkamaan rakenteita, jotta päästään selvittämään vahingon laajuus, kuivaamaan jäljelle jääneitä rakenteita koneellisesti, käsittelemään homekohtia kemiallisesti tai poistamaan mekaanisesti. Usein vanha rakenne poistetaan ja korvataan uudella.

Mistä homeen voi tunnistaa? Katso tästä rakentaja.fi:n muistilista: Tunnista mahdollinen kosteusvaurio (rakentaja.fi)

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

29.9.2022

Näin säästät energiaa terveydestä tinkimättä

Energiansäästö kannattaa, mutta väärissä paikoissa säästäminen voi koitua haitaksi terveydelle. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijat kokosivat yhteen energiansäästövinkit, joiden avulla energiankulutusta voi pienentää ilman, että asukkaiden terveys tai kiinteistön kunto kärsii.

9.2.2022

Uusi ohjelma tunnistaa kiinteistö- ja rakennusalalla kasvupotentiaalia

Kiinteistö- ja rakentamisalaa laajasti edustava KIRA-foorumi tunnistaa uudessa kasvuohjelmassaan 13 mahdollisuutta alan yritysten kasvuun ja kansainvälistymiseen rakennetun ympäristön koko elinkaarella. – Rakennettu ympäristö vastaa hieman yli kolmasosasta energiankulutuksestamme, joten sen kehittämisessä on erittäin suuri potentiaali esimerkiksi päästöjen vähentämisessä, kertoo ohjelmavalmistelusta vastannut kasvuohjelmatyön vetäjä, SRV:n kehitysjohtaja Miimu Airaksinen. Ilmastokäännettä ei tehdä rakentamista vähentämällä, vaan rakennettua ympäristöä […]

myrkylliset kasvit

27.6.2022

Taloyhtiön pihan myrkylliset kaunottaret

Monet kauniit, taloyhtiöidenkin pihoilla suositut kasvit ovat myrkyllisiä. Viherammattilainen suosittelee välttämään niitä leikkipaikkojen lähellä, mutta muuten niistä ei tarvitse kokonaan luopua. Vaarallisimmat myrkkymarjat sen sijaan kannattaa jättää istuttamatta.

23.11.2021

Kaupallinen yhteistyö

Paljon harmia päällesaumauksesta

Saumatiivistyksen tehtävänä on tiivistää kaksi rakenteen osaa siten, että lopputuloksena on kestävä ja tiivis sekä vettä, ääntä, ilmansaasteita ja kosteutta pitävä liitos. Saumatiivistyksen tavoitteena on pyrkiä aikaansaamaan kestävä liitos, joka mahdollistaa elementtien lämpötilan vaihteluista johtuvat liikkeet vaurioittamatta rakenteita. Erään päällesaumauksen tarina Asukas oli havainnut kosteusvauriojälkiä sisäseinässä loppuvuodesta 2020.

Saumalaakso

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti