Milloin osakas voi saada hyvitystä?

Osakas on remontoinut kylpyhuoneensa joitakin vuosia sitten. Yhtiössä on alkamassa kylpyhuoneiden saneeraus. Millä edellytyksillä osakas on oikeutettu hyvitykseen ja miten hyvityksen määrä arvioidaan?

Asunto-osakeyhtiölaissa on säädetty osakkaan hyvittämisestä. Yhtiökokous päättää normaalilla enemmistöpäätöksellä kunnossapitoa tai uudistusta varten osakkaalta perittävän yhtiövastikkeen alentamisesta, jos osakkaan huoneistossa aiemmin tehty työ vähentää yhtiölle aiheutuvia kustannuksia.

Jotta osakas olisi oikeutettu hyvitykseen, osakkaan kylpyhuoneremontin on oltava hyödynnettävissä yhtiön hankkeessa. Osakkaan tekemä kylpyhuoneremontti voidaan hyödyntää esimerkiksi silloin, kun yhtiö päättää saneerata kaikki alkuperäisessä kunnossa olevat kylpyhuoneet. Tällöin yhtiö säästää, kun osakkaan jo remontoimaa kylpyhuonetta ei tarvitse uusia.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Suomen Kiinteistölehden saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään!

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

osakas muutostöitä

30.1.2023

Osakas tekee muutostöitä ilman lupaa, mitä tehdä?

Osakkaalla on laaja muutostyöoikeus hallitsemassaan huoneistossa. Muutostöistä tulee kuitenkin tehdä ilmoitus hallitukselle tai isännöitsijälle, jos muutostyö vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkaan omistamaan kiinteistön osaan. Mitä tehdä jos osakas aloittaa muutostyöt ilman ilmoitusta?

Tilaajille

osakkaan maksukyvyttömyys

27.3.2023

Kuinka toimia osakkaan ollessa maksukyvytön?

Kotitalouksien maksuvaikeudet ovat lisääntyneet inflaation kiihtymisen ja korkojen nousun myötä. Asunto-osakeyhtiöissä tämä ilmenee kasvavina vastikerästeinä. Taloyhtiö voi yrittää periä vastiketta osakkaalta, ja jos se ei onnistu, yhtiö voi ottaa huoneiston hallintaansa.

Tilaajille

yhteistilojen esteettömyys

12.5.2023

Osakkaat voivat parantaa yhteistilojen esteettömyyttä

Osakkaat saavat vastedes tehdä esteettömyyttä parantavia muutostöitä myös taloyhtiön yhteisissä tiloissa. Taloyhtiön kannattaa suhtautua muutostöihin myönteisesti, sillä esteettömyys hyödyttää kaikkia kiinteistön käyttäjiä.

vesimaksut

31.10.2022

Miten puuttua maksamattomiin vesimaksuihin?

Osakkeenomistaja on velvollinen maksamaan vesimaksua yhtiöjärjestykseen kirjatun vastikeperusteen mukaisesti. Vedestä aiheutuneet kustannukset voidaan kattaa myös hoitovastikkeella. Jos osakas ei maksa vesimaksuja, taloyhtiö voi puuttua asiaan.

Tilaajille