Mikä on huoneiston pintojen ennallistamisen perustaso?

Asunto-osakeyhtiöllä on tietyissä tilanteissa osakehuoneiston sisäosien ennallistamisvelvollisuus. Yhtiön on korjattava huoneiston sisäosat eli pinnat silloin, kun ne vahingoittuvat rakenteen tai yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvan muun rakennuksen osan vian tai sen korjaamisen vuoksi. Yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvat asunto-osakeyhtiölain mukaan rakenteet, eristeet ja perusjärjestelmät, jotka yhtiö on toteuttanut tai hyväksynyt vastuulleen. Yhtiöjärjestyksessä on myös mahdollista määrätä kunnossapitovastuun jakautumisesta laista poikkeavasti.

Kun yhtiö korjaa esimerkiksi kunnossapitovastuulleen kuuluvaa rakennetta ja pintamateriaali on täytynyt korjaustyön vuoksi purkaa, yhtiössä joudutaan arvioimaan, mihin laatutasoon yhtiön täytyy ennallistaa pinta. Jos yhtiössä ei ole vielä tehty vastaavia korjauksia eivätkä viranomaismääräykset muuta edellytä, perustaso voi määräytyä kyseisen yhtiön alkuperäisen laatutason mukaisesti.

Käytännössä eri huoneistoissa on usein laatutasoltaan erilaisia pintamateriaaliratkaisuja, mikä on seurausta osakkaiden muutostöistä ja yhtiön aikaisemmin tekemistä korjauksista. Tällöin perustasoksi tulkitaan se laatutaso, jonka yhtiö on aikaisemman peruskorjauksen yhteydessä tai muutoin valinnut noudatettavaksi, tai jota yhtiö on aikaisemman korjauksen yhteydessä käytännössä noudattanut. Yhtiön perustasoon eivät vaikuta osakkaiden tekemät pintamateriaaleja koskevat valinnat, vaan perustaso määräytyy aina yhtiön tekemien valintojen perusteella.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Suomen Kiinteistölehden saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään!

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

huoneistoa hoidetaan huonosti

17.2.2023

Vuokrasopimuksen voi purkaa, jos huoneistoa hoidetaan huonosti

Jos vuokralainen hoitaa asuntoa huonosti, vuokranantajalla on oikeus purkaa vuokrasopimus. Huoneiston huolelliseen hoitamiseen voidaan katsoa kuuluvan ainakin huoneiston tavanomainen puhtaanapito ja sen siivoaminen. Suuri tavaramäärä asunnossa vaikeuttaa siivousta ja on paloturvallisuusriski.

Tilaajille

osakkaan maksukyvyttömyys

27.3.2023

Kuinka toimia osakkaan ollessa maksukyvytön?

Kotitalouksien maksuvaikeudet ovat lisääntyneet inflaation kiihtymisen ja korkojen nousun myötä. Asunto-osakeyhtiöissä tämä ilmenee kasvavina vastikerästeinä. Taloyhtiö voi yrittää periä vastiketta osakkaalta, ja jos se ei onnistu, yhtiö voi ottaa huoneiston hallintaansa.

Tilaajille

palokatko

14.10.2022

Kaupallinen yhteistyö

Mika Lemberg on palokatkojen asiantuntija

Saumalaakso Oy Länsi-Suomen projektipäällikkö Mika Lemberg on palokatkoasennusten asiantuntija. Hän tuli Saumalaaksolle töihin puoli vuotta sitten ja on viihtynyt hyvin.

Saumalaakso

vastuu parvekkeesta

13.2.2023

Vastuu parvekkeesta jakautuu yhtiölle ja osakkaalle

Osakas on vastuussa parvekkeen sisäpintojen kunnossapidosta sekä puhtaanapidosta. Yhtiö taas vastaa parvekkeen ulkopinnoista, jollei yhtiöjärjestyksessä ole määrätty toisin. Talvella osakkaan kunnossapitovastuuseen kuuluu jään ja lumen poisto parvekkeelta.

Tilaajille