Materiaali- ja työvoimapula uhkaa rakennusalaa

Kevään mittaan rakennusalalla on ilmennyt uusi ongelma. Puurakentamisen ja osin jo muunkin rakentamisen kasvua uhkaa rakennusmateriaalien suuri hinnannousu sekä saatavuusongelmat.

Suurin muutos alkukevääseen on rakennusmateriaalien, etenkin puun hinnannousu ja toimitusongelmat. Niitä on tullut loppukeväänä myös betonielementteihin, maaleihin, teräkseen, muovituotteisiin ja kodin elektroniikkaan.

Lisäksi öljyn hinnan nousu näkyy muovituotteiden, kuten eristeiden ja LVI-putkien hinnoissa ja saatavuudessa. Hinnannousut ovat pahimmillaan useita kymmeniä prosentteja. Sellaiseen ei ole voitu varautua urakkalaskennassa eikä tarjouskilpailuissa.

– Tilanne on vain pahentunut kesää kohti, eikä näköpiirissä ole helpottumista johtuen kotimaan ja maailmanmarkkinoiden kysynnän kuumenemisesta. Pidän rakennusmateriaalien nopeaa ja voimakasta hinnannousua historiallisen hälyttävänä, korostaa Talonrakennusteollisuus ry:n Itä-Suomen piirin aluepäällikkö Kimmo Anttonen.

Hänen mukaansa epäsuotuisa kehitys vaikeuttaa rakentamista eikä se ole yhteiskunnankaan etu.

– Urakkatarjoukset on laskettu normaalien materiaalihintojen ja toimitusaikataulujen mukaan, jolloin nykykehitys voi pahimmillaan tuhota urakoiden kannattavuuden sekä viivyttää hankkeiden etenemistä ja alkamista. Se vaikuttaa viime kädessä alan työllisyyteen, Anttonen harmittelee.

Materiaalien saatavuusongelmien kanssa painivalla rakennusteollisuudella on ongelmia myös työvoiman saatavuuden kanssa. Pulaa on muun muassa työnjohtajista, toimihenkilöistä ja rakennusmiehistä kuten nosturinkuljettajista, raudoittajista, kirvesmiehistä ja jopa alihankkijoista.

Asuntorakentamisen tulevien vuosien näkymä riippuu myös korkokehityksestä, verolainsäädännöstä ja tonttien kaavoituksesta. Tonttimaan niukkuus lisää purkurakentamista. Myös asuntosijoittaminen tukee talonrakentamista maakuntien keskuskaupungeissa.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

20.10.2021

Kaupallinen yhteistyö

Elastinen saumaus on yksi rakentamisen tärkeimmistä työvaiheista

Elastista saumausta pidetään valitettavan usein toissijaisena työvaiheena: pakollisena pahana ja välttämättömänä kulueränä, joka pitäisi saada tehtyä mahdollisimman halvalla. Saumaajia ei mikään oppilaitos valmista, joten alalla on paljon ammattitaidottomuutta ja mutu-tietoa. Saumaustöitä tekeekin monesti täysin ammattitaidoton tekijä, vaikka saumauksien onnistuminen on talon elinkaaren kannalta yksi tärkeimmistä työvaiheista.

Saumalaakso

Saumaus on ympäristöystävällistä

31.5.2022

Kaupallinen yhteistyö

Saumaus on ekoteko

Saumauksessa käytettävät materiaalit kehittyvät jatkuvasti ekologisemmiksi. Saumalaaksokin sitoutuu noudattamaan toiminnassaan ympäristöystävällisiä menettelyjä ja etsimään ekologisia ratkaisuja.

Saumalaakso

22.3.2022

Kustannusten nousu ja materiaalipula jarruttavat rakentamista

Kauppalehti kirjoittaa Venäjän sotatoimien osuvan myös rakennusalaan. Teräksen, alumiinin, lasin ja puutavaran saatavuus on heikentynyt ja hinnat nousseet. Myös energian kallistuminen, sirupula ja työvoimapula koettelevat rakennusalaa.

23.11.2021

Kaupallinen yhteistyö

Paljon harmia päällesaumauksesta

Saumatiivistyksen tehtävänä on tiivistää kaksi rakenteen osaa siten, että lopputuloksena on kestävä ja tiivis sekä vettä, ääntä, ilmansaasteita ja kosteutta pitävä liitos. Saumatiivistyksen tavoitteena on pyrkiä aikaansaamaan kestävä liitos, joka mahdollistaa elementtien lämpötilan vaihteluista johtuvat liikkeet vaurioittamatta rakenteita. Erään päällesaumauksen tarina Asukas oli havainnut kosteusvauriojälkiä sisäseinässä loppuvuodesta 2020.

Saumalaakso

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti