Mahdollisimman pitkään omassa kodissa

Toimiva koti monipuolisella asuinalueella on hyvä paikka asua, iästä riippumatta.

– Me tarvitsemme pian miljoona esteetöntä kotia. Nyt esteettömiä asuntoja on vain kolmannes siitä, näin kertoo Sari Hosionaho, joka työskentelee ympäristöministeriön koordinoiman ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman ohjelmapäällikkönä.

Ympäristöministeriön arvion taustalla on väestön ikärakenteen nopea muutos. Vuonna 2030 maassamme on jo noin 1,5 miljoonaa yli 65-vuotiasta asukasta. Valtion asuntopolitiikalla pyritään nyt varmistamaan, että myös ikääntyneet voivat asua turvallisesti kodeissaan.

– Asukkailla on tässä työssä tärkeä rooli. Jokaisen yli 55-vuotiaan olisi hyvä katsoa ennakoivasti omaa ja lähipiirinsä asuinympäristöä. Löytyykö asuinalueelta riittävästi palveluita ja yhteisöllisyyttä? Onko koti turvallinen ja esteetön vielä silloinkin, kun ikä karttuu ja kunto heikkenee?

Hissi lisää asumismukavuutta

Ohjelmassa panostetaan siihen, että hissi saataisiin yhä useampaan kerrostaloon. Taloyhtiöt voivat saada hissien rakentamiseen valtion avustusta. Rakentamisen yhteydessä varmistetaan, että myös kulku hissille on esteetön. Kodin toimivuutta voi parantaa pienemminkin keinoin.

– Esimerkiksi Vanhustyön keskusliiton tarjoamat korjausneuvontapalvelut auttavat pohtimaan ratkaisuja, joilla kodista tehdään entistä turvallisempi, kertoo Hosionaho.

– Oman kodin muutostöihin on mahdollista saada myös taloudellista tukea.

Kunnat tarvitsevat toimintamalleja ikääntyneiden asuntojen korjaustarpeen arvioimiseksi. Omassa kodissa -hankkeessa kehitettiin ikääntyneiden asuinolojen arviointimalli, jota kunnat voivat käyttää arvioinnin työvälineenä.

Yhteisöllistä asumista, parempia palveluita

Ihmisten kohtaaminen oman kodin ulkopuolella voi vähentää yksinäisyyttä ja auttaa ylläpitämään ikääntyneen toimintakykyä. Ikääntyneet kansalaiset voivat tavata toisiaan ja osallistua harrastustoimintaan esimerkiksi asuinalueen kohtaamis- ja toimintapaikalla.

– Yhteisöllisyys asumisessa ei ole Suomessa yhtä yleistä kuin muissa Pohjoismaissa, kertoo asuntoneuvos Raija Hynynen.

– Kehittämisohjelman aikana selvitetään, millaisia kokemuksia yhteisöasumisen malleista ja asuinalueiden yhteisöllisyyden lisäämisestä on muualla maailmassa ja voidaanko näitä ratkaisuja siirtää Suomeen.

Ikääntyneille on tärkeää, että asuminen on vaivatonta ja palvelut lähellä. Kasvava tarve on esimerkiksi ikääntyneiden asumiseen liittyvälle kiinteistöhuollon palveluliiketoiminnalle.

– Tahdomme kehittää asuinalueita, joilla on niin tavallisia asuntoja, senioritaloja ja asumisyhteisöjä kuin palveluasumistakin, kertoo Hynynen.

– Samalta alueelta tulisi löytyä paitsi erilaisia asumismuotoja, myös hyvinvointia ja terveyttä edistäviä palveluja, jotka ovat helposti ikääntyneidenkin saavutettavissa.

Lisätietoa ohjelmasta: www.ymparisto.fi/ikaantyneidenasuminen

Arvioi, onko kotisi turvallinen ja mukava asua ikääntyessä!

Onko kodissasi:

  • Riittävän väljät kulkuväylät
  • Tilat ilman kynnyksiä ja portaita
  • Hyvä valaistus
  • Turhia väliovia
  • Lattiamateriaalit, jotka eivät ole liukkaat
  • Hissi rappukäytävässä
  • Helppo kulkea pihalla ja rapussa

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

29.2.2016

Ikääntyneiden asuinolojen arviointimalli auttaa kartoittamaan korjaustarpeita

Ikääntyneiden mahdollisuus asua kotonaan mahdollisimman pitkään on paitsi yhteiskunnan tavoite, myös ikääntyneiden oma toive. Väestön ikärakenteen muutos haastaa kunnat parantamaan asuntokannan laatua. Suurin tarve on nykyisen asuntokannan esteettömyyden, turvallisuuden ja toimivuuden lisäämisessä.

11.9.2017

Vain harvassa suomalaiskodissa on palovaroittimia vaatimusten mukaisesti

Suomalaiskoteihin tehty kodinturvakartoitus paljastaa, että joka kolmannessa kodissa ei toteudu pelastuslain vaatimukset kotien palovaroittimien määrästä. Palovaroittimia on myös asennettu väärin ja alkusammutusvälineitä puuttuu. Viranomaisten määräyksen mukaan jokaisessa kodissa ja vapaa-ajan asunnossa tulisi olla riittävä määrä palovaroittimia asunnon kokoon nähden.

20.6.2018

Airbnb majoitus koetaan luotettavana

Kolme supermajoittajaa kertoo, miksi kotimajoittaminen on antoisaa. Airbnb:n toiminta on heidän mielestään luotettavaa eikä isoja epäkohtia ole ilmennyt. Kuten kiinteistönvälityksessäkin, kannattaa Airbnb:ssä satsata hyviin ja totuuden mukaisiin kuviin vuokrattavasta asunnosta.

23.5.2018

Nuorten toivekoti on hyvien yhteyksien äärellä

Sp-Koti kysyi Facebookissa nuorilta, mitä haaveita heillä on kotiin liittyen. Kyselyyn vastanneista 15–30-vuotiaista noin 70 prosenttia haaveilee oman kodin hankkimisesta. Tärkeintä omassa kodissa on hyvä sijainti, viihtyisyys ja kotirauha.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti