Mahdollisimman pitkään omassa kodissa

Toimiva koti monipuolisella asuinalueella on hyvä paikka asua, iästä riippumatta.

– Me tarvitsemme pian miljoona esteetöntä kotia. Nyt esteettömiä asuntoja on vain kolmannes siitä, näin kertoo Sari Hosionaho, joka työskentelee ympäristöministeriön koordinoiman ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman ohjelmapäällikkönä.

Ympäristöministeriön arvion taustalla on väestön ikärakenteen nopea muutos. Vuonna 2030 maassamme on jo noin 1,5 miljoonaa yli 65-vuotiasta asukasta. Valtion asuntopolitiikalla pyritään nyt varmistamaan, että myös ikääntyneet voivat asua turvallisesti kodeissaan.

– Asukkailla on tässä työssä tärkeä rooli. Jokaisen yli 55-vuotiaan olisi hyvä katsoa ennakoivasti omaa ja lähipiirinsä asuinympäristöä. Löytyykö asuinalueelta riittävästi palveluita ja yhteisöllisyyttä? Onko koti turvallinen ja esteetön vielä silloinkin, kun ikä karttuu ja kunto heikkenee?

Hissi lisää asumismukavuutta

Ohjelmassa panostetaan siihen, että hissi saataisiin yhä useampaan kerrostaloon. Taloyhtiöt voivat saada hissien rakentamiseen valtion avustusta. Rakentamisen yhteydessä varmistetaan, että myös kulku hissille on esteetön. Kodin toimivuutta voi parantaa pienemminkin keinoin.

– Esimerkiksi Vanhustyön keskusliiton tarjoamat korjausneuvontapalvelut auttavat pohtimaan ratkaisuja, joilla kodista tehdään entistä turvallisempi, kertoo Hosionaho.

– Oman kodin muutostöihin on mahdollista saada myös taloudellista tukea.

Kunnat tarvitsevat toimintamalleja ikääntyneiden asuntojen korjaustarpeen arvioimiseksi. Omassa kodissa -hankkeessa kehitettiin ikääntyneiden asuinolojen arviointimalli, jota kunnat voivat käyttää arvioinnin työvälineenä.

Yhteisöllistä asumista, parempia palveluita

Ihmisten kohtaaminen oman kodin ulkopuolella voi vähentää yksinäisyyttä ja auttaa ylläpitämään ikääntyneen toimintakykyä. Ikääntyneet kansalaiset voivat tavata toisiaan ja osallistua harrastustoimintaan esimerkiksi asuinalueen kohtaamis- ja toimintapaikalla.

– Yhteisöllisyys asumisessa ei ole Suomessa yhtä yleistä kuin muissa Pohjoismaissa, kertoo asuntoneuvos Raija Hynynen.

– Kehittämisohjelman aikana selvitetään, millaisia kokemuksia yhteisöasumisen malleista ja asuinalueiden yhteisöllisyyden lisäämisestä on muualla maailmassa ja voidaanko näitä ratkaisuja siirtää Suomeen.

Ikääntyneille on tärkeää, että asuminen on vaivatonta ja palvelut lähellä. Kasvava tarve on esimerkiksi ikääntyneiden asumiseen liittyvälle kiinteistöhuollon palveluliiketoiminnalle.

– Tahdomme kehittää asuinalueita, joilla on niin tavallisia asuntoja, senioritaloja ja asumisyhteisöjä kuin palveluasumistakin, kertoo Hynynen.

– Samalta alueelta tulisi löytyä paitsi erilaisia asumismuotoja, myös hyvinvointia ja terveyttä edistäviä palveluja, jotka ovat helposti ikääntyneidenkin saavutettavissa.

Lisätietoa ohjelmasta: www.ymparisto.fi/ikaantyneidenasuminen

Arvioi, onko kotisi turvallinen ja mukava asua ikääntyessä!

Onko kodissasi:

  • Riittävän väljät kulkuväylät
  • Tilat ilman kynnyksiä ja portaita
  • Hyvä valaistus
  • Turhia väliovia
  • Lattiamateriaalit, jotka eivät ole liukkaat
  • Hissi rappukäytävässä
  • Helppo kulkea pihalla ja rapussa

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

15.12.2021

Vanhuusajan asuminen vaatii ennakointia. Palvelutalo vai hoivakoti? Kunnallinen tai yksityinen?

Monet ikäihmiset ovat pysyneet virkeinä esimerkiksi omakotitalon ylläpitämisen vaatimien askareiden ansiosta, mutta vanhana lumenluonti, ruohonleikkuu ja muut pikkutyöt alkavat tuntua rasitteilta. Tilaakin on todennäköisesti enemmän kuin tarpeeksi. Mutta mikä olisi sopiva asumisratkaisu juuri itselle?

7.10.2022

Avustuksilla viihtyisyyttä ja turvallisuutta taloyhtiöön

Suomen Kiinteistölehti esittelee syksyn aikana avustuksia, joita taloyhtiöt voivat hakea. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlta saa korjausrakentamisen avustuksia, joilla parannetaan hyvän asumisen edellytyksiä. Avustuksilla voi parantaa esimerkiksi taloyhtiön esteettömyyttä.

28.12.2021

Kotitalousvähennystä saa ensi vuonna enemmän

Kotitalousvähennystä voi saada omassa kodissa, vapaa-ajan asunnossa ja vanhempien tai isovanhempien kodissa suoritetusta työstä, oli kyseessä sitten omistus- tai vuokra-asunto. Vähennyskelpoisia ovat kaikki ulkopuolisella firmalla teetetyt remonttityöt sisällä ja ulkona. Myös piha-alueen ja puutarhan hoito sekä lumenluonti kelpaavat kotitalousvähennyksiin.

21.12.2021

Kaupunkilaisten toiveissa oma sauna, lisää säilytystilaa sekä erillinen työhuone

Peräti 56 % suomalaisista kaupunkiasukkaista haluaisi saunan omaan asuntoonsa, vaikka se vie tilaa. Prosenttiosuus on noussut tasaisesti vuodesta 2019, jolloin se oli 50 % ja vuodesta 2020, jolloin se oli 52 %. Suurissa kaupungeissa asuvista 41 %:lla on jo oma sauna.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti