Maalämpöön siirtyminen tuonut Asokodeille säästöjä

Asokodit on vaihtanut kaikki 43 öljylämmityskohdettaan joko maa- tai kaukolämpöön. Muutoksella haettiin kustannussäästöjä. Lisäksi haluttiin löytää ympäristöystävällisempi lämmitysmuoto taloihin.

– Vuoden 2012 ja 2013 toteutuneisiin lämmitys- ja sähkökustannuksiin verrattuna säästöä on tullut noin 400 000 euroa vuodessa. Olemme saavuttaneet sen, mitä tavoittelimme, toteaa kiinteistöjohtaja Henrik Hämäläinen.

Öljyn voimakas hinnannousu vaikutti aikoinaan lämmitysmuodon vaihtamispäätökseen. Viime vuosina muutkin kiinteistöjen ylläpitokulut ovat nousseet voimakkaasti. Samoin valtion toteuttamat veropäätökset niin kiinteistöveron kuin esimerkiksi sähköveron osalta kiristyvät koko ajan.

– Ikävä kyllä lämmitysmuodon muutoksella aikaansaadut säästöt eivät juurikaan näy asukkaan vastikkeessa, koska mainitut muut kulut ovat nousseet voimakkaasti, harmittelee Hämäläinen.

Asokotien asuntojen keskimääräinen käyttövastike on koko maassa tänä vuonna 11,61€/neliö/kk. Pääkaupunkiseudun keskimääräinen käyttövastike on 12,79 €/neliö/kk.

Kiinteistöliiton ja Pellervon taloustutkimuksen vastikään toteuttaman tutkimuksen mukaan asumismenot nousevat vuoteen 2018 mennessä keskimäärin 3,6 prosenttia vuodessa. Tutkimuksen mukaan asumismenojen kasvun ennakoidaan olevan voimakkaampaa kuin käytettävissä olevien tulojen kehitys on vuosina 2014 – 2018.

– Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että löytäisimme keinoja pitää asumisen kulut kohtuullisina, painottaa Hämäläinen.

Asokodit toteuttaa kiinteistöissään muun muassa jatkuvaa energian kulutusseurantaa. Yhtiö on mukana myös kiinteistöalan energiatehokkuussopimuksessa. Tavoitteena on vuoden 2009 lukuihin verrattuna tehostaa seitsemän prosenttia yhtiön omistamien kiinteistöjen energiankäyttöä vuoteen 2016 mennessä.

– Energiasäästön painopiste on tulevaisuudessa kerrostalokohteissa, joissa on isommat energiakustannusten säästömahdollisuudet. Pyrimme asukasviestinnän keinoin vaikuttamaan myös asukkaiden asumistottumuksiin, joilla on todettu olevan merkittävä rooli energiansäästämisessä, korostaa Hämäläinen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

20.4.2022

Kaupallinen yhteistyö

Kerrostaloyhtiö Espoossa tiputti kaukolämmön kulutustaan lähes 20 prosenttia älylämmityksen avulla

Taloyhtiö As Oy Espoon Tuulenvireessä nautitaan lähes 20 prosenttia paremmasta energiatehokkuudesta Wattisen ensimmäisen käyttövuoden jälkeen – ja jännitetään, kuinka paljon säästöjä onnistutaan tänä vuonna tekemään talven 2022 kulutuspiikkien aikana. Älylämmitysjärjestelmän käynnistys Wattisen kanssa ylitti vuonna 2005 valmistuneen espoolaistaloyhtiön odotukset. Taloyhtiön hallituksen tekemässä kartoituksessa arvioitiin investoinnin olevan kannattava, mikäli se onnistuisi tuomaan lämmityskustannuksiin vähintään 10 prosentin […]

Wattinen

29.10.2021

Kannattaako lämmitysremonttiin hakea ELY-keskuksen tukea vai kotitalousvähennystä?

Rakentaja.fi-sivusto kertoo artikkelissaan, kuinka omakotiasuja voi hyödyntää remonttiin valtion tukea, kun öljylämmityksestä siirrytään esimerkiksi maalämpöön tai ilma-vesilämmitykseen. Käytännössä vaihtoehtoja on kaksi: joko ELY-keskuksen energia-avustus tai kotitalousvähennys. Molemmilla tukimuodoilla on omat etunsa ja ehtonsa, joiden perusteella hyötyjen vertailua kannattaa tehdä.

11.2.2022

Isännöitsijä laski kuinka paljon halvemmaksi maalämpö tulee kaukolämpöön verrattuna

Mikkeliin rakennettiin vuonna 2009 kaksi kutakuinkin samankokoista kerrostaloa. Molemmissa taloyhtiöissä on 22 asuntoa. Kaukolämpötalossa on neliöitä 1398 ja maalämpötalossa 1348.

7.1.2022

Suuret kiinteistösijoittajat ryhtyivät siirtämään vuokratalojaan kaukolämmöstä maalämpöön

YLE kertoo kuinka Vantaan Leinelässä porataan parhaillaan maalämpökaivoja työeläkevakuuttaja Varman vuokrataloyhtiön edustalla. Varmalla on energiaremontti käynnissä seitsemässä vuokrataloyhtiössä pääkaupunkiseudulla ja Turussa. Yhtiöissä on yhteensä yhdeksän asuinkerrostaloa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti