Lumityöt voivat johtaa naapuririitoihin

Jokaisen tontin omistajan tai haltijan velvollisuus on vastata piha-alueen lumitöistä ja tontille johtavalla kulkutiellä eli tonttiliittymällä, joka lähtee kadun reunasta. Sillä ei ole merkitystä, onko kyseessä vuokratontti vai omistustontti.

Kaupungissa tontit ovat usein niin pieniä, ettei lumen läjityspaikkoja tahdo löytyä. Oma lukunsa ovat kirvesvarsitontit, joissa pitkä tie johtaa varsinaiseen pihaan. Tien varrella naapurin tontit ovat niin lähellä tietä, ettei esimerkiksi lumilingon käyttö ole ongelmatonta. Lumet lentävät helposti naapurin puolelle.

Lumen pyryttäessä lumilingolla ammutut lisäsentit hangella eivät todellisuudessa juuri näy. Asiasta kannattaa kuitenkin keskustella etukäteen naapureiden kanssa. Jos keskusteluyhteyttä naapuriin ei ole, voivat pienetkin asiat kasvaa suuriksi.

Lunta ei saa työntää julkisille alueille

Huolimattomasti hoidetut lumityöt voivat aiheuttaa haittaa myös yleisille kulkuväylille. Lumia ei saa koskaan kolata omalta pihalta kaupungin omistamille alueille. Ylimääräisiä lumia voi kuitenkin kuljettaa maksullisille lumenkeräyspisteille.

Kannattaa muistaa, että naapurin puolelle työnnetyt lumet voivat aiheuttaa haittaa myös sulaessaan. Eihän sitä muutenkaan saa johtaa vettä omalta tontilta naapurin haitaksi.

Lunta ei saa kolata myöskään puistoihin tai ojiin ojarumpuja tukkimaan. Lunta ei tule myöskään työntää kadulle tai kadun reunaan, sillä siitä se kulkeutuu aura-auton matkassa naapurin haitaksi tai jää kadulle aiheuttaen vaaratilanteita kulkijoille.

Lunta ei myöskään kannata kasata seinän vierelle, sillä se estää talon hengittämisen. Omalla tontilla lumen voi kasata vaikka asfaltti- tai kivialueelle, nurmikolle lumi voi aiheuttaa jääpoltetta.

Lumityöriidat ovat pääasiassa omakotitaloasukkaiden riesa

Kerrostaloyhtiöissä lumityöt hoitaa yleensä huoltoyhtiö, eikä asukkaiden tarvitse rientää lapion varteen. Ja mikäli asukas esimerkiksi liukastuu kerrostalon pihalla lumiesteen tai huonon hiekoituksen vuoksi, ei vastuu ole asukkaan, vaan huoltosopimuksesta riippuen joko taloyhtiön tai huoltoyhtiön.

Aina huoltoyhtiöt eivät kuitenkaan ehdi paikalle kovan lumipyryn sattuessa, jolloin asukkaiden on pakko tehdä lumityöt itse. Kiinteistöliitto Keski-Suomen toiminnanjohtaja Hannu Mähösen mukaan itsenäisiin kolaustöihin kannattaa kuitenkin ryhtyä harkiten vastuukysymysten vuoksi.

– Siinä kannattaa huomioida, että kuka sitten vastaa, jos jotain vahinkoa sattuu. Joissakin rivitaloyhtiöissä lumitöitä tehdään yhteistyönä koko taloyhtiön asukkaiden voimin. Korhosen mielestä yhteisöllisyys voisi olla toimiva ratkaisu myös omakotitalojen lumiriitoihin.

Omakotitalon omistajalla on myös muita vaihtoehtoja. Jos ei itse kykene tai viitsi lumitöitä tehdä, naapuriapua ei saa eikä huoltoyhtiötäkään ole, voi useimmissa kaupungeissa turvautua myös edullisiin omakotitalkkareihin.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

25.4.2018

Vältä trampoliinionnettomuudet

Yksi kevään merkeistä on trampoliinien ilmestyminen pihoihin. Trampoliinilla hyppiminen on hyvää liikuntaa, mutta siihen liittyy myös vaaratekijöitä. Trampoliinihyppijöille tapahtuu valitettavan paljon onnettomuuksia, kuten käsien ja jalkojen murtumia ja aivotärähdyksiä.

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

21.4.2017

Tuholaiset

Erilaisia tuhoeläinlajeja on olemassa tuhansia ja ne voivat aiheuttaa ongelmia esimerkiksi ihmisen terveydelle, asunnolle, kotieläimille, elintarvikkeille ja vaatteille. Suomessa tavanomaisimpia tuholaisia ovat rotta, muurahainen, ampiainen, sokeritoukka, lude ja turkiskuoriainen, mutta myös matkustelun ja ulkomaankaupan mukanaan tuomat tuholaisongelmat ovat selvästi lisääntyneet. Tuhoeläinten torjunta on yksinkertaista, mutta tuholaisten lopullinen hävittäminen onnistuu vain, kun niiden lisääntyminen estetään.

14.3.2019

Mistä tunnet sä mönkijän?

Eräät vanhat tutut kuusijalkaiset kuokkavieraat yleistyvät taas pihalla ja kodeissa. Toiset eivät ole mihinkään kadonneetkaan. Taloyhtiön vastuunjakotaulukossa  kerrotaan myös vastuista tuhoeläinten hävittämisessä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti