Lukitusturvallisuus

Avaimet ja lukot muodostavat lukitusjärjestelmän, joka on taloyhtiön vastuulla. Taloyhtiön tulee huoltaa lukitusjärjestelmää säännöllisesti ja pitää huolta, että sen lukitusjärjestelmä on riittävän moderni ja mahdollisimman turvallinen.

Remontit ja huoltoyhtiön pääsy taloon huomioitava

Remonttien aikana lukitusturvallisuuteen täytyy kiinnittää erityistä huomiota. Urakan ajaksi kannattaa taloyhtiön puolesta määritellä lukituksesta vastaava henkilö, joka pitää kirjaa siitä, mitä avaimia on luovutettu millekin toimijalle ja huolehtii avainten palauttamisesta urakan päättyessä.

Toimivalla lukituksella taloyhtiö vähentää murtojen riskiä, mutta turvaa myös huoltoyhtiön ja pelastusviranomaisten pääsyn taloon tarvittaessa. Kun esimerkiksi nettiyhteys katkeaa, olisi taloyhtiön avainten syytä olla helposti saatavilla teleoperaattoria varten. Tätä varten on luotu standardeja avainten säilyttämiseen, kuten KTL1 (Kiinteistön teletilojen lukitus) -lukitusjärjestelmä.

Asukkaan vastuulla huolehtia ovien lukitsemisesta ja avaimista

Kun lukitusjärjestelmä on kunnossa, vastuu siirtyy asukkaalle. Asukkaan tehtävänä on muistaa lukita ovet, säilyttää avaimia huolellisesti ja lainata avaimiaan vain luotettaville tahoille. Avaimen kadotessa asiasta kannattaa ilmoittaa isännöitsijälle.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

16.2.2016

Taloyhtiöiden murtoturvallisuudessa paljon parannettavaa

Lähes puolet suomalaisista arvioi, ettei omassa taloyhtiössä ole tehty mitään murtoturvallisuuden parantamiseksi. Jopa 70 prosentilla on käytössään patentoimattomat lukitusjärjestelmät, joiden avaimia voi kopioida. Taloyhtiöiden heikko varautuminen asuntomurtoihin käy ilmi Abloyn Taloustutkimuksella teettämästä turvallisuustutkimuksesta.

15.8.2019

Kiinteistöliitto: Teletilojen turvallisuuteen huomiota taloyhtiöissä

Taloyhtiössä kannattaa olla selvillä kenellä on pääsy yhteisiin teletiloihin, sillä teletiloissa on usean liittymänhaltijan johtojen kytkentäpaikkoja ja näihin liittymiin kuuluvia telelaitteita. Huolimattomuus lukitusturvallisuudessa voi johtaa ilkivaltaan, tietoturvariskeihin ja pahimmillaan jopa vakoiluohjelman asentamiseen. Vastuu teletilojensa lukituksesta ja tietoturvallisuudesta on taloyhtiöllä.

23.6.2020

Taloyhtiön laitetilojen lukitus syytä laittaa kuntoon

Kiinteistöliitto suosittelee taloyhtiöitä tarkastamaan laitetilojen lukituksen ja päivittämään lukituksen turvalliseksi. Taloyhtiö voi liittää teletilojensa lukituksen esimerkiksi valtakunnalliseen etähallittavaan järjestelmään, joka varmistaa, että laitetiloihin pääsevät vain ammattihenkilöt, kuten teleoperaattorin tai sähköurakoitsijan edustajat. Etähallittava järjestelmä säästää myös aikaa ja rahaa, kun huoltoyhtiön ei tarvitse käydä avaamassa laitetilojen ovia eikä teleoperaattoreiden odottaa oven avaamista.

19.5.2017

Järjestysmääräykset

Taloyhtiön järjestysmääräykset kertovat talon yhteisistä säännöistä. Ne kannattaa hyväksyttää yhtiökokouksella. Asunto-osakeyhtiöillä on pakollinen yhtiöjärjestys, mutta siinä ei kerrota, millaisia sääntöjä asumisessa tulisi noudattaa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti