Loisteputket poistuvat markkinoilta lähivuosina

loisteputket

Loisteputkilamppujen poistuminen markkinoilta kirittää taloyhtiöitä siirtymään energiatehokkaampiin ledeihin.

Suurta suosiota nauttineille loisteputkilampuille saadaan heittää hyvästit. Laajasti käytettyjä T5- ja T8-putkia ei saa enää tuoda markkinoille vuoden 2023 elokuun jälkeen. Pistokanta- ja pienoisloistelamput sekä rengasmuotoiset loisteputket poistuvat markkinoilta jo helmikuussa.

Syynä on lamppujen sisältämä elohopea, joka on yksi vaarallisimmista ympäristömyrkyistä. Haitallisten aineiden käyttöä sähkö- ja elektroniikkalaitteissa rajoittava EU-direktiivi astui voimaan jo 2006, mutta siihen tehtyjen poikkeuksien turvin loisteputkiputkilamput ovat pitäneet pintansa näihin päiviin saakka.

Vuosi sitten hyväksytty direktiivimuutos päättää erivapauden suosituimpien putkityyppien osalta. Käytännössä muutos kieltää uusien erien tuomisen markkinoille, mutta varastojen myyminen loppuun ja varastoitujen tuotteiden käyttö on sallittua.

– Todennäköisesti tullaan havaitsemaan sama ilmiö kuin aikoinaan hehkulamppujen kanssa, joita oli myynnissä vielä vuosia markkinoille saattamisen kiellon jälkeen, arvioi sähköprojektipäällikkö Maksym Yarmoshchuk Suomen Talokeskukselta.

Taloyhtiöissä loisteputkivalaisimia on yhä varasto- ja teknisissä tiloissa sekä huoneistojen kylpyhuoneissa ja keittiöissä. Kannattaako loisteputket käyttää loppuun, vai onko viisainta siirtyä ledeihin viivyttelemättä?

– Vastaus riippuu vanhojen loisteputkivalaisimien ja -lamppujen kunnosta, tulevista remonteista sekä halusta ja kyvystä investoida energiatehokkuuteen.

Jos valaisimessa ei ole vikaa, sitä voi edelleenkin käyttää. Useimmissa tapauksissa vanhaan loisteputkivalaisimeen voi vaihtaa LED-lampun. Yhteensopivuus tulee kuitenkin varmistaa etukäteen. Vaihto vaikeutuu, jos kyse on kaksiputkisista T8-valaisimista. Niissä putket on kytketty monesti sarjaan, jolloin ledit eivät toimi oikein, vaan toinen putki palaa kirkkaammin kuin toinen.

– Kytkentämuutoksen rinnankytkennäksi saa tehdä vain ammattilainen, joten tällaisessa tapauksessa olisi järkevintä joko jatkaa loisteputkien käyttöä toistaiseksi tai uusia koko valaisin LED-valaisimeksi.

T8-loisteputkille suunnitelluissa valaisimissa on lisäksi virtaa rajoittavat kuristimet, joita ledit eivät tarvitse ja jotka aiheuttavat tehohäviötä. LED-putkella varustettu loisteputkivalaisin häviää energiatehokkuudessa ledivalaisimelle.

Oikea valaisin mahdollistaa modernin tekniikan maksimaalisen hyödyntämisen. LED-valaisimien myötä valaistuksen sähkönkulutus ja ylläpitotarve pienenevät, kun taas valoteho ja viihtyisyys kasvavat.

– Vanhojen loisteputkivalaisimien päivittäminen LED-valaisimiksi on investointi, joka maksaa itsensä takaisin ja säästää taloyhtiön varoja tulevaisuudessa, Yarmoshchuk katsoo.

Julkisissa tiloissa ja työpaikoilla on jo siirrytty laajasti uuteen teknologiaan, joten korvaavista lampuista ja valaisimista tulee tuskin pulaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kiinteistölehti syyskuussa

21.9.2023

Suomen Kiinteistölehti valaisee syyskuussa uusilla valonlähteillä

Kiinteistölehden syyskuun numerossa uusitaan valaistusta ja kilpailutetaan isännöintiä. Kysyimme Motivan asiantuntijalta Päivi Suur-Uskilta, miten arjessa voi säästää energiaa. Uudesta lehdestä löytyy myös tietopaketti aurinkoenergiasta.

sähkölaitteesta

2.3.2023

Sähkölaitteesta alkaneet palot lisääntyivät viime vuonna

Sähkölaitteesta tai sähköasennuksesta alkaneiden tulipalojen määrä on lisääntynyt kahdessa vuodessa noin parilla sadalla, kertoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Eniten paloja saa alkunsa lieden huolimattomasta käytöstä.

putkiremontti lämmitys

29.11.2023

Kaupallinen yhteistyö

Putkiremontti siirtyi, lämmitys alkoi toimia

Kun kahteen taloyhtiöön asennettiin ennakoivasti Bauer-vedenkäsittelylaite, putkistot puhdistuivat ja lämmönkulutus alkoi laskea. Bauerin toiminta perustuu nanokupliin, jotka syntyvät sähkömagneettisen vedenkäsittelyn tuloksena.

Bauer Solutions Oy

taloyhtiöiden kustannukset

12.9.2023

Indeksitalo-tutkimus: Taloyhtiöiden kustannukset nousseet laajasti

Kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänäkin vuonna tuntuvasti, ja nousu on ollut aiempaa laaja-alaisempaa. Vertailun kalleimmat kunnat ovat Helsinki, Järvenpää ja Hämeenlinna. Sähköenergia on halventunut, mutta perusmaksut ja siirtohinnat nousseet.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti