Loisteputket poistuvat markkinoilta lähivuosina

loisteputket

Loisteputkilamppujen poistuminen markkinoilta kirittää taloyhtiöitä siirtymään energiatehokkaampiin ledeihin.

Suurta suosiota nauttineille loisteputkilampuille saadaan heittää hyvästit. Laajasti käytettyjä T5- ja T8-putkia ei saa enää tuoda markkinoille vuoden 2023 elokuun jälkeen. Pistokanta- ja pienoisloistelamput sekä rengasmuotoiset loisteputket poistuvat markkinoilta jo helmikuussa.

Syynä on lamppujen sisältämä elohopea, joka on yksi vaarallisimmista ympäristömyrkyistä. Haitallisten aineiden käyttöä sähkö- ja elektroniikkalaitteissa rajoittava EU-direktiivi astui voimaan jo 2006, mutta siihen tehtyjen poikkeuksien turvin loisteputkiputkilamput ovat pitäneet pintansa näihin päiviin saakka.

Vuosi sitten hyväksytty direktiivimuutos päättää erivapauden suosituimpien putkityyppien osalta. Käytännössä muutos kieltää uusien erien tuomisen markkinoille, mutta varastojen myyminen loppuun ja varastoitujen tuotteiden käyttö on sallittua.

– Todennäköisesti tullaan havaitsemaan sama ilmiö kuin aikoinaan hehkulamppujen kanssa, joita oli myynnissä vielä vuosia markkinoille saattamisen kiellon jälkeen, arvioi sähköprojektipäällikkö Maksym Yarmoshchuk Suomen Talokeskukselta.

Taloyhtiöissä loisteputkivalaisimia on yhä varasto- ja teknisissä tiloissa sekä huoneistojen kylpyhuoneissa ja keittiöissä. Kannattaako loisteputket käyttää loppuun, vai onko viisainta siirtyä ledeihin viivyttelemättä?

– Vastaus riippuu vanhojen loisteputkivalaisimien ja -lamppujen kunnosta, tulevista remonteista sekä halusta ja kyvystä investoida energiatehokkuuteen.

Jos valaisimessa ei ole vikaa, sitä voi edelleenkin käyttää. Useimmissa tapauksissa vanhaan loisteputkivalaisimeen voi vaihtaa LED-lampun. Yhteensopivuus tulee kuitenkin varmistaa etukäteen. Vaihto vaikeutuu, jos kyse on kaksiputkisista T8-valaisimista. Niissä putket on kytketty monesti sarjaan, jolloin ledit eivät toimi oikein, vaan toinen putki palaa kirkkaammin kuin toinen.

– Kytkentämuutoksen rinnankytkennäksi saa tehdä vain ammattilainen, joten tällaisessa tapauksessa olisi järkevintä joko jatkaa loisteputkien käyttöä toistaiseksi tai uusia koko valaisin LED-valaisimeksi.

T8-loisteputkille suunnitelluissa valaisimissa on lisäksi virtaa rajoittavat kuristimet, joita ledit eivät tarvitse ja jotka aiheuttavat tehohäviötä. LED-putkella varustettu loisteputkivalaisin häviää energiatehokkuudessa ledivalaisimelle.

Oikea valaisin mahdollistaa modernin tekniikan maksimaalisen hyödyntämisen. LED-valaisimien myötä valaistuksen sähkönkulutus ja ylläpitotarve pienenevät, kun taas valoteho ja viihtyisyys kasvavat.

– Vanhojen loisteputkivalaisimien päivittäminen LED-valaisimiksi on investointi, joka maksaa itsensä takaisin ja säästää taloyhtiön varoja tulevaisuudessa, Yarmoshchuk katsoo.

Julkisissa tiloissa ja työpaikoilla on jo siirrytty laajasti uuteen teknologiaan, joten korvaavista lampuista ja valaisimista tulee tuskin pulaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

23.2.2022

Latureissa, muuntajissa ja led-valoissa eniten sähköturvallisuuspuutteita

Tukes testautti viime vuonna yhteensä 364 sähkölaitetta, ja testausten perusteella 72 sähkölaitetta poistettiin markkinoilta. Maahantuojat velvoitettiin keräämään näistä vakavimmin vaaralliset 26 laitetta takaisin käyttäjiltä. Vuotta aiemmin testausten määrä oli 346.

27.10.2022

Kuukauden kasvo: Takaisin kasvu-uralle

Talokeskuksen uusi toimitusjohtaja Anssi Väätäinen aikoo viedä Talokeskuksen uudelle vuosisadalle. Se tarkoittaa yrityksen mielikuvan kirkastamista: Talokeskus on paljon muutakin kuin kuntoarvioiden tekijä.

17.2.2022

Valaisinpalot lisääntyivät, kiuaspalot vähenivät – eniten sähköpaloja aiheuttaa lieden varomaton käyttö

Sähkölaitteesta tai -asennuksesta alkaneita tulipaloja oli vuonna 2021 enemmän kuin vuonna 2020, mutta vähemmän kuin viitenä aiempana vuonna. Sähköpalolla tarkoitetaan tulipaloa, joka saa syttymisenergiansa suoraan sähköstä, esimerkiksi liedestä, kiukaasta, kylmälaitteesta, valaisimesta tai sähköasennuksesta. – Yleensä sähköpalon taustalla on sähkölaitteen väärä tai virheellinen käyttö, asennus tai huollon laiminlyönti, Tukesin sähköpaloasiantuntija Jukka Lepistö sanoo.

27.4.2022

Asuinrakennusten vuosittainen korjaustarve lähes 8 miljardia euroa

Rakennus- ja asuntokanta on tärkeä osa kansallisomaisuutta ja kotitalouksien varallisuutta, mutta sen korjaustarpeesta on ollut vain vähän tietoa. Nyt julkaistu raportti päivittää korjaustarpeen tilannekuvan vuoteen 2050 saakka. Vuoden 2020 lopussa Suomessa oli yli 1,3 miljoonaa asuinrakennusta, joiden yhteinen arvo on noin 480 miljardia euroa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti