Liiallinen ilmankosteus vaarantaa sisäilman

Ilmankosteus on merkittävä osatekijä huonoon sisäilmaan. Varsinkin taloyhtiöissä pyykkien kuivaaminen sisätiloissa ja pesuhuoneet yleensä, ovat suurimpia kosteuden tuottajia asunnoissa.

Sisäilman kosteuden ei tulisi pitkäaikaisesti nousta yli 60 %, jotta vältetään rakenteisiin syntyvät ongelmat, jotka taas ilmenevät epäterveellisenä sisäilmana. Liian suuri kosteus rakenteissa aiheuttaa sekä mikrobi- että homeongelmia, joka kuormittaa asunnon ilmansuodattimia.

Hyvä ja toimiva tuuletus, mutta myös pesutilojen nopea kuivuminen, ovat tärkeitä elementtejä sisäilmaongelmista pääsemiseksi. Toimiva pyyhekuivain on erinomainen ja nopea väline pesutilojen kuivana pitämiseen ja eritoten pyykkien kuivaamiseen.

Myös energiatehokkuuden on huomattu kärsivän huoltamattomasta ilmanvaihtojärjestelmästä. Yhtenä osana ilmanvaihtojärjestelmässä ovat suodattimet, jotka likaantuessaan heikentävät sekä ilmanlaatua että energiatehokkuutta.

Uudehko lakipykälä vuodelta 2019 siirsi suodattimien vaihdon vastuun taloyhtiöille. Suodattimien vaihdot ovatkin kiinteistöhuoltoyhtiöissä lisääntyneet lakipykälän myötä.

Ilmanvaihtokanavien lakisääteinen nuohous tulisi suorittaa 10 vuoden välein. Yleensä kanavat ovat päässeet erittäin huonoon kuntoon ennen kuin asiaan havahdutaan. Sisäilmansuodattimet sisätiloissa likaantuvat tästä syystä helpommin, eivätkä poista kanavista tulevia lika- ja hajuhaittoja.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

26.11.2021

Näin vältät mokat sisäilman ylläpidossa

Aren IV- ja rakennusterveysasiantuntija Antti Alanko antaa vinkit sisäilmaolosuhteiden seurantaan ja valvontaan. Kotikonstein ei kaikkea pysty tekemään, mutta alla olevien vinkkien pohjalta selviävät yleisimmät ongelmien aiheuttajat. 1.

9.2.2022

Liian kuiva tai kostea sisäilma on haitallinen terveydelle

Sisäilman kosteus vaihtelee vuodenaikojen mukaan ja siihen vaikuttavat ulkoilman kosteus ja lämpötila. Useimmissa nykykodeissa sisäilma on varsinkin talvikaudella huomattavan kuivaa ja suositeltavaa ilmankosteutta on vaikea saavuttaa hyvin kuivasta ulkoilmasta johtuen. Asuntojen ilmankosteuteen vaikuttavat myös muut tekijät.

29.9.2022

Näin säästät energiaa terveydestä tinkimättä

Energiansäästö kannattaa, mutta väärissä paikoissa säästäminen voi koitua haitaksi terveydelle. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijat kokosivat yhteen energiansäästövinkit, joiden avulla energiankulutusta voi pienentää ilman, että asukkaiden terveys tai kiinteistön kunto kärsii.

helle

4.5.2022

Helteet tekevät kodeista vaarallisen kuumia – Tulevaisuuden jäähdytystarpeet selvityksessä

Tukalat helteet ovat yleistyneet ilmastonmuutoksen myötä. Ne aiheuttavat epämukavien olojen lisäksi ennenaikaisia kuolemia, joten asuntoihin etsitään nyt jäähdytyskeinoja. Aalto-yliopiston tuore tutkimushanke selvittää rakennusten lämpötilojen vaikutusta ihmisten viihtyvyyteen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti