Lempäälän energiayhteisöstä älykäs ja omavarainen

Lempäälän energiayhteisö- eli LEMENE-hanke on valittu yhdeksi työ- ja elinkeinoministeriön energiateknologian kärkihankkeeksi vuonna 2017. Perusajatuksena on rakentaa älykäs ja energiaomavarainen toimintaympäristö, jolla turvataan alueen energiansaanti. Tavoitteena on muun muassa uusiutuvan energian tuotannosta johtuvan sähkötehon vaihtelun tasapainottaminen. Uusiutuvana energiana hyödynnetään muun muassa aurinkoenergiaa ja biokaasua. Toimenpiteillä taataan sähköverkon toiminta muuttuvissa olosuhteissa niin, että järjestelmä on myös huoltovarma.

Lempäälän Marjamäen teollisuusalueella tullaan hankkeen myötä ottamaan energiahyöty pääosin auringosta. Toimitusjohtaja Toni Laakso Lempäälän Lämpö Oy:stä kertoo, että aurinkoenergialla tuotetaan alueelle tehokkaasti sähköä, mutta varasuunnitelmienkin pitää olla kunnossa sään vaihteluiden vuoksi.

– Pohjolassa aurinko- ja tuulienergian käytössä on toki omat haasteensa, sillä aina ei meillä paista tai tuule tarpeeksi. Me tulemme ottamaan LEMENE-hankkeessa mukaan myös kaasun energialähteenä. Sen avulla saadaan aikaan energiavarasto, jota voidaan helposti käyttää tarpeen mukaan olosuhteista riippuen, Laakso sanoo.

Jos energiayhteisön jäsen tuottaa omilla järjestelmillään energiaa yli omien tarpeidensa, se tarjoaa ylijäämäenergian energiayhteisön käyttöön ja vastaavasti itse saa sieltä muiden tuottamaa ylijäämäenergiaa sitä tarvitessaan.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

älykkäät ratkaisut

7.12.2023

Älykkäät ratkaisut vähentävät energiankulutusta

Älykkäät ratkaisut lisäävät energiatehokkuutta kiinteistössä valitsemalla kulloinkin taloudellisimman energiamuodon sekä hyödyntämällä sähkön edullisimpia tuntihintoja. Älykkyyttä kannattaa ensin lisätä taloyhtiön järjestelmiin ja vasta sen jälkeen huoneistoihin.

15.3.2023

Kiinteistölehden vaalikysely: Hanna Kosonen / Keskusta

Keskustan Hanna Kososen vastaukset Kiinteistölehden eduskuntavaalikyselyyn.

älylämmitys

13.10.2023

Kaupallinen yhteistyö

Järvenpääläisen kerrostaloyhtiön älylämmitys käynnistyi säästöllä

Kaukolämmöllä lämpiävä Asunto-osakeyhtiö Järvenpään Kaita otti keväällä 2023 käyttöön älylämmityspalvelu Wattisen ja optimoi lämmitysenergian kulutuksensa. Tulosta tuli.

DNA ja Wattinen

veden säästäminen

17.10.2023

Kaupallinen yhteistyö

Veden säästäminen on kannattavin energiainvestointi

Lämpimän veden osuus on jopa puolet kiinteistöjen energiakustannuksista. Vedenkulutus aiheuttaa myös ison osan kiinteistöjen hiilidioksidipäästöistä. Siksi vedenkulutusta täytyy taloyhtiöissä seurata ja vettä alkaa säästää.

Smartvatten

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti