Lautasantenni parvekkeelle tai katolle?

Aika-ajoin neuvontaamme tulee yhteydenottoja liittyen kysymyksiin osakkeenomistajan oikeudesta asentaa lautasantenni huoneistoparvekkeelle tai peräti yhtiön katolle. Mihin toimenpiteisiin osakkeenomistaja voi muutostyöoikeutensa puitteissa ryhtyä ja mihin tarvitaan yhtiön lupa?

Osakkeenomistajalla on asunto-osakeyhtiölain mukaan muutostyöoikeus hallitsemassaan huoneistossa. Mikäli osakkeenomistajan muutostyö ulottuu tämän hallitseman huoneiston ulkopuolelle, tarvitaan työlle yhtiön lupa.

Parveke kuuluu osakkeenomistajan hallitsemaan huoneistoon asunto-osakeyhtiölain olettamasäännöksen nojalla, jos sille on yksinomainen pääsy vain kyseisestä huoneistosta. Näin ollen osakkeenomistajalla on lähtökohtaisesti muutostyöoikeus myös yksinomaisessa käytössään olevalla huoneistoparvekkeella.

Osakkeenomistajan muutostyöoikeuden voidaan kuitenkin katsoa olevan huoneiston ulkopuolella rajoitetumpi kuin huoneistossa sisällä. Osakkeenomistaja ei voi ryhtyä huoneistoparvekkeellaan esimerkiksi sellaisiin toimenpiteisiin, jotka muuttavat yhtiön julkisivua.

Mikäli osakkeenomistaja haluaisi asentaa lautasantennin huoneistoparvekkeelle, voi toimenpide vaikuttaa yhtiön julkisivuun. Yhtiön on siten mahdollista kieltää lautasantennien asennus sillä perusteella, että ne rumentavat yhtiön julkisivua. Mikäli lautasantennin asentaminen edellyttäisi myös uusia kaapelointeja ja sähkövetoja rakennuksen julkisivuseinän läpi, ylitetään myös tässä osakkeenomistajan muutostyöoikeuden rajat.

Selvää on, että jos lautasantenni haluttaisiin asentaa yhtiön rakennuksen katolle osakkeenomistajan omana hankkeena, edellyttää työ yhtiön lupaa. Mikäli lupa halutaan antaa, on yhtiön syytä huolellisesti sopia osakkeenomistajan kanssa muun muassa lautasantennin ja sen vaatimien asennusten kunnossapidosta. Myös yhtiön oikeudesta vaatia lautasantenni tarpeen vaatiessa poistettavaksi katolta, on hyvä sisällyttää ehdot sopimukseen. Suositeltavaa on, että määräykset kunnossapidosta sisällytetään yhtiön yhtiöjärjestykseen.

Yhdenvertaisuus huomioon

Asunto-osakeyhtiölaissa säädetään osakkeenomistajien yhdenvertaisen kohtelun vaatimuksesta, joka on otettava kaikessa yhtiön toiminnassa huomioon. Mikäli yhdelle osakkeenomistajalle annetaan lupa lautasantennin asentamiseen parvekkeen julkisivuseinälle, tulisi vastaava lupa antaa samoin ehdoin myös muillekin osakkeenomistajille.

Mikäli toimenpide on sen laatuinen, että se vaikuttaa yhtiön julkisivuun, on lupien antamisesta tehtävä linjauspäätös yhtiökokouksessa. Tämän jälkeen hallitus voi yhtiökokouksen linjausten perusteella päättää luvan antamisesta myöhemmin sitä kysyville osakkeenomistajille.

Mikäli osakkeenomistaja pyytää yhtiön lupaa saada asentaa lautasantenni yhtiön rakennuksen katolle, on asiasta päätettävä yhtiökokouksessa. Tässäkin kohtaa osakkeenomistajien yhdenvertaisen kohtelun vaatimus on otettava huomioon.

Maria Forsblom

Kirjoittaja on lakimies Kiinteistöliitto Uusimaa ry:ssä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

turvallinen katto

8.2.2023

Onko taloyhtiön katto turvallinen?

Taloyhtiöiden katoilla tehdään monenlaisia töitä, muun muassa nuohousta ja lumenpudotusta. Taloyhtiön hallituksen tehtävänä on varmistaa katon työskentelyturvallisuus. Selvitimme, mitä katon turvallisuudesta pitää tietää.

23.3.2023

Huomioi nämä aurinkopaneeleista, kun työskentelet katolla

Aurinkopaneelit vaikuttavat katolla työskentelyyn, sillä niiden päällä ei saa kävellä. Kiinteistönomistajan kannattaa ohjeistaa katolla työskenteleviä paneelien ja johtojen sijainneista. Aurinkosähköjärjestelmät ovat yleensä turvallisia, kun ne on oikein asennettu.

tulipalo

30.11.2022

Kuukauden kasvo: Ei savua ilman tulta

Tulipalo- tai onnettomuustilanteessa taloyhtiön asukkaiden toiminnalla on suuri merkitys. Pelastussuunnitelman tulee olla asukkaiden saatavilla ja asukkaita voi opastaa toimimaan oikein vaaratilanteessa. Palomies-ensihoitaja Kasperi Ahtojää kertoo, mitä onnettomuustilanteessa tulee tehdä.

parvekelumi

13.12.2022

Parvekelumi voi aiheuttaa vesivahingon

Parvekkeen tukkeutunut ränni voi aiheuttaa massiivisen vesivahingon asuntoon. Siksi asukkaan tulee siivota parveke lumesta ja jäästä. Jos asunnossa asuu vuokralainen, tätä tulee ohjeistaa parvekkeen puhdistuksesta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti