Lämmityskausi lähestyy – näin pidät energiakustannukset kurissa

energiakustannukset

Syksyn ja lämmityskauden lähestyessä taloyhtiössä on hyvä hetki varmistaa, että energiakustannukset pysyvät kohtuullisina, muistuttaa valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva.

Säästäväisyys, oikein valitut ja ajoitetut huolto- ja korjaustyöt sekä investoinnit energiatehokkuuteen alentavat energiankulutusta pysyvästi.

– Viime talvena suomalaiset ottivat onnistuneesti käyttöön nopeasti vaikuttavia säästötoimia, eikä niitä kannata jättää käyttämättä tulevaisuudessakaan. Kun energiatilanne näyttää rauhalliselta, on aikaa tehdä pidemmän aikavälin suunnittelua ja etsiä säästöpaikkoja myös kiinteistöjen korjaus- ja remonttikohteista, Motivan energia-asiantuntija Päivi Suur-Uski sanoo.

Remonttien yhteydessä ja taloteknisiä laitteita uudistettaessa on otollinen hetki parantaa energiatehokkuutta.

– Taloyhtiössä kuntoarvioon liitetty energiaselvitys ja pientalossa esimerkiksi energiatodistuksen yhteydessä laadittava tiekartta kunnostuksille ja energiatoimille tarjoavat ammattilaisen näkemyksen siitä, mitä toimenpiteitä ja missä järjestyksessä kannattaa tehdä, energia-asiantuntija Teemu Kettunen opastaa.

Älyä lämmitykseen, poistoilmalämpöpumppu harkintaan

Kaikki lämmitystarvetta vähentävät ja lämmityksen oikea-aikaisuutta edistävät ratkaisut ovat asiantuntijoiden suosittelulistan kärkisijoilla. Älyä lämmitykseen tarjoavat ohjausjärjestelmät ja automaatio, joita on tarjolla isoihin ja pieniin sähkö- ja kaukolämpötaloihin.

– Asumismukavuus paranee, kun lämmitys reagoi nopeasti ja älykkäästi ulkolämpötilan vaihteluihin. Automaatiolla voi ajoittaa tilojen tai veden lämmitystä energian hinnan perusteella, ja poissaoloasetusten avulla vältetään tyhjän kodin tarpeetonta lämmitystä. Mitä monipuolisempi järjestelmä on, sitä enemmän se tarjoaa mahdollisuuksia energiansäästöön, Suur-Uski toteaa.

Suurempia kerrostaloyhtiöitä Teemu Kettunen kannustaa selvittämään poistoilmalämpöpumppujen hankintaa. Erityisen otollinen hetki tälle on lämmönjakokeskuksen uusiminen. Investointi on melko suuri ja vaatii huomiota energiatehokkaan toiminnan varmistamiseen nykyisen lämmitysmuodon rinnalla.

– Poistoilmalämpöpumppu lisää sähkönkulutusta, mutta pienentää merkittävästi kokonaisenergiankulutusta ja energiakustannuksia. Järjestelmä toimii yleensä hyvällä hyötysuhteella kovillakin pakkasilla, joten hyötyä saa läpi talven, Kettunen sanoo.

Motiva ja alueelliset energianeuvojat opastavat maksutta kotitalouksia ja taloyhtiöitä energiankäyttöön ja energiatehokkuuden parantamiseen liittyvissä kysymyksissä.

Lue lisää: Helppo energiatarkistus taloyhtiöiden apuna
Kiinnostus energiaremontteihin kasvaa Helsingissä

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

13.10.2022

Kuka päättää lämpötilan laskemisesta?

Energianhinnan kasvaessa taloyhtiöt miettivät energiankulutustaan. Tärkeää on myös miettiä, kuka voi päättää energiansäästöön liittyvistä ratkaisuista. Hallitus voi päättää pienistä toimista, mutta joihinkin tarvitaan yhtiökokouksen päätös.

15.6.2023

Näin pidät kotisi viileänä helteillä

Kesähelteillä monet asunnot muuttuvat läkähdyttävän kuumiksi, ja asukkaat etsivät keinoja kodin viilentämiseksi. Jo parinkin asteen viilennys asunnossa helpottaa oloa helteellä.

patteriverkosto

19.10.2022

Pidä patteriverkosto kunnossa

Taloyhtiössä kannattaa sopia yksi lämpötila, johon kaikki huoneistot säädetään. Jos lämpötila silti vaihtelee, vika voi olla ilmanvaihdossa. Myös patteriverkosto voi tarvita säätöä.

vastuunjako

8.6.2023

Vastuunjako vaatii pykälätuntemusta

Taloyhtiön ja osakkaiden kunnossapidon vastuunjaosta säädetään asunto-osakeyhtiölaissa. Sen mukaan osakas vastaa huoneistonsa sisäpuolisten osien kunnossapidosta, yhtiö puolestaan rakenteista, ulko-ovista, ikkunoista, eristeistä sekä perusjärjestelmistä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti