Laki muistuttaa naapurin huomioonottamisesta

Taloyhtiössä osakkeenomistajan ja yhtiön välisistä suhteista säädellään asunto-osakeyhtiölaissa, joka määrittää mm. osakkeenomistajan muutostyöoikeuden rajat. Arvioitaessa osakkeenomistajien toimenpiteiden sallittavuutta huomioon voi tulla otettavaksi myös naapuruussuhdelaki, joka sisältää ns. immissiokiellon eli naapurin taholta johtuvan haitallisen vaikuttamisen kiellon (17 §).

Säännös soveltuu paitsi kiinteistöltä toiselle tapahtuvaan haitalliseen vaikuttamiseen, myös saman kiinteistön sisällä tapahtuvaan toimintaan. Kyseisen lainkohdan mukaan kiinteistöä, rakennusta tai huoneistoa ei saa käyttää siten, että naapurille, lähistöllä asuvalle tai kiinteistöä, rakennusta tai huoneistoa hallitsevalle aiheutuu kohtuutonta rasitusta mm. liasta, pölystä, hajusta, kosteudesta, melusta, valosta, lämmöstä tai muusta sellaisesta. Näin ollen, jos naapuri vaikkapa asentaa pihalleen niin kirkkaat valot, ettei omassa kodissaan pysty olemaan muuta kuin aurinkolasit päässä, voi myös kyseinen naapuruussuhdelain säännös tulla sovellettavaksi.

Artikkeli on julkaistu Suomen Kiinteistölehden numerossa 3/2022.

Maria Forsblom

Kirjoittaja on lakimies Kiinteistöliitto Uusimaa ry:ssä.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

11.1.2022

Lakibotti vastaa taloyhtiöiden lakikysymyksiin 24/7

Lakibotti vastaa taloyhtiöitä koskeviin lakikysymyksiin kellonajasta tai viikonpäivästä riippumatta. Botin koulutuksesta ja vastaamaan opettamisesta vastaavat Kiinteistöliiton lakimiehet. Lakibotti vastaa yleisimpiin asunto-osakeyhtiössä ilmeneviin yksinkertaisiin lakikysymyksiin nopeasti ja ymmärrettävästi.

18.6.2019

Lakiteksti vaatii selittämistä – Asunto-osakeyhtiölaki – Kommentaari avaa lain kiemuroita

Lain käyttäminen on aina myös soveltamista ja tulkintaa, jossa ensiarvoisena apuna on ajantasainen lakikommentaari. Asunto-osakeyhtiölakiin on tullut paljon muutoksia, ja siksi perinteinen Asunto-osakeyhtiölaki – Kommentaari on päivitetty. Kommentaarissa avataan asioita myös oikeustapauksien kautta.