Laki muistuttaa naapurin huomioonottamisesta

Taloyhtiössä osakkeenomistajan ja yhtiön välisistä suhteista säädellään asunto-osakeyhtiölaissa, joka määrittää mm. osakkeenomistajan muutostyöoikeuden rajat. Arvioitaessa osakkeenomistajien toimenpiteiden sallittavuutta huomioon voi tulla otettavaksi myös naapuruussuhdelaki, joka sisältää ns. immissiokiellon eli naapurin taholta johtuvan haitallisen vaikuttamisen kiellon (17 §).

Säännös soveltuu paitsi kiinteistöltä toiselle tapahtuvaan haitalliseen vaikuttamiseen, myös saman kiinteistön sisällä tapahtuvaan toimintaan. Kyseisen lainkohdan mukaan kiinteistöä, rakennusta tai huoneistoa ei saa käyttää siten, että naapurille, lähistöllä asuvalle tai kiinteistöä, rakennusta tai huoneistoa hallitsevalle aiheutuu kohtuutonta rasitusta mm. liasta, pölystä, hajusta, kosteudesta, melusta, valosta, lämmöstä tai muusta sellaisesta. Näin ollen, jos naapuri vaikkapa asentaa pihalleen niin kirkkaat valot, ettei omassa kodissaan pysty olemaan muuta kuin aurinkolasit päässä, voi myös kyseinen naapuruussuhdelain säännös tulla sovellettavaksi.

Artikkeli on julkaistu Suomen Kiinteistölehden numerossa 3/2022.

Maria Forsblom

Kirjoittaja on lakimies Kiinteistöliitto Uusimaa ry:ssä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

piha turvalliseksi

29.3.2023

Taloyhtiön piha turvalliseksi kaikille

Miten taloyhtiö voi parantaa pihan turvallisuutta? Parasta olisi, että autoilijoille ja kevyelle liikenteelle olisi omat väylät ja lasten reitti pihan läpi olisi turvattu. Autoilija voi lisätä turvallisuutta lähtemällä liikkeelle keula edellä.

20.7.2022

Omatoimi-isännöitsijä on paljon vartija

Omatoimi-isännöitsijällä eli oto-isännöitsijällä on paljon vastuuta. Hänen täytyy tuntea asunto-osakeyhtiölaki ja ymmärtää hallintoa, taloutta ja kiinteistön ylläpitoa. Oto-isännöitsijän tehtävään ei pidä lähteä kylmiltään.

etäyhteys yhtiökokouksessa

9.11.2022

Etäyhteys on oltava yhtiökokouksessakin

Asunto-osakeyhtiölain mukaan yli 30 huoneiston taloyhtiöiden on tarjottava etäyhteys yhtiökokouksessa. Kokous voidaan pitää myös kokonaan etänä, jos yhtiöjärjestys sen sallii. Etäosallistuminen voi tuoda yhtiökokouksiin jopa lisäaktiivisuutta.

vanha hevostalli

18.11.2022

Vanha hevostalli muuttui asunnoiksi

Helsinkiläisen taloyhtiön sisäpihalla on vanha hevostalli, joka on muutettu asuinkäyttöön. Talli oli jo purku-uhan alla, mutta Helsingin kaupungin suojelu pelasti sen. Uudistetussa tallissa on säilytetty yli sadan vuoden takainen henki.

Tähtiartikkeli

Tilaajille