Lakean Sydänpuu-konsepti mullistaa puukerrostalorakentamisen

Lakea Oy on hakenut patenttia kehittämälleen innovaatiolle, joka yhdistää betoni- ja puurakentamisen ennennäkemättömällä tavalla. Ensimmäisen uudella menetelmällä rakennettavan kuusikerroksisen puukerrostalokohteen arvioidaan valmistuvan vuonna 2018.

Puukerrostalorakentamisen edelläkävijä Lakea Oy on kehittänyt uudenlaisen, tilaelementeistä rakennettavan puukerrostalon. Talossa betonirakenteinen kostean tilan elementti ja talon muut, puurakenteiset osat rakennetaan aiempaa turvallisemmalla ja kustannustehokkaammalla tavalla.

– Sydänpuu-konseptissa betoninen kylpyhuone-elementti asettuu rakennuksen keskelle, ja päällekkäin ladottuina elementit toimivat itsekantavana rakenteena. Perinteisesti moduulirakentamisessa kylpyhuone-elementti on sijoitettu puurakenteisen moduulin sisälle. Kahden tilaelementtituotteen päällekkäisyys vaikeuttaa moduulituotantoa ja nostaa rakentamisen kustannuksia, uuden konseptin ideoija ja Lakean tekninen johtaja Veikko Jokimäki sanoo.

Tasalaatuista rakentamista olosuhteista huolimatta

Puurakenteisten tilaelementtien rakentaminen, kuljettaminen ja asentaminen helpottuvat, kun betoninen märkätila on oma erillinen moduulinsa. Betonielementti asennetaan ensin ja puurakenteiset osat sen ympärille.

– Konsepti takaa rakentamisen tasalaatuisuuden, kun laadukkaat elementit valmistetaan sisätiloissa sääolosuhteiden ulottumattomissa. Malli luo myös lisämahdollisuuksia talojen ja huoneistojen muunneltavuudelle. Samoja moduuleja voi hyödyntää sijoittelemalla niitä eri tavoin. Huoneistoja voidaan myös yhdistää tai erottaa lisäämällä tai vähentämällä tilaelementtien välisiä kulkuaukkoja, Jokimäki tarkentaa.

Patentoimisen kannalta merkittävä innovaatio

Lakea Oy on hakenut konseptilleen patenttia. Konsepti mahdollistaa moduulirakentamisen sarjatuotannon, luo elementtitehtaille uusia mahdollisuuksia ja yhdistää puu- ja betonirakentamisen uudella tavalla. Kahden erityyppisen tilaelementtituotteen yhdistämistä samassa kohteessa ei Sydänpuu-konseptin kaltaisesti ole markkinoilla.

Patenttiasiamies Jorma Tuovinen immateriaalioikeuksien asiantuntijayritys Berggrenistä kuvaa Sydänpuu-konseptia patentoimisen kannalta ”herkulliseksi”.

– Patenttisuojan saamiseksi vaaditaan aina tietyt perusteet. Sydänpuu-konseptissa otetaan useampia teknisiä kehitysaskeleita samalla ratkaisulla, ja niiden myötä säästetään kustannuksia. Hyödyt ovat selkeästi osoitettavissa ja perusteet patentin myöntämiselle ovat olemassa. Kokonaisuus vaikuttaa patenttiasiantuntijan näkökulmasta kerrostalorakentamisen alueella uudelta ja keksinnölliseltä.

Patentti- ja rekisterihallitus selvittää patentin saamisen mahdollisuudet noin 6–10 kuukaudessa. Patentin kohteen tarkat tiedot ovat salassapidettäviä puolentoista vuoden ajan hakemuksen jättämisestä. Patenttia haetaan ensin Suomessa, mutta Tuovinen ei pidä mahdottomana, että myöhemmin Sydänpuun patenttisuojaa laajennettaisiin kansainväliseksi.

– Lakean tapauksessa hakemus kannatti ehdottomasti jättää. Kyse on merkittävästä innovaatiosta, ja jos suoja saadaan, tuo se Lakealle hyvin suuren markkinaedun.Mikäli nämä tekniset ratkaisut saadaan patentoitua, tulee niillä olemaan vaikutuksensa rakentamisen tapoihin laajemminkin, Tuovinen summaa.

Puurakentaminen on tulevaisuutta

Lakean Sydänpuu-konsepti julkaistiin keskiviikkona 14.6.2017 Finlandia-talossa järjestetyssä tilaisuudessa. Puhujina tilaisuudessa oli Sydänpuu-työryhmän lisäksi asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, joka valotti puurakentamisen nykytilaa Suomessa.

– Ympäristöministeriön käynnissä olevan puurakentamisen ohjelman tavoitteet ovat teollisen puurakentamisen osaamisen ja tuotannon kehittämistä kansainvälisesti kilpailukykyiseksi sekä rakennuksiin sitoutuneen hiilen määrän kasvattaminen, joka – kuten ilmastopaneelikin tunnisti – tukee metsien kestävää ja järkevää käyttöä. Tärkeää on, että Suomessa rakennetaan puusta, kasvatetaan osaamista ja että ohjelmalla vaikutetaan hiilivaraston kasvattamiseen.

Seinäjoelle nouseva Lakean Tuohi on ensimmäinen rakennus, jossa hyödynnetään uutta Sydänpuu-rakennusmenetelmää. Kohteen rakennustyöt alkavat vuoden 2017 syksyllä, ja sen arvioidaan valmistuvan vuoden 2018 aikana. Kohteen kehittämisessä, suunnittelussa ja toteutuksessa Lakean kanssa yhteistyössä ovat Betoniluoma Oy, arkkitehti Marco Casagrande / Casagrande Laboratory Center of Urban Research Oy, rakennesuunnittelu A-Insinöörit Suunnittelu Oy ja LVIS-suunnittelu Granlund Pohjanmaa Oy.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

sähköautonlataushanke

10.3.2023

Sähköautonlataushanke sai vauhtia avustuksesta

Helsingissä 29 taloyhtiötä hankki viiden autohallin yhteensä 845 autopaikkaan sähköautojen latausmahdollisuudet. ARAn avustus auttoi kustannusten kattamisessa. Nyt latauslaitteita on jo 200 autopaikassa.

Molok 19.5.

9.5.2023

Kaupallinen yhteistyö

Jätteiden syväkeräyspisteen suunnittelun 6 työkalua

Molok on alkuperäinen jätteiden syväkeräysjärjestelmien suunnittelija ja toimittaja. Syväkeräyspiste säästää tilaa ja tekee jätepisteestä siistimmän. Molok tarjoaa useita verkosta löytyviä maksuttomia suunnittelutyökaluja, joilla jätepisteen suunnittelu on helppoa.

Molok

asuntomessut Molok

26.5.2023

Kaupallinen yhteistyö

Loviisan asuntomessuilla eri talotyyppien Molok-jätepisteitä

Vuoden 2023 Asuntomessut Loviisassa tarjoavat monentyyppistä nähtävää eri asumismuodoista kiinnostuneille. Asuntomessualueelta löytyy myös kattaus Molok Oy:n tarjoamia jätteenkeräysratkaisuja eri asumismuodoille.

Molok

aurinkovoimalan hankinta

5.10.2023

Ota nämä huomioon aurinkovoimalan hankinnassa

Taloyhtiöiden asukkaat voivat hyödyntää aurinkopaneeleiden tuottamaa sähköä omassa taloudessaan energiayhteisön avulla. Energiayhteisö tarkoittaa taloyhtiön osakkaiden yhteenliittymää, joka perustetaan yhteistä sähköntuotantoa varten.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti