Lähienergiatori: uusiutuvan energian alalla tehdään nyt ennätyksiä

Uusiutuva energia on nousemassa Suomen tärkeimmäksi energian lähteeksi uusien innovaatioiden ja investointien ansiosta. Konkreettisia esimerkkejä viimeaikaisista ennätyksistä on kaikissa uusiutuvan energian muodoissa.

Lämpöpumput ja aurinkoenergia ovat yhä yleisemmin osa rakennusten energiajärjestelmiä. Lämpöpumppuinvestoinnit ovat pysyneet yli 400 miljoonan euron tasolla. Suomen suurimman aurinkovoimalan kokoennätys kolminkertaistuu, kun Helen rakentaa Helsinkiin uuden suuraurinkovoimalan. Myös kunnat, yritykset ja kotitaloudet investoivat tänä vuonna enemmän kuin koskaan aurinkoenergiaan. Kasvanutta kysyntää palvelemaan on Saloon avattu juuri uusi aurinkopaneeleja valmistava tehdas.

Liikenteessä biopolttoaineet, biokaasu ja sähköautot valtaavat sijaa öljyltä, teillä liikkuu ennätysmäärä ladattavia sähköautoja ja biokaasuautoja. Kotimaisen sähköbussin valmistus on alkamassa.

Perinteinen puuenergia lisääntyy mm. uusien sellutehdasinvestointien myötä. Markkinoille on tuotu juuri myös uusi mäntyöljyä sisältävä biodieseltuote. Se on yksi esimerkki siitä, miksi puusta on tullut uudelleen Suomen tärkein energialähde.

Sähkön tuotannossa tuulivoima kasvaa 100 prosentin vauhdilla. Kaukolämpöön etsitään uusia ratkaisuja mm. geotermisestä energiasta.

Energiapolitiikka avainasemassa fossiilisen energian korvaamisessa

Uusiutuvan energian etenemistä fossiilisen energian syrjäyttäjäksi helpottaa energiankulutuksen kasvun loppuminen uusien energiatehokkaiden ratkaisujen ja talouden rakennemuutoksen seurauksena.

”Uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden edistyminen luovat työpaikkoja ja vähentävät jatkossa tavallisten ihmisten energiakustannuksia”, totesi Suomen Lähienergialiiton puheenjohtaja, professori Raimo Lovio avatessaan Lähienergiatori-tapahtuman perjantaina Helsingin Narinkkatorilla.

Lähienergialiiton varapuheenjohtaja, toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen peräänkuuluttaa myös poliittisia ohjauskeinoja:  ”Suomesta löytyy paljon osaamista, jolla voidaan korvata ulkomaisen fossiilisen energian maahantuontia. Johdonmukaisella politiikalla ja julkisilla hankinnoilla kehitystä voidaan edelleen nopeuttaa. Toivomme, että uusi hallitus luo kesällä konkreettisen ohjelman asioiden vauhdittamiseksi. Kotitalousvähennyksen kehittäminen kaikkien kansalaisten hyödynnettäväksi laittaisi investointeja liikkeelle. Tiukentamalla asteittain öljyn verotusta voitaisiin kasvava tuki helposti rahoittaa.”

Lähienergiatorilta vinkkejä oman arjen energiaratkaisuihin

Lähienergiatori-tapahtumassa Helsingin Narinkkatorilla 50 yritystä, yhdistystä ja hanketta esittelivät uusiutuvan energian ja energiatehokkaan rakentamisen mahdollisuuksia suurelle yleisölle. Lähienergiatorilla pääsi tutustumaan muun muassa erilaisiin bio- ja sähköautoihin ja aurinkopaneeleihin.

”Uusien energiaratkaisujen edistäminen innostaa ihmisiä, koska he näkevät niiden edut niin omissa ratkaisuissaan kuin laajemminkin tulevaisuuden Suomen rakentamisessa. Lisää työpaikkoja, parempi vaihtotase ja suuremmat päästövähennykset ovat asioita, joihin ihmiset haluavat antaa oman panoksensa”, kiteytti tapahtuman yksi pääjärjestäjistä Maaria Laukkanen tilaisuuden lopuksi.

Lähienergiatori järjestettiin etupäässä vapaaehtoisten voimin yritysten, koulutuslaitosten ja järjestöjen kanssa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

4.2.2022

Kaupallinen yhteistyö

Vantaan Energia on elämäsi paras energiapäätös

Lämmityksen hankkiminen Vantaan Energialta on vastuullinen teko ilmaston hyväksi. Fossiilisista polttoaineista luopuminen vuoteen 2026 mennessä takaa kilpailukykyiset hinnat, jotka pysyvät vakaina myös tulevaisuudessa. Ihmisten tarpeet ja toiveet lämmityksen ja energian käytön suhteen ovat hiljalleen viime vuosien aikana muuttuneet.

Vantaan Energia

28.10.2022

Kaupallinen yhteistyö

Mitä kannattaa ottaa huomioon taloyhtiön energiaremontissa?

Taloyhtiön kannattaa korjaushankkeen aikana parantaa myös energiatehokkuuttaan, sillä energiatehokas rakennus tuo säästöä tulevaisuudessa. Energiaremonttia voi rahoittaa avustuksilla.

Raksystems

energiatarkastus

29.7.2022

Helppo energiatarkastus taloyhtiöiden apuna

Kiinteistöjen energiatehokkuudella on iso merkitys ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja taloyhtiön taloudessa. Energiatehokkuus parantaa myös asumisen laatua. Energiatehokkuuden parantaminen kannattaa aloittaa helpolla ja kustannustehokkaalla energiatarkastuksella.

6.10.2022

Viestintä lisää asukkaiden energiatietoisuutta

Taloyhtiön asukkaat kokevat energiansäästön sitä tärkeämmäksi, mitä enemmän heille viestitään energiansäästömahdollisuuksista. HSY:n Asukasviestinnällä energiatehokkuutta taloyhtiöihin -hankkeessa tuettiin taloyhtiöitä energia-asioista viestinnässä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti