Lähienergiatori: uusiutuvan energian alalla tehdään nyt ennätyksiä

Uusiutuva energia on nousemassa Suomen tärkeimmäksi energian lähteeksi uusien innovaatioiden ja investointien ansiosta. Konkreettisia esimerkkejä viimeaikaisista ennätyksistä on kaikissa uusiutuvan energian muodoissa.

Lämpöpumput ja aurinkoenergia ovat yhä yleisemmin osa rakennusten energiajärjestelmiä. Lämpöpumppuinvestoinnit ovat pysyneet yli 400 miljoonan euron tasolla. Suomen suurimman aurinkovoimalan kokoennätys kolminkertaistuu, kun Helen rakentaa Helsinkiin uuden suuraurinkovoimalan. Myös kunnat, yritykset ja kotitaloudet investoivat tänä vuonna enemmän kuin koskaan aurinkoenergiaan. Kasvanutta kysyntää palvelemaan on Saloon avattu juuri uusi aurinkopaneeleja valmistava tehdas.

Liikenteessä biopolttoaineet, biokaasu ja sähköautot valtaavat sijaa öljyltä, teillä liikkuu ennätysmäärä ladattavia sähköautoja ja biokaasuautoja. Kotimaisen sähköbussin valmistus on alkamassa.

Perinteinen puuenergia lisääntyy mm. uusien sellutehdasinvestointien myötä. Markkinoille on tuotu juuri myös uusi mäntyöljyä sisältävä biodieseltuote. Se on yksi esimerkki siitä, miksi puusta on tullut uudelleen Suomen tärkein energialähde.

Sähkön tuotannossa tuulivoima kasvaa 100 prosentin vauhdilla. Kaukolämpöön etsitään uusia ratkaisuja mm. geotermisestä energiasta.

Energiapolitiikka avainasemassa fossiilisen energian korvaamisessa

Uusiutuvan energian etenemistä fossiilisen energian syrjäyttäjäksi helpottaa energiankulutuksen kasvun loppuminen uusien energiatehokkaiden ratkaisujen ja talouden rakennemuutoksen seurauksena.

”Uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden edistyminen luovat työpaikkoja ja vähentävät jatkossa tavallisten ihmisten energiakustannuksia”, totesi Suomen Lähienergialiiton puheenjohtaja, professori Raimo Lovio avatessaan Lähienergiatori-tapahtuman perjantaina Helsingin Narinkkatorilla.

Lähienergialiiton varapuheenjohtaja, toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen peräänkuuluttaa myös poliittisia ohjauskeinoja:  ”Suomesta löytyy paljon osaamista, jolla voidaan korvata ulkomaisen fossiilisen energian maahantuontia. Johdonmukaisella politiikalla ja julkisilla hankinnoilla kehitystä voidaan edelleen nopeuttaa. Toivomme, että uusi hallitus luo kesällä konkreettisen ohjelman asioiden vauhdittamiseksi. Kotitalousvähennyksen kehittäminen kaikkien kansalaisten hyödynnettäväksi laittaisi investointeja liikkeelle. Tiukentamalla asteittain öljyn verotusta voitaisiin kasvava tuki helposti rahoittaa.”

Lähienergiatorilta vinkkejä oman arjen energiaratkaisuihin

Lähienergiatori-tapahtumassa Helsingin Narinkkatorilla 50 yritystä, yhdistystä ja hanketta esittelivät uusiutuvan energian ja energiatehokkaan rakentamisen mahdollisuuksia suurelle yleisölle. Lähienergiatorilla pääsi tutustumaan muun muassa erilaisiin bio- ja sähköautoihin ja aurinkopaneeleihin.

”Uusien energiaratkaisujen edistäminen innostaa ihmisiä, koska he näkevät niiden edut niin omissa ratkaisuissaan kuin laajemminkin tulevaisuuden Suomen rakentamisessa. Lisää työpaikkoja, parempi vaihtotase ja suuremmat päästövähennykset ovat asioita, joihin ihmiset haluavat antaa oman panoksensa”, kiteytti tapahtuman yksi pääjärjestäjistä Maaria Laukkanen tilaisuuden lopuksi.

Lähienergiatori järjestettiin etupäässä vapaaehtoisten voimin yritysten, koulutuslaitosten ja järjestöjen kanssa.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

14.11.2014

Asumisen energiankulutus laski vuonna 2013

Asumisen energiankulutus laski kuusi prosenttia vuonna 2013. Asumiseen, eli asuinrakennusten lämmitykseen ja kotitalouslaitteisiin, kului energiaa 63 427 gigawattituntia (GWh). Lämpimän sään seurauksena asuinrakennusten lämmitysenergian kulutus laski kuusi prosenttia.

3.6.2016

Suomalainen uskoo olevansa pihi energiankäyttäjä

Arkiset energiaa säästävät teot ovat suomalaisten mielestä tärkeitä ilmastonmuutoksen estämiseksi ja omien kulutusmenojen pienentämiseksi. Vaikuttavuuden näkökulmasta he siirtävät vastuun tehostamistoimista mieluummin yritysten vastuulle. TNS Gallup Oy tutki suomalaisten energiansäästöasenteita Motivan pyynnöstä talvella 2016.

6.4.2017

Asiaa energiasta? Kysy energianeuvoja Facebookissa

Motivan koordinoima valtakunnallinen energianeuvonta palvelee kuluttajia nyt Facebookissa Asiaa energiasta -sivulla. Yksityisviestillä tavoittaa asiantuntevan energianeuvojan, joka vastaa asumisen energiakäyttöön, lämmitysjärjestelmiin ja uusiutuvan energian käyttöönottoon liittyviin kysymyksiin. Palvelu on maksutonta.

25.5.2015

Kuluttajat saavat taas energianeuvontaa puhelimitse

Motivan koordinoima valtakunnallinen kuluttajien energianeuvonta käynnisti puhelinneuvonnan torstaina 21.5.2015. Energianeuvoja vastaa asumiseen ja kestävään kulutukseen, lämmitystapavalintoihin sekä rakentamiseen ja remontointiin liittyviin kuluttajakysymyksiin tiistaisin klo 11–13 ja torstaisin klo 13–15. Energianeuvonnan puhelinnumero on 01019 3030.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti