Kysely Kuivaketju10-toimintamallista: positiivista vaikutusta kosteudenhallintaan, käyttö on vielä suppeaa

Kyselyn mukaan rakentamisen kosteudenhallintaan herätään edelleen liian usein vasta kun rakennushanke on edennyt työmaavaiheeseen. Tällöin kosteudenhallinta jää vajavaiseksi eikä suunnitteluvaiheessa ole välttämättä otettu huomioon kosteudenhallintaa ja sen edellyttämiä toimia.

Kuivaketju10 toimintamallissa pyritään estämään kosteusvaurioiden syntyminen kaikissa rakennusprosessin eri vaiheissa. Toimintamallissa olennaista on, että kosteudenhallintaan liittyvä tieto keskeisistä riskeistä ja toimenpiteistä on kaikkien osapuolten käytössä reaaliajassa. Kosteudenhallinnan ketju lähtee tilaajan päätöksestä ja sen tulee kulkea suunnittelun ja työmaavaiheen läpi käyttöön saakka.

Rakentamisen Laatu RALA ry selvitti kosteudenhallinnan parissa työskentelevien kokemuksia Kuivaketju10:stä keväällä 2018 toteutetulla kyselyllä, johon vastasi 438 kk10.rala.fi -sähköisen järjestelmän käyttäjää sekä 103 Rakennusvalvonnan henkilöä.

Rakennusvalvonnan henkilöille suunnatun kyselyn vastauksista ilmeni, että Kuivaketju10 -toimintamallin käyttö ei ole vielä kovin laajamittaista, vaikka toimintamalli tunnetaan kaupunkien rakennusvalvonnoissa suhteellisen hyvin. Rakennushankkeeseen ryhtyvien tietoisuus kosteudenhallinnasta on kyselyn perusteella huonoa.

RALAn sähköisen järjestelmän käyttäjät kokivat, että Kuivaketju10 on lisännyt rakennushankkeissa eri osapuolten tietoisuutta kosteudenhallinnasta sekä parantanut yhteistyötä. Järjestelmän käyttöliittymään oltiin tyytyväisiä ja Kuivaketju10 -toimintamallin koettiin vaikuttavan positiivisesti rakentamisen laatuun helpomman sekä systemaattisemman kosteudenhallinnan kautta. Ongelmaksi uuden toimintamallin käytössä tunnistettiin työn määrän lisääntyminen.

”Kyselyn tulokset antavat aihetta huolestumiseen, sillä se osoittaa selvästi, että rakennushankkeeseen ryhtyvät eivät tiedä ja tunne kosteudenhallintaan liittyviä asioita. Ja kuitenkin hankkeeseen ryhtyvät ovat avainasemassa tässäkin asiassa” toteaa aineistoa analysoinut Juha-Matti Junnonen.

Tutustu kyselyn tuloksiin RALAn nettisivuilla.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

nestekaasulämmitin

15.9.2022

Huolellisuutta nestekaasulämmittimien käyttöön

Suomalaiset ovat alkaneet hankkia talven varalle lisälämmittimiksi nestekaasulämmittimiä. Tukes ja SPEK muistuttavat, että kaasulaitteet täytyy huoltaa ja niitä täytyy käyttää oikein, jotta palo- ja häkävaaralta vältytään.

lämminvesivaraaja

19.10.2022

Tukes varoittaa lämminvesivaraajien riskeistä

Lämminvesivaraajat voivat aiheuttaa onnettomuuksia ja vaaratilanteita, ellei niitä huolleta ja käytetä oikein. Tukes kertoo ohjeet lämminvesivaraajan turvalliseen käyttöön.

kylmäkellareista

21.11.2022

Kuka päättää kylmäkellareista luopumisesta?

Taloyhtiöiden kylmäkellarit ovat nykyään usein vähäisellä käyttöasteella, mutta kuluttavat kuitenkin paljon sähköä. Jos taloyhtiö haluaa luopua kylmäkellarista, sen on ensin selvitettävä yhtiöjärjestyksestä, ovatko tilat juridisesti yhtiön vai osakkaiden hallinnassa.

Tilaajille

käyttövesiputkisto uusiksi

21.10.2022

Käyttövesiputkisto uusiksi hyvin suunnitellussa remontissa

Hämeenlinnalaisessa As Oy Ainontie 5–9:ssä vaihdetaan kuluvan vuoden aikana käyttövesiputkisto. Remontin sujumista on helpottanut hyvin tehty suunnitelma. Valmista on tarkoitus olla joulukuussa.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti