Kylpyhuoneremontin välttely vaikuttaa asunnon valintaan

Joka neljäs suomalainen suunnittelee remontoivansa kylpyhuoneensa viiden vuoden sisällä. Osalle kyseessä on putkiremontin tuoma pakollinen haaste, toisille odotettu sisustusprojekti. Harva suhtautuu kylpyhuoneremonttiin tee-se-itse-projektina.

Vaikka moni on valmis maalaamaan tai tapetoimaan itse, kylpyhuoneen kohdalla omiin remonttitaitoihin ei luoteta. Märkätilojen kunnostaminen halutaan jättää ammattilaisille. Suomalaiset ovat muita pohjoismaalaisia enemmän huolissaan remontin aiheuttamasta häiriöstä ja sotkusta. Enemmistö muuttaisi mieluummin asuntoon, jossa on uusi tai vasta remontoitu kylpyhuone, jotta välttyisi urakalta. Tämä käy ilmi kylpyhuoneen saniteettituotteita valmistavan Geberitin teettämästä laajasta pohjoismaisesta kyselystä*, johon vastasi yli tuhat ihmistä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa sekä Tanskassa.

Geberitin kyselyn mukaan 73 prosenttia suomalaisista haluaa jättää kylpyhuoneen remontoinnin kokonaan ammattilaisten hoidettavaksi. Ruotsalaiset ottavat yhtä varman päälle ja suosivat ammattilaisia. Tanskalaiset ja norjalaiset ovat rohkeampia osallistumaan itse remonttihommiin. Vain harva haluaa tehdä kylpyhuoneremontista tee-se-itse-projektin. Kaikissa Pohjoismaissa alle 8 prosenttia uskoo selviävänsä kylpyhuoneen remontoinnista täysin omin avuin.

– Kylpyhuoneen remontti on iso investointi, jossa luotetaan asentajien ja urakoitsijoiden ammattitaitoon. He osaavat ehdottaa tilaan sopivia ratkaisuja ja hoitavat asennukset huolella. Jos vesieristeet ja laatoitus ovat kunnossa, ilmettä voi piristää pienemmillä remonteilla, kuten wc-istuimen, lavuaarin tai kiintokalusteiden vaihdolla, toteaa Geberitin markkinointikoordinaattori Kati Laakso.

Remontoitu kylpyhuone tekee asunnosta houkuttelevan

Kaunis ja hyväkuntoinen kylpyhuone on asunnolle iso myyntivaltti. Yli puolet suomalaisvastaajista on huolissaan remontin aiheuttamasta häiriöstä ja sotkusta. Remonttia välttääkseen jopa 68 prosenttia suomalaisvastaajista kertoo, että muuttaisi mieluummin asuntoon, jossa uusi tai vastikään remontoitu kylpyhuone.

Muissa Pohjoismaissa remontin välttely vaikuttaa asunnon valintaan vähemmän: norjalaisista 56 prosenttia, ruotsalaisista 47 prosenttia ja tanskalaisista vain 32 prosenttia antaa painoarvoa asialle. Tanskalaisista yli kolmannes kertoo päinvastoin haluavansa päästä remontoimaan kylpyhuoneen oman makunsa mukaan.

Kylpyhuoneremontin hyvänä puolena pidetään mahdollisuutta tehdä tilasta omannäköinen. Materiaalien ja kalusteiden valinta tuottaa kuitenkin monille pään vaivaa. Erityisen vaikeaksi päätösten tekemisen kokevat norjalaiset, jotka ovat eniten huolissaan remontin kalleudesta. Toiseksi eniten valinnanvaikeus rasittaa suomalaisia.

Kaikissa Pohjoismaissa houkuttelevimmaksi vaihtoehdoksi koetaan, että kaikki tarvikkeet saa hankittua yhdestä paikasta, mieluiten asennuspalvelun kanssa. Pakettiratkaisuihin ovat kiintyneet erityisesti suomalaiset: joka kolmas valitsee mieluiten yhdestä paikasta saatavan kokonaisuuden. Toinen kolmannes on halukas ostamaan valmiin paketin, jota voi täydentää omilla hankinnoilla. Eniten yksilöllisesti eri myymälöistä koottuja kokonaisuuksia arvostavat tanskalaiset, jotka myös vierastavat vahvimmin valmiita pakettiratkaisuja.

*Geberitin tilaamaan laajaan kylpyhuonekyselyyn vastasi yhteensä 1008 iältään 18–74-vuotiasta suomalaista. Lisäksi Ruotsissa vastaajia oli 1011, Norjassa 1008 ja Tanskassa 1006. Tutkimuksen toteutti kaikissa neljässä maassa YouGov.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

asumisoikeusasunnon hakeminen

9.5.2023

Asumisoikeusasunnon hakeminen muuttuu

Asumisoikeusasuntojen hakemista uudistetaan. Syksystä 2023 alkaen järjestysnumero haetaan ARAlta riippumatta siitä, missä kunnassa haettu asunto sijaitsee. Kuntien myöntämiä järjestysnumeroita voi käyttää vuoden 2023 loppuun asti.

vuokralaisia

14.6.2023

Auta vuokralaista pitämään asunto kunnossa

Taloyhtiöissä asuu paljon osakkaiden vuokralaisia, jotka on tärkeää ottaa mukaan kaikkeen asumisviestintään. Vuokranantajan tulee varmistaa, että vuokralainen saa riittävän tiedon hoitovastuistaan, ja rohkaista tätä ilmoittamaan vioista ja puutteista.

joustamalla sopimuksessa

8.2.2023

Näin houkuttelet vuokralaisia joustamalla sopimuksessa

Vuokra-asunnon houkuttelevuutta voi lisätä tekemällä joustoja vuokrasopimukseen, sanoo Suomen Vuokranantajat ry. Jos etsii vuokralaista sesongin ulkopuolella, kannattaa kuunnella vuokralaisehdokkaita tarkasti ja selvittää, mitä toiveita heillä on vuokrasopimuksen suhteen.

väistöasunto

10.5.2023

Putkiremonttia voi paeta väistöasuntoon

Putkiremontin ajaksi ei kannata jäädä omaan asuntoon, vaan on järkevää hankkia väistöasunto. Väistöasunnon voi löytää monelta taholta, esimerkiksi AirBnB:stä tai vapaa-ajanasunnosta. Omia asumisen tarpeita on hyvä miettiä väistöasuntoakin hankkiessa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti