Näin laadit kunnossapitotarveselvityksen

Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiön tilinpäätöskokouksessa on esitettävä hallituksen kirjallinen selvitys sellaisesta yhtiön rakennusten ja kiinteistöjen kunnossapitotarpeesta seuraavan viiden vuoden aikana, joka vaikuttaa olennaisesti osakehuoneiston käyttämiseen, yhtiövastikkeeseen tai muihin osakehuoneiston käytöstä osakkeenomistajalle aiheutuviin kustannuksiin. Miten tällainen selvitys oikein pitäisi laatia?

Kunnossapitotarveselvityksen tarkoituksena on kiinnittää yhtiöiden hallinnossa toimivien ja osakkeenomistajien huomiota pitkäjänteisen kiinteistön hoidon tarpeeseen ja tulevien toimenpiteiden rahoituksen järjestämiseen. Kunnossapitotarveselvitys kertoo vain hallituksen näkemyksen tulevista korjaustarpeista, se ei ole päätös johonkin hankkeeseen ryhtymisestä. Jokainen hanke, mukaan lukien selvitysten ja tutkimusten tilaaminen, käsitellään lähtökohtaisesti erikseen yhtiökokouksessa.

Millainen kunnossapitotarve sitten vaikuttaa olennaisesti osakehuoneiston käyttämiseen? Varmuudella ainakin seuraavat toimenpiteet: putkistojen sekä ilmanvaihto-, sähkö- ja tietojärjestelmien peruskorjaukset ja uusinnat, ikkunoiden sekä parvekeovien peruskorjaukset ja uusinnat, useimmat julkisivu- ja parvekekorjaukset sekä huoneistojen märkätilojen vedeneristyskorjaukset. Jokaista aidan maalausta ja pihapensaiden leikkausta listaan ei siis tarvitse laittaa.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Suomen Kiinteistölehden saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään!

Matts Almgren

Kirjoittaja on neuvontainsinööri Kiinteistöliitto Varsinais-Suomessa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

16.5.2023

Kaupallinen yhteistyö

Näin onnistut taloyhtiön KVR-urakassa

Oikean urakkamuodon valinta on tärkeä osa taloyhtiön korjaushanketta. KVR- eli kokonaisvastuu-urakka on yksi taloyhtiöiden eniten käyttämistä urakkamuodoista perinteisen kokonaisurakan jälkeen. Miten siinä onnistutaan parhaalla mahdollisella tavalla?

Raksystems

yhtiökokouksen puheenjohtaja

21.3.2023

Onnistu yhtiökokouksen puheenjohtajana

Hyvä yhtiökokouksen puheenjohtaja pitää huolen kokouksen sujuvasta etenemisestä ja osakkaiden tahdon toteutumisesta. Puheenjohtaja varmistaa myös, että kokouksesta poissa olleetkin saavat tiedot päätöksistä.

tilinpäätös

13.9.2023

Taloyhtiön tilinpäätös toimii tiedon lähteenä

Kaikkien taloyhtiöiden tulee laatia tilinpäätös ja toimintakertomus sekä talousarvio yhtiökokouksessa käsiteltäväksi. Tilinpäätösasiakirjoista löytyy tietoa tilikauden tapahtumien lisäksi yhtiön taloudellisesta tilasta ja tulevaisuuden näkymistä. Sen avulla yhtiö voi varautua tulevaisuuteen.

vastuunjako

8.6.2023

Vastuunjako vaatii pykälätuntemusta

Taloyhtiön ja osakkaiden kunnossapidon vastuunjaosta säädetään asunto-osakeyhtiölaissa. Sen mukaan osakas vastaa huoneistonsa sisäpuolisten osien kunnossapidosta, yhtiö puolestaan rakenteista, ulko-ovista, ikkunoista, eristeistä sekä perusjärjestelmistä.