Välty yllätyksiltä ja seuraa kiinteistön veden kulutusta

Korona-aika on muuttanut veden kulutusta Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) toiminta-alueella Espoossa, Helsingissä, Kauniaisissa ja Vantaalla. Osassa kiinteistöjä veden kulutus on noussut ja osassa vähentynyt.

Vedenkäyttö on vähentynyt toimistorakennuksissa, kun kiinteistöt ovat olleet vajaakäytöllä etätöiden lisäännyttyä koronasta johtuvista syistä. Vastaavasti vedenkäyttö on kasvanut asuinrakennuksissa, kun opiskelijat, lapset ja aikuiset viettävät enemmän aikaa kotona. Hotelleissa ja kylpylöissä käyttöaste on ollut vähäistä, ja tilanne on näkynyt veden kulutuksessa.

Vesimittarin lukema kannattaa ilmoittaa säännöllisesti

Kiinteistön veden kulutusta kannattaa seurata säännöllisesti tarkistamalla vesimittarin toimivuus ja lukema. Jos vesimittari pyörii, vaikka kiinteistössä ei ole vedenkäyttöä, voi kyseessä olla vesijohtovuoto. Epänormaalin iso muutos lukemassa saattaa kertoa kiinteistön sisällä olevasta vesijohtovuodosta, jota ei välttämättä havaita muutoin.

– Yleisimmät vuodot ovat vesikalusteissa, kuten wc-istuimessa tai pahimmassa tapauksessa rakenteiden sisällä piilossa olevassa vesijohdossa. Vesikalusteiden vuodot jäävät helposti huomaamatta, koska vuoto menee suoraan viemäriin, kertoo HSY:n vesihuollon verkostopäällikkö Sami Sillstén.

Kiinteistöjen remontit, kuten betonivalu tai laatoitus, joissa käytetään paljon vettä, saattavat vaikuttaa veden kulutukseen. Myös pitkä helteinen kesä on saattanut lisätä vedenkulutusta, jos pihan kasvustoa on kasteltu paljon.

– Poikkeuksellisen suurista veden kulutuksen muutoksista kannattaa olla yhteydessä HSY:hyn, kannustaa laskutuspäällikkö Tiina Määttä.

– Tällöin on tärkeää ilmoittaa vesimittarin lukema ja päivittää arviolaskun perusteena oleva veden kulutuksen vuosiennuste. Arviolaskutus vastaa siten paremmin kiinteistön todellista veden kulutusta.

Veden tasauslasku perustuu vesimittarilukemaan

HSY lähettää asiakkailleen vesimittarin luentapyynnön kerran tai kahdesti vuodessa riippuen kiinteistön vedenkulutuksesta. Kannustamme kiinteistöjä ilmoittamaan vesimittarin lukeman useamman kerran vuodessa, jolloin vesilaskutus perustuu veden käyttöön.

– Tasaamme veden käyttömaksut tasauslaskulla. Muutos vesilaskussa saattaa olla merkittävä, jos veden kulutus kiinteistössä on muuttunut, kuvailee Määttä.

Pääkaupunkiseudun asukas käyttää keskimäärin 135 litraa vettä vuorokaudessa. Kotitalouden vedenkulutuksesta noin 45 prosenttia kuluu peseytymiseen.

Veden käyttömaksut laskutetaan arviolaskulla vuosiarvion mukaan. Arviolaskut perustuvat veden aikaisempaan kulutukseen, jonka painopisteet ovat muuttuneet korona-aikana. Veden vuosikulutusarvio lasketaan HSY:lle ilmoitettujen vesimittarilukemien ja aiemman vedenkulutuksen perusteella.

https://www.hsy.fi/vesi-ja-viemarit/vesimittari/

https://www.hsy.fi/vesi-ja-viemarit/vesimaksut/

Veden kulutus on kasvanut asuinkiinteistöissä korona-aikana, kun perheet ovat viettäneet enemmän aikaa kotona.

Etäluettavat vesimittarit testissä

Testaamme etäluettavien vesimittareiden käyttöä muutaman kiinteistön kanssa pääkaupunkiseudulla. Olemme onnistuneesti pystyneet siirtämään vesimittarista tietoa käsiteltäväksi. Etäluennasta on useita hyötyjä niin kiinteistöille kuin HSY:lle.

Laajennamme projektia lähivuosina, jotta saamme lisätietoa etäluettavien vesimittareiden toimivuudesta ja mittaritiedon käsittelystä. Laajempi käyttöönotto kestää useita vuosia, sillä HSY:llä on vesimittareita asiakkaiden kohteissa noin 90 000.

 

HSY on Suomen suurin julkinen ympäristöalan toimija. Tuotamme jäte- ja vesihuoltopalveluita yli miljoonalle pääkaupunkiseudun asukkaalle. Lisäksi vastaamme ilmanlaatutiedosta, tuotamme paikkatietoa seudun kehityksestä ja edistämme ilmastotyötä. hsy.fi

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

HSY

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.

Tutustu yritykseen

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

23.3.2022

Kaupallinen yhteistyö

Vedenmittauspalvelut kannattaa huomioida kiinteistön energiaremontissa

Suuri osa asuinkiinteistön energiakustannuksista syntyy käyttövedestä, käyttöveden lämmityksestä ja jätevedestä. Koska vesi on kallista, on veden säästäminen kannattava energiainvestointi. Tämä kannattaa ottaa huomioon kiinteistön energiaremonttia suunniteltaessa.

Verto

17.5.2022

Hulevedet hallintaan järkevästi

Hulevedet, eli sade- ja sulamisvedet voivat muodostua ongelmaksi, jos niillä ei ole paikkaa, johon valua. Kiinteistöliiton lakineuvonnasta kerrotaan, mitä kiinteistönomistajan ja kunnan tulee tehdä hulevesille.

24.2.2022

Kunnossapitotarveselvityksen tekemisessä on vielä kehitettävää

Kunnossapitotarveselvitys on hallituksen arvio sellaisista yhtiön rakennusten ja kiinteistön kunnossapitoon liittyvistä tarpeista, jotka vaikuttavat olennaisesti esimerkiksi osakehuoneistojen käyttämiseen tai yhtiövastikkeeseen seuraavan viiden vuoden aikana. Suunnitelmallisuus on käytännössä välttämätöntä, jotta kiinteistöä ja sen palveluita voidaan ylläpitää sekä kehittää osakkaiden ja asukkaiden muuttuvia tarpeita vastaavasti. Kunnossapitotarveselvityksen lisäksi yhtiökokouksessa on esitettävä hallituksen kirjallinen selvitys yhtiössä suoritetuista huomattavista kunnossapito- […]

7.1.2022

Kulutetusta käyttövedestä on annettava erittely asukkaalle

Marraskuussa 2020 voimaan tulleen lakiuudistuksen mukaan uusissa taloyhtiöissä vesilaskutuksen tulisi perustua huoneistokohtaisilla ja etäluettavilla mittareilla mitattuun kulutukseen. Vuoden 2022 alusta lähtien asunto-osakeyhtiön osakkeenomistajalle, vuokralaiselle sekä asumisoikeuden haltijalle on annettava kuukausittain tiedot lämpimän ja kylmän käyttöveden kulutuksesta, vaikka itse vesilaskutus käytännössä tehtäisiinkin esimerkiksi kerran vuodessa. Vanhoissa taloyhtiöissä kulutusperusteiseen laskutukseen siirrytään vasta sitä mukaa, kun putkisaneerauksen yhteydessä […]