
Onko pelastussuunnitelmasi kunnossa?
Pelastussuunnitelma on taloyhtiön turvallisuuden perusta. Sen ajantasaisuus kannattaa tarkistaa vuosittain. Erityisesti palovaroittimia koskevat määräykset tulee selvittää tarkoin.
Taloyhtiön tietoliikenteen sisäverkko on osa kiinteistön perusvarustusta. Huono sisäverkko vaikuttaa merkittävästi myös asunnon arvoon ja asumismukavuuteen. Mitä sisäverkolla tarkoitetaan ja mitä sille kannattaa tehdä?
Taloyhtiöissä käytetään kiinteistön sisäisiä viestintäverkkoja eli sisäverkkoja televisio-ohjelmien ja kiinteiden laajakaistapalvelujen välittämiseen kiinteistöjen sisällä. Nämä palvelut välitetään kiinteistön yhteisantenniverkossa ja -järjestelmässä tai yleiskaapelointijärjestelmässä.
Vastuu toimivista ja ajanmukaisista tietoliikenneverkoista on taloyhtiöllä itsellään. Monet taloyhtiöt eivät ole vielä kiinnittäneet asiaan riittävää huomiota. Lähivuosina puhelinsisäjohtoverkko käy riittämättömäksi koska kaapeloinnit ja käytetyt tarvikkeet tulevat käyttöikänsä päähän. Taloyhtiön päättäjien olisi hyvä olla selvillä sisäverkon kunnosta ja laajakaistavaatimuksista.
Yleiskaapelointeja aloitettiin tekemään taloyhtiöissä 2000-luvun alkupuolella. Tätä vanhemmissa kiinteistöissä on vielä runsaasti perinteistä puhelinjohtoverkkoa.
Suurimmalla osalla taloyhtiön asukkaista on jo käytössä nopeita nettiyhteyksiä hyödyntäviä palveluja kuten. suoratoistopalvelut, IPTV ja pilvipalvelut. Töiden siirtyminen kotitoimistoille on erityisesti lisännyt nopeiden, toimivien ja luotettavien yhteyksien kysyntää.
Jos taloyhtiössä on suunnitteilla suurempi remontti, sisäverkko kannattaa uudistaa samalla. Kokonaiskustannukset pienenevät kun sisäverkkojen uudistaminen yhdistetään esimerkiksi putkiremonttiin, tällöin kaapelireitit ovat jo valmiiksi auki. Kuntotutkimus auttaa verkon arvioinnissa.
Peruskorjauksia suunniteltaessa on helppoa unohtaa tietoliikenneyhteyksien päivittäminen, vaikka se samassa yhteydessä säästäisikin selvää rahaa. Uudistettu sisäverkko nostaa asuntojen arvoa vähintään kustannusten verran.
Sisäverkkojen suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta määrätään Traficomin määräyksessä 65. Lisätietoja: www.traficom.fi/fi/sisaverkot
DNA:n taloyhtiömyynnin paikalliset asiantuntijat auttavat taloyhtiöitä kaikissa tietoliikenne- ja kaapelitelevisioasioissa. Ota yhteyttä: dna.fi/taloyhtiot
Wattinen on helppo keino leikata lämmitysenergian kulutusta kerrostalossa. Kulut pysyvät kurissa ja mikä tärkeintä – yhteistä energiaa säästyy. Helppo teko, suuri vaikutus.
Wattinen säätää ja optimoi kiinteistön lämmitystä 24/7 tekoälyyn kytkettyjen älytermostaattien avulla. Palvelu toimii automaattisesti taustalla energiaa säästäen ja arkea helpottaen.
Lisätietoja älylämmityksestä: www.wattinen.fi
Pelastussuunnitelma on taloyhtiön turvallisuuden perusta. Sen ajantasaisuus kannattaa tarkistaa vuosittain. Erityisesti palovaroittimia koskevat määräykset tulee selvittää tarkoin.
Kaikkien taloyhtiöiden tulee laatia tilinpäätös ja toimintakertomus sekä talousarvio yhtiökokouksessa käsiteltäväksi. Tilinpäätösasiakirjoista löytyy tietoa tilikauden tapahtumien lisäksi yhtiön taloudellisesta tilasta ja tulevaisuuden näkymistä. Sen avulla yhtiö voi varautua tulevaisuuteen.
Vastuullisuuskeskustelu ulottuu lähivuosina myös taloyhtiöihin, ja hyvin hoidetut taloyhtiöt nousevat arvoon. Vastuullisuuteen kuuluu niin ekologinen, taloudellinen kuin sosiaalinen vastuu. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on keskeinen osa vastuullisuuden johtamista.
Valvoja valvoo korjaushankkeessa taloyhtiön puolesta urakoitsijan työsuoritusta. Hän on kuitenkin puolueeton ja yhteistyössä kaikkien osapuolten kanssa. Valvojan suhde taloyhtiöön määritellään valvontasopimuksessa, suhde urakoitsijaan taas urakkasopimuksessa.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään