Tökkivätkö nettiyhteydet? Syy voi olla taloyhtiön sisäverkossa

sisäverkko

Taloyhtiön tietoliikenteen sisäverkko on osa kiinteistön perusvarustusta. Huono sisäverkko vaikuttaa merkittävästi myös asunnon arvoon ja asumismukavuuteen. Mitä sisäverkolla tarkoitetaan ja mitä sille kannattaa tehdä?

Taloyhtiöissä käytetään kiinteistön sisäisiä viestintäverkkoja eli sisäverkkoja televisio-ohjelmien ja kiinteiden laajakaistapalvelujen välittämiseen kiinteistöjen sisällä. Nämä palvelut välitetään kiinteistön yhteisantenniverkossa ja -järjestelmässä tai yleiskaapelointijärjestelmässä.

Vastuu toimivista ja ajanmukaisista tietoliikenneverkoista on taloyhtiöllä itsellään. Monet taloyhtiöt eivät ole vielä kiinnittäneet asiaan riittävää huomiota. Lähivuosina puhelinsisäjohtoverkko käy riittämättömäksi koska kaapeloinnit ja käytetyt tarvikkeet tulevat käyttöikänsä päähän. Taloyhtiön päättäjien olisi hyvä olla selvillä sisäverkon kunnosta ja laajakaistavaatimuksista.

Mitä vanhempaa tekniikkaa, sitä heikompaa on suorituskyky

Yleiskaapelointeja aloitettiin tekemään taloyhtiöissä 2000-luvun alkupuolella. Tätä vanhemmissa kiinteistöissä on vielä runsaasti perinteistä puhelinjohtoverkkoa.

Suurimmalla osalla taloyhtiön asukkaista on jo käytössä nopeita nettiyhteyksiä hyödyntäviä palveluja kuten. suoratoistopalvelut, IPTV ja pilvipalvelut. Töiden siirtyminen kotitoimistoille on erityisesti lisännyt nopeiden, toimivien ja luotettavien yhteyksien kysyntää.

Kunnostetaanko sisäverkko vai uusitaan?

Jos taloyhtiössä on suunnitteilla suurempi remontti, sisäverkko kannattaa uudistaa samalla. Kokonaiskustannukset pienenevät kun sisäverkkojen uudistaminen yhdistetään esimerkiksi putkiremonttiin, tällöin kaapelireitit ovat jo valmiiksi auki. Kuntotutkimus auttaa verkon arvioinnissa.

Peruskorjauksia suunniteltaessa on helppoa unohtaa tietoliikenneyhteyksien päivittäminen, vaikka se samassa yhteydessä säästäisikin selvää rahaa. Uudistettu sisäverkko nostaa asuntojen arvoa vähintään kustannusten verran.

Traficomin määräykset ja ohjeet sisäverkkojen suunnitteluun

Sisäverkkojen suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta määrätään Traficomin määräyksessä 65. Lisätietoja: www.traficom.fi/fi/sisaverkot

Kysy tietoliikenneasioista DNA:lta

DNA:n taloyhtiömyynnin paikalliset asiantuntijat auttavat taloyhtiöitä kaikissa tietoliikenne- ja kaapelitelevisioasioissa. Ota yhteyttä: dna.fi/taloyhtiot

Tunnetko jo DNA:n Wattisen?

Wattinen on helppo keino leikata lämmitysenergian kulutusta kerrostalossa. Kulut pysyvät kurissa ja mikä tärkeintä – yhteistä energiaa säästyy. Helppo teko, suuri vaikutus.

Wattinen säätää ja optimoi kiinteistön lämmitystä 24/7 tekoälyyn kytkettyjen älytermostaattien avulla. Palvelu toimii automaattisesti taustalla energiaa säästäen ja arkea helpottaen.

Lisätietoja älylämmityksestä: www.wattinen.fi

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

DNA

DNA on asumisen avulias kumppani, jolta taloyhtiö saa kiinteän laajakaistan markkinajohtajan varmat ja nopeat yhteydet joka kodin tarpeisiin tänään ja tulevaisuudessa. Tutustu myös DNA:n älylämmityspalvelu Wattiseen. Se lisää asumismukavuutta ja parantaa kiinteistön energiatehokkuutta. Luotettavan kumppanin kanssa sujuvan asumisen asiat hoituvat mutkattomasti sillä avuliaisuus on DNA:ssamme.

Tutustu yritykseen

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

pelastussuunnitelma

27.11.2022

Onko pelastussuunnitelmasi kunnossa?

Pelastussuunnitelma on taloyhtiön turvallisuuden perusta. Sen ajantasaisuus kannattaa tarkistaa vuosittain. Erityisesti palovaroittimia koskevat määräykset tulee selvittää tarkoin.

tilinpäätös

13.9.2023

Taloyhtiön tilinpäätös toimii tiedon lähteenä

Kaikkien taloyhtiöiden tulee laatia tilinpäätös ja toimintakertomus sekä talousarvio yhtiökokouksessa käsiteltäväksi. Tilinpäätösasiakirjoista löytyy tietoa tilikauden tapahtumien lisäksi yhtiön taloudellisesta tilasta ja tulevaisuuden näkymistä. Sen avulla yhtiö voi varautua tulevaisuuteen.

13.1.2023

Mitä on vastuullisuus taloyhtiössä?

Vastuullisuuskeskustelu ulottuu lähivuosina myös taloyhtiöihin, ja hyvin hoidetut taloyhtiöt nousevat arvoon. Vastuullisuuteen kuuluu niin ekologinen, taloudellinen kuin sosiaalinen vastuu. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on keskeinen osa vastuullisuuden johtamista.

korjausurakan valvoja

4.8.2023

Mihin tarvitaan korjausurakan valvojaa?

Valvoja valvoo korjaushankkeessa taloyhtiön puolesta urakoitsijan työsuoritusta. Hän on kuitenkin puolueeton ja yhteistyössä kaikkien osapuolten kanssa. Valvojan suhde taloyhtiöön määritellään valvontasopimuksessa, suhde urakoitsijaan taas urakkasopimuksessa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti