Säännöllinen kattohuolto tuo vakautta vastikkeisiin

säännöllinen kattohuolto

Helpoin tapa ennalta ehkäistä mahdollisia katto-ongelmia on säännöllinen ja ennakoiva katon ylläpito. Satojen eurojen vuosittaisilla huoltokustannuksilla voidaan parhaimmillaan välttyä jopa satojentuhansien eurojen yllättäviltä korjauksilta.

Katto on taloyhtiön tärkein julkisivu suojaten asukkaita ja muita kiinteistön käyttäjiä, itse kiinteistöjä sekä kaikkea omaisuutta kattojen alla niin vedeltä, lumelta kuin kaikelta muultakin taivaalta tulevalta.

Huoltamattomana katto voi kuitenkin aiheuttaa suuriakin ongelmia ja sitä myötä yllättäviä kustannuksia taloyhtiölle. Ongelmat ilmenevät useimmiten syksyllä, kun vesisateet yleistyvät.

Huoltamaton vesikatto aiheuttaa turhia ongelmia taloyhtiölle

Pihalta katsottuna vesikatto on poissa silmistä ja siksi myös poissa mielestä. Kiinteistön katolla ei käy säännöllisesti kukaan ja katto jää helposti huoltamatta muun kiinteistönhuollon yhteydessä. ”Poissa silmistä, poissa mielestä” -ajattelutapa on valitettavan yleinen suomalaisissa taloyhtiöissä ja aiheuttaa täysin turhia riskejä koko kiinteistölle.

Tukkeutunut kattokaivo, roskainen vesikouru, pieni reikä katolla. Isot vuotojakin aiheuttavat ongelmat saavat alkunsa usein pienistä puutteista tai huoltotöiden laiminlyönneistä. Pahimmillaan ne johtavat koko katon uusimiseen sekä kosteusongelmiin kiinteistön muissa rakenteissa.

Nämäkin tilanteet olisi todennäköisesti vältetty säännöllisellä huollolla

Ennakointi tuo säästöjä katon ylläpidossa

Ennakoiva kattohuolto tuo sekä turvaa että selvää säästöä. Katon elinkaari pitenee jopa kymmenillä vuosilla, kun huoltotoimenpiteet tehdään säännöllisesti ja mahdolliset ongelmat huomataan ajoissa. Pienemmät ongelmat voidaan usein korjata täsmäkorjauksina, ilman että koko kattoa tarvitsee uusia, jos ne vain löydetään ajoissa.

Kattohuollon kertakustannuksissa puhutaan usein satasista, kun taas koko katon uusiminen voi isommassa taloyhtiössä maksaa jo useita satojatuhansia euroja. Säännöllisesti huolletun katon vuosikustannus per huoneisto on siis todella pieni suhteutettuna siitä saatuun hyötyyn.

Huoleton ja kustannustehokas tapa katon ylläpitoon on katon huoltosopimus. Huoltosopimuksella varmistetaan, että katolla käydään säännöllisesti ja tarvittavat huoltotoimenpiteet tulee tehtyä ammattilaisen toimesta. Huoltokäynnit toteutetaan sopimuksen mukaisesti tyypillisesti 1–2 kertaa vuodessa, esim. syksyllä ja keväällä. Kattotutkalla huoltokäyntien hintaan sisältyy aina myös katon PTS-kartoitus.

Rännit puhtaaksi ennen talven tuloa

Tukkeutunut vesikouru voi aiheuttaa mittavat vesivahingot, jos rakennuksen ulkoverhous pääsee esimerkiksi kastumaan. Puhdistamattomat rännit ovat myös alttiita ruostumiselle ja muille vaurioille. Huollon puute voi johtaa tilanteeseen, jossa kourut joudutaan uusimaan kokonaan. Pahimmillaan vahinko voi olla vieläkin suurempi, jos vesi on päässyt jo rakenteisiin puutteellisesti toimivien rännien takia. Rännien puhdistus tulisi suorittaa kaksi kertaa vuodessa – keväällä ja syksyllä.

Rännien puhdistus kannattaa jättää suosiolla ammattilaiselle

Miksi vesikourujen puhdistus sitten kannattaa teettää ammattilaisella? Ensinnäkin katolla työskentely on vaarallista ja se vaatii aina oikeat työvälineet sekä toimintatavat onnistuakseen. Oikeilla työmenetelmillä kourujen puhdistus sujuu vaivattomasti ja nopeasti. Ammattilaiset kantavat myös vastuun asukkaiden sekä sivullisten turvallisuudesta. Lopputuloksena on puhtaat rännit kustannustehokkaasti.

Tutustu Kattotutkan kaiken kattavaan palvelutarjontaan

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Katso myös nämä

kolme askelta

3.4.2023

Kaupallinen yhteistyö

Kolme askelta kattaa katon koko elinkaaren kustannustehokkaasti

Tarkastus, korjaus ja huolto – kolme askelta kohti toimivaa vesikattoa. Säännöllisellä seurannalla ja ylläpidolla voidaan varmistaa, että vesikatto kestää koko sen suunnitellun elinkaaren ajan ja suuremmilta yllätyksiltä sekä turhilta kustannuksilta voidaan välttyä.

Kattotutka Oy

ikkunat huolto

16.6.2023

Kaupallinen yhteistyö

Mistä tietää, että taloyhtiön ikkunat ovat huollon tarpeessa?

Parhaatkin ikkuna- ja ovituotteet tarvitsevat huolenpitoa kestääkseen pitkään. Säännöllinen huolto tuo myös säästöä. Pihla kokosi vinkit siihen, mistä tietää ikkunoiden tarvitsevan huoltoa.

Pihla-Tiivi

hulevesijärjestelmä

7.11.2023

Missä kunnossa on taloyhtiösi hulevesijärjestelmä?

Hulevedellä tarkoitetaan sade- ja sulamisvesiä sekä rakennusten perustusten kuivatusvesiä. Hulevettä syntyy rakennetussa ympäristössä sateen tai lumen sulamisen seurauksena. Taloyhtiö vastaa oman kiinteistönsä hulevesien hallinnasta.

energiayhteisö

26.9.2023

Energiayhteisö tuo säästöä osakkaan sähkölaskuun

Vantaalaisen As Oy Rautaluhdin katoille rakennettiin aurinkovoimala, jonka tuottamaa energiaa käytetään taloyhtiön sähkönkulutuksen kattamiseen. Ylijäämäenergia jaetaan osakkaiden kesken. Jakaminen onnistuu paikallisen verkkoyhtiön perustaman virtuaaliverkon kautta.