Radonia poistavat korjaustyöt parantavat myös sisäilmaa

Huonoa sisäilmaa kuvaa yleensä huonetiloissa tuntuva tunkkaisuus tai hajut. Tällaisissa tiloissa oleskellessa olo alkaa tuntua väsyneeltä, päätä alkaa särkeä tai silmät ja iho alkavat oireilla. Hajut tai oireilu ovatkin yleisimmät syyt ottaa yhteyttä sisäilma-asiantuntijoihin.

– Yleisesti ajatellaan, että kun sisäilma on raikasta tai tiloissa oleskellessa ei aiheudu oireilua, sisäilmaa ei ole tarpeellista tutkia. Sisäilmassa voi silti esiintyä hajuton, mauton ja näkymätön vaara, jota ei voi aistia mitenkään, sanoo Raksystemsin osastopäällikkö ja johtava sisäilma-asiantuntija Elina Saukko.

Tyypillisten sisäilmaongelmien, kuten kosteus- ja mikrobivaurioiden tai kuitujen, terveyshaitat ovat yleensä lyhytkestoisia, eikä niistä kehity sairauksia. Saukon mukaan toki tässäkin on poikkeuksia, eikä sairastumiseen liittyviä seikkoja vielä kaikilta osin tunneta.

Sisäilmaa salakavalasti pilaavan radonin terveyshaitta kuitenkin tunnetaan, ja sen yhteys keuhkosyöpiin on tunnistettu.

– Terveydelle haitallinen radonaltistus syntyy aina, kun oleskellaan korkean radonpitoisuuden tiloissa, kertoo Raksystemsin Suomen radonhallinnan liiketoimintapäällikkö Mikko Näppä.

Radon tappaa enemmän kuin liikenne

Radioaktiivisen radonkaasun vaikutukset terveyteen eivät ole välittömiä, vaan ongelmat tulevat usein vasta vuosien kuluttua.  

Säteilyturvakeskusten mukaan radon on tupakan jälkeen toiseksi yleisin syy sairastua keuhkosyöpään Suomessa.

Radonin aiheuttamiin keuhkosyöpiin kuolee vuosittain lähes 300 suomalaista: enemmän ihmisiä kuin mitä arvioidaan menehtyvän Suomessa joka vuosi liikenneonnettomuuksissa tai puunpoltosta aiheutuvien pienhiukkaspäästöjen vuoksi.

Radon ja mikrobit kulkeutuvat sisäilmaan samaa reittiä

Syitä rakennuksissa esiintyviin radonongelmiin ovat rakennustapa, ilmasto ja geologiset olosuhteet. Radonia kulkeutuu kiinteistöjen sisäilmaan rakenteiden puutteiden kautta.

– Sisäilman laatuun vaikuttavia rakenteiden puutteita ovat esimerkiksi rakenneliittymien epätiiveyskohdat. Esimerkiksi tiivistämättömien läpivientien kautta ryömintätilan tai maaperän epäpuhtaudet, kuten mikrobit tai radon, pääsevät kulkeutumaan sisäilmaan, Saukko kertoo.

Radonmittaukset ovat pakollisia osalla työpaikoista. Mittausvelvoite ei kuitenkaan koske koteja.

– Etä- ja hybridityön yleistyttyä yhä useammat viettävät kuitenkin suurimman osan ajastaan kotona ja voivat tietämättään altistua jatkuvasti radonille. Sen vuoksi on tärkeää huolehtia radonmittauksista myös kodeissa ja taloyhtiöissä, Näppä toteaa.

Seinän ja lattian rajan tiivistystä

Ensin selvitetään ja sitten tarvittaessa korjataan

Radonmittaus kannattaa tehdä oikein ja virallisten suositusten mukaisesti, jotta tuloksiin voidaan luottaa.  Esimerkiksi pikamittaukset eivät kerro kuin mittaushetken tilanteen, eivätkä siksi ole luotettavia.

Virallinen radonmittaus suoritetaan Säteilyturvakeskusten hyväksymällä mittauspurkilla ja mittausjakso on vähintään kaksi kuutta virallisen mittausjakson aikana. Mittausjakso alkaa Suomessa syyskuun alussa ja päättyy toukokuun lopussa.

– Mittausta on turha jännittää sen vuoksi, että jos jotakin löytyy. Aina mittausten jälkeen ei löydy korjattavaa, Näppä huomauttaa.

Jos ongelma löytyy, se on korjattavissa ja hoitaa kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Alapohjaan liittyvät korjaustyöt, kuten tuuletuksen ja tiiveyden parantaminen, estävät niin radonin kuin maaperän mikrobiperäistenkin epäpuhtauksien kulkeutumisen sisäilmaan.

– Korjauksissa kannattaa aina muistaa kokonaisvaltainen ajattelu: ennen kun korjataan, on syytä selvittää kaikki kyseisen rakenneosan korjaustarpeet. Näin korjaukset voidaan tehdä tarvittavalla laajuudella ja oikeilla menetelmillä ongelmien poistamiseksi yhdellä kertaa, Saukko muistuttaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Raksystems

Raksystems on Pohjoismaissa toimiva rakennus- ja kiinteistöalan asiantuntijayritys. Tarjoamme sinulle erilaisia palvelukokonaisuuksia, joiden avulla takaamme kiinteistöomaisuuden arvon säilymisen ja terveellisen elinympäristön. Yli kolmenkymmenen vuoden toimintamme aikana olemme tehneet reippaasti yli 150 000 kuntotarkastusta ja -tutkimusta sekä osallistuneet tuhansiin korjaushankkeisiin niin projektinjohtajan, suunnittelijan kuin valvojankin roolissa.

Tutustu yritykseen

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

myrkylliset kasvit

27.6.2022

Taloyhtiön pihan myrkylliset kaunottaret

Monet kauniit, taloyhtiöidenkin pihoilla suositut kasvit ovat myrkyllisiä. Viherammattilainen suosittelee välttämään niitä leikkipaikkojen lähellä, mutta muuten niistä ei tarvitse kokonaan luopua. Vaarallisimmat myrkkymarjat sen sijaan kannattaa jättää istuttamatta.

syystalkoissa

20.9.2022

Tee ainakin nämä asiat taloyhtiön syystalkoissa

Syystalkoissa haravointi saa jäädä vähemmälle, sillä lehdet tekevät hyvää maaperälle. Talveen voi sen sijaan valmistautua suojaamalla kasvit verkoilla ja aurauskepeillä. Syksy on myös hyvää istutusaikaa.

taloyhtiösauna

22.6.2022

Taloyhtiösauna pesi kasvonsa

Taloyhtiösaunat tulevat takaisin. Yksityisten huoneistosaunojen sijaan taloyhtiöihin rakennetaan nyt nykyaikaisia yhteissaunoja, joiden varaus omaan käyttöön on helppoa. Taloyhtiösauna voi muistuttaa jopa kylpylää höyrysaunoineen ja porealtaineen.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

17.6.2022

Kaupallinen yhteistyö

Taloyhtiön korjaushankkeen urakkavaihe valmistelusta käytäntöön

Taloyhtiön korjaushankkeen suunnitelmien valmistuttua siirrytään usein eniten jännitystä aiheuttavaan urakkavaiheeseen. Raksystems kertoo, mitä vaiheessa ja sen valmistelussa pitää ottaa huomioon.

Raksystems

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti