Sekä aloittelevat yritykset, että jo pidempään toimineet yritykset tulevat välillä tilanteeseen, jossa yrityslainan hakeminen on järkevin ratkaisu. Lainan ottaminen mahdollistaa investoinnit tai auttaa yritystä pääsemään vähemmän liikevaihtoa tuovan vaiheen ylitse. Tällaisia vaiheita tulee erityisesti yrityksillä, joilla on vuodenaikoihin tai juhlapyhiin perustuvaa myyntiä. Tieto yrityslainan hakemisesta saattaa olla vähäistä ja aihe voi tuntua vieraalta ja jopa hieman pelottavalta. Tässä artikkelissa pyrimme lisäämään tietoa yrityslainan hakemisesta ja antamaan hyviä vinkkejä ja vaihtoehtoja yrityksille, jotka harkitsevat yrityslainan ottamista nyt tai tulevaisuudessa.
Yrityslainan hakuprosessi: Näin se toimii
Yrityslainan hakeminen onnistuu nykyisin huomattavasti helpommin, kuin takavuosina. Yrityslainaa voi hakea verkon kautta, tähän antaa vinkkejä esimerkiksi halvinlaina.fi-sivusto. Myös käsittelyajat ovat huomattavasti lyhyempiä kuin menneinä vuosina, kun päätöstä saattoi joutua odottamaan viikkoja tai jopa kuukausia. Yrityslainan hakeminen alkaa lainahakemuksen täyttämisellä, hakemuksessa kysytään muun muassa yrityksen nimeä, Y-tunnusta ja tietoja yrityksen toimialasta ja omistussuhteista. Tietenkin sinun täytyy ilmoittaa myös hakemasi lainan summa, laina-aika ja se, kuinka monta lyhennysvapaata kuukautta mahdollisesti haluat.
Liitteiksi hakemukseen tarvitaan yleensä kuvaus yrityksestä ja sen liiketoiminnasta. Kuvaus lainan tarpeesta, sekä seuraavan vuoden budjetti. Lisäksi liitteenä täytyy olla viimeisin tilinpäätös (sekä tulos, että tase) tai ainakin tiedot liiketoiminnan edellisen vuoden tuloista. Mikäli kyseessä on uusi yritys, tarvitaan myös liiketoimintasuunnitelma ja budjettilaskelma.
Kun lainan tarvetta kuvaillaan, on tärkeää tehdä lainantarjoajalle selväksi, mihin tarkoitukseen laina käytetään. Oli sitten kyseessä uudet hankinnat, investoinnit, remontti tai ylipääseminen alhaisten tulojen kaudesta korkeampien tulojen kauteen. Varsinkin kun kyseessä on suurempi laina, lainantarjoaja edellyttää takausta tai vakuutta. Vakuutena voivat toimia esimerkiksi yrityksen omaisuuteen kuuluvat suuret koneet, kiinteistöt tai varastot.
Kun lainapäätös saapuu, et ole kuitenkaan vielä sitoutunut mihinkään, vaan siitä kieltäytyminen onnistuu yksinkertaisesti niin, että et hyväksy tarjousta. Itse hyväksyminen tapahtuu hyväksymislinkin kautta. Tämän jälkeen lainarahat saapuvat yrityksesi tilille yleensä hyvin nopeasti ja saat myös lainasopimuksen ja lainan ehdot kirjallisena.
Vertaile erilaisia yrityslainoja: Miten valita oikea vaihtoehto yrityksellesi
Yrityslainojen ehdot eroavat toisistaan, joten ensimmäistä mahdollista yrityslainaa ei kannata ottaa. Ainakaan ennen kuin on tarkasti vertaillut useampia vaihtoehtoja toisiinsa. Korkoprosentit voivat olla eri lainoissa eri kokoisia, mahdollisesti jokin lainantarjoaja vaatii suurempia vakuuksia, jotta saman kokoinen laina on mahdollinen. Joillakin lainapalveluilla voi olla erilaisia käsittelymaksuja, joita toisilla ei ole ja niin edelleen.
Vertailu ennen lainan hakua on tärkeää, mutta lopulliset lainaehdot selviävät vasta lainatarjouksesta. Tämän vuoksi onkin viisasta hakea lainaa muutamasta paikasta samaan aikaan. Jos useammasta paikasta tulee myönteinen päätös, et ole vielä sitoutunut mihinkään niistä, vaan voit tehdä lopullisen valinnan näiden tarjousten välillä.
Yrityksellesi oikea vaihtoehto riippuu siitä, mitä haet lainalta. Jos olet budjetoinut tietyn suuruisen lainan välttämättömäksi yrityksellesi, on tärkeä kriteeri tietenkin se, että halutun suuruista lainaa tarjotaan. Lyhennyserien tulee olla realistisia kooltaan yrityksesi liikevaihtoon nähden ja mikäli sinulle on tärkeää saada esimerkiksi 1 tai 2 lyhennysvapaata kuukautta alkuun tai esimerkiksi kerran vuodessa, nousee lainatarjouksessa tämän ehdon hyväksyminen tai hyväksymättä jättäminen korkealle kriteerilistalla.
Lainan kustannukset: Näin saat parhaan tarjouksen ja säästät rahaa
Lainan kustannuksiin kuuluvat luonnollisesti sen korko, mahdolliset käsittelymaksut ja mahdollinen lainatilin avausmaksu. Tämän lisäksi lisäkustannuksia voi tulla ehtojen mukaan lyhennysvapaista tai maksuvapaista kuukausista, lainan ehtojen muuttamisesta kesken lainan ja mahdollisista lyhennyksen viivästyskoroista ja muistutusmaksuista. Järkevää on lyhentää lainaa maksusuunnitelman mukaisesti aina eräpäivään mennessä, sillä myöhästyneistä maksuista voi seurata viivästyskoron ja muistutusmaksun lisäksi muutakin ikävää, eli pahimmillaan koko lainan purkaminen ja erääntyminen välittömästi. Mikäli lainan lyhentämisessä eräpäivään mennessä tulee ongelmia, kannattaa asiasta kertoa lainantarjoajalle aina etukäteen ja pyrkiä neuvotteluratkaisuun.
Joka tapauksessa nämä kulut eivät yleensä eroa toisistaan. Sen sijaan sillä on suuria eroja lainatarjousten suhteen, paljonko lainan ehtojen muuttaminen kesken lainan maksaa tai millä hinnalla lyhennysvapaan tai maksuvapaan kuukauden lisääminen lainaan onnistuu. Jotkut lainantarjoajat antavan mahdollisuuden yhteen lyhennysvapaaseen kuukauteen ilman kustannuksia, kun taas toiset veloittavat siitä palveluhinnaston mukaisen maksun.
Hyvät vakuudet voivat auttaa sinua saamaan paremmat lainaehdot, joten mikäli yrityksellä on paljon esimerkiksi kiinteistöjä, niiden vakuudeksi laittamista kannattaa harkita. Parhaimmillaan tällä tavalla voi säästää lainan loppusummassa useita tuhansia euroja.
Yrityslainojen riskit ja turvallisuus: Mitä sinun tulee tietää ennen lainan ottamista
Yrityslainaa ei pidä ottaa ilman tarkkaa suunnittelua. Suunnitelman täytyy olla realistinen, eikä siinä pidä tukeutua epävarmoihin tapahtumiin. Epävarmoja tapahtumia ovat esimerkiksi ilman todellisia perusteita olevat odotukset myynnin kasvusta tai kulujen pienenemisestä ja vaikkapa uuden investoinnin ylioptimistiset vaikutukset yrityksen tulokseen.
Lainanmaksua suunnitellessa lainan lyhennyserän tulee mahtua kuukausibudjettiin kivuttomasti ja niin, ettei yrityksen toiminta vaarannu sen maksamisesta. Yleensä suureen yrityslainaan tarvitaan takuita tai vakuuksia ja mikäli lainan maksaminen ei onnistukaan, on lainanottaja vaarassa menettää vakuudeksi listatut kiinteistöt tai koneet.
Vastaavasti lainasuunnitelmassa täytyy suunnitella tarkkaan myös tarvittava lainasumma. Esimerkiksi remontit saattavat vaatia yllättäviä kuluja, joista ei alkuvaiheessa vielä olla tietoisia. Mikäli lainaa tarvitaan tällaiseen tarkoitukseen, kannattaa harkita myös limiittilainan mahdollisuutta. Myös yritykset voivat hakea limiittilainaa. Limiittilainassa koko lainasummaa ei tarvitse nostaa kerrallaan, vaan lainaa voi nostaa osissa suunniteltuun ylärajaan asti sitä mukaa, kun tarvetta on. Tällöin korkoa maksetaan vain nostetusta osasta. Varjopuolena limiittilainan korkoprosentti on yleensä tavallista lainaa korkeampi ja lisäksi usein jokaisesta nostosta peritään käsittelymaksu. Mikäli nostoja tehdään useampia, voi näillä sinällään pienillä käsittelymaksuilla olla suurikin vaikutus lainan kokonaiskustannuksiin.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään