Näin onnistut taloyhtiön KVR-urakassa

Oikean urakkamuodon valinta on tärkeä osa taloyhtiön korjaushanketta, sillä se pienentää taloyhtiön riskejä ja tuo paremman lopputuloksen. KVR- eli kokonaisvastuu-urakka on yksi taloyhtiöiden eniten käyttämistä urakkamuodoista perinteisen kokonaisurakan jälkeen. Miten siinä onnistutaan parhaalla mahdollisella tavalla?

KVR-urakan ja kokonaisurakan erot

KVR-urakka on lyhennys kokonaisvastuurakentamisesta. Urakkamuoto tunnetaan myös nimillä ST-urakka (suunnittele ja toteuta) tai SR-urakka (suunnittele ja rakenna).

KVR-urakka eroaa perinteisestä kokonaisurakasta hierarkian ja vaiheiden osalta. Kokonaisurakassa suunnitelmien tiedoista vastaa rakennuttaja eli taloyhtiö. KVR-urakassa urakoitsija vastaa toteutuksen lisäksi suunnittelusta. Perinteisen korjaushankkeen vaiheet ovat tarveselvitys, hankesuunnittelu, toteutussuunnittelu, urakkakilpailutus, urakkavaihe ja takuuvaihe. KVR-urakassa toteutussuunnittelu tulee vasta urakkakilpailutuksen jälkeen.

– KVR-urakan toteutusvaihe ei poikkea kokonaisurakasta mitenkään. Esimerkiksi osakkaiden lisä- ja muutostyöt huomioidaan samalla tavalla, kertoo Raksystemsin projektipäällikkö Mikko Tiainen.

KVR-urakan plussat ja miinukset

KVR-urakkaa pidetään yleensä huolettomampana ja selkeämpänä kokonaisuutena. Urakoitsija vastaa myös hankkeen suunnittelusta, joten taloyhtiöllä on pienempi vastuu ja huoli. Selkeyttä hankkeeseen tuo suunnittelu- ja urakkakustannusten sekä aikataulun selviäminen hyvissä ajoin, kun tarkemmat toteutussuunnitelmat laaditaan urakoitsijan vastuulla vasta urakasta päättävän yhtiökokouksen jälkeen.

KVR-urakan haasteet liittyvät yleensä liian yleisellä tasolla laadittuihin tarjouspyyntöasiakirjoihin. Ainakin urakan sisältö ja erityispiirteet tulee olla määritetty asiakirjoihin niin laajasti, että taloyhtiön ja urakoitsijan näkemykset ovat yhtenevät eikä synny hankalia tulkintatilanteita.

– Vain siten KVR-urakoista saadaan vertailukykyisiä tarjouksia, Tiainen jatkaa.

Hyvä projektipäällikkö ja valvoja ovat onnistuneen KVR-urakan edellytys

KVR-urakka vaatii onnistuakseen urakkamuodon hallitsevan puolueettoman rakennuttajaorganisaation. He varmistavat, että taloyhtiön etu toteutuu koko korjaushankkeen ajan.

Kokenut rakennuttajakonsultti eli projektipäällikkö osaa laatia tarjouspyyntöasiakirjat KVR-urakan vaatimalla tarkkuudella sekä varmistaa, että suunnitelmat ovat riittävällä tasolla. Ammattitaitoiset valvojat taas valvovat työmaalla, että hanke toteutetaan sovitusti hyvän rakennustavan ja laadittujen suunnitelmien mukaisesti.

Asiantuntija suosittelee KVR-urakkamuotoja erityisesti putkiremontteihin

Taloyhtiöiden korjaushankkeet toteutetaan yhä useammin KVR-urakkana, sillä KVR-urakkakonseptin omaavia urakoitsijoiden määrä on noussut viime vuosina. Raksystemsin Mikko Tiainen on nyt toiminut projektipäällikkönä noin parissa kymmenessä KVR-urakassa. Hankkeita hän on vienyt maaliin uransa aikana yli 160.

– Käytän KVR-hankkeissa tiettyä asiakirjapakettia. Urakkatarjoukset ovat olleet kilpailukykyisiä ja aikataulut ovat pitäneet kokonaisurakoihin nähden paremmin. Myös lisä- ja muutostyöt ovat olleet näillä tarjouspyyntöasiakirjoilla prosentuaalisesti hyvin pienet, summaa Tiainen.

– Oma henkilökohtainen mielipiteeni on, että KVR-urakka on erityisesti taloyhtiön putkiremontteihin sekä taloyhtiölle että urakoitsijalle helpoin urakkamuoto. Suosittelen sitä lämpimästi kaikille taloyhtiöille, kunhan projektipäällikkö ja valvoja osaavat asiansa, jatkaa Tiainen.

Lue lisää palveluistamme taloyhtiöille

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Raksystems

Raksystems on Pohjoismaissa toimiva rakennus- ja kiinteistöalan asiantuntijayritys. Tarjoamme sinulle erilaisia palvelukokonaisuuksia, joiden avulla takaamme kiinteistöomaisuuden arvon säilymisen ja terveellisen elinympäristön. Yli kolmenkymmenen vuoden toimintamme aikana olemme tehneet reippaasti yli 150 000 kuntotarkastusta ja -tutkimusta sekä osallistuneet tuhansiin korjaushankkeisiin niin projektinjohtajan, suunnittelijan kuin valvojankin roolissa.

Tutustu yritykseen

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

13.1.2023

Mitä on vastuullisuus taloyhtiössä?

Vastuullisuuskeskustelu ulottuu lähivuosina myös taloyhtiöihin, ja hyvin hoidetut taloyhtiöt nousevat arvoon. Vastuullisuuteen kuuluu niin ekologinen, taloudellinen kuin sosiaalinen vastuu. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on keskeinen osa vastuullisuuden johtamista.

uusi lämmitysjärjestelmä

10.10.2022

Uusi lämmitysjärjestelmä tuo säästöjä

Helsinkiläinen As Oy Katajaharjuntie 15 vaihtoi kaukolämmön usean energialähteen yhdistelmään. Poistoilman lämmön talteenotosta, maalämmöstä ja aurinkoenergiasta koostuva yhdistelmä on ollut huoleton ratkaisu ja tuonut säästöjä.

taloyhtiön vakuutukset

1.3.2023

Taloyhtiön vakuutukset kannattaa kilpailuttaa

Taloyhtiön kannattaa kilpailuttaa vakuutuksensa säännöllisesti. Tinkiminen ei vakuutusasioissa kannata. Erityisesti ison ja kalliin korjaushankkeen lähestyessä taloyhtiön hallituksen on huolehdittava, että kiinteistövakuutus on voimassa.

erillisvaraston hallinnasta

9.1.2023

Erimielisyys erillisvaraston hallinnasta

Turun hovioikeus antoi tuomion osakkeenomistajan ja taloyhtiön välisessä riita-asiassa, jossa oli kyse taloyhtiön yhtiökokouksen päätöksen pätevyydestä. Kyse oli tarkemmin ottaen siitä, oliko yhtiökokous voinut päättää erillisvaraston vuokraamisesta ja vuokrasta ilman osakkeenomistajan suostumusta.

Tilaajille