Kestääkö katto varmasti talven yli?

Mielenrauhaa talveen tuo tieto siitä, että vesikatto on tiivis, toimiva ja turvallinen. Toimiva katto voidaan varmistaa vain asianmukaisilla tarkastuksilla, huolloilla ja ajoissa tehdyillä täsmäkorjauksilla. 

Syksy ja ennen kaikkea talvi tulevat joka vuosi enemmän tai vähemmän yllättäen. Vesikatto on kiinteistön tärkein julkisivu, joka kohtaa sään vaihtelut ja kaiken taivaalta satavan veden sekä lumen aina ensimmäisenä. On siis tärkeä varmistaa hyvissä ajoin, että katto on varmasti kunnossa, kun epävakaat kelit alkavat.

Tarkastus on katon ylläpidon perusta

Vesikatto tulisi tarkastaa vähintään kerran vuodessa. Syystarkastuksella voidaan varmistaa, että katto on valmis syksyn sateisiin ja talven rasituksiin kuten lumeen, jäähän sekä lämpötilavaihteluihin. Kokenut kattotarkastaja osaa huomioida vesikatolta oleelliset toimintaan ja käyttöturvallisuuteen vaikuttavat puutteet sekä vauriot.

Riittävän ajoissa tehdyssä tarkastuksessa mahdollisesti esiin nousseet korjaustarpeet ja puutteet voidaan hoitaa kuntoon ennen talven tuloa täsmäkorjauksilla. Tarkastustoiminnasta aiheutuvat kulut säästetään yleensä moninkertaisena, kun suuremmilta vahingoilta voidaan välttyä.

Säännöllinen puhdistushuolto takaa toimivan katon

Sade- ja sulamisvesien esteetön kulku varmistetaan puhdistushuollolla. Vesikourujen ja/tai kattokaivojen puhdistus ja toimintakunnon varmistus ovat erittäin tärkeitä syksyllä, kun sademäärät nousevat huomattavasti. Liikaa on surullisia esimerkkejä tukkeutuneiden vedenpoistojärjestelmien aiheuttamista vesivahingoista.

tulviva katto
Tukkeutunut kattokaivo voi aiheuttaa pahimmassa tapauksessa jopa tällaisen tilanteen.
Kuvan mukainen vesikouru vaatii kiireellistä puhdistusta.

Vesikourujen säännöllinen puhdistus varmistaa niiden kestämisen laskennallisen käyttöikänsä päähän. Puhdistamattomina vesikourut voivat ruostua lyhyessäkin ajassa. On oleellista huolehtia myös vesikaton erilaisten läpivientien taustojen puhdistuksesta.

Onko katto käyttö- ja lumiturvallinen?

Vesikaton tarkastuksessa huomioidaan yhtenä osana myös katon turvavarusteet. Kiinteistön omistaja vastaa osaltaan vesikatolla liikkuvien ja kiinteistön pihoilla liikkujien turvallisuudesta. Kaikille katon huollettaville osille tulee esimerkiksi rakentaa turvallinen kulkuyhteys.

Putoavalta lumelta ja jäältä tulee myös suojautua niiltä osilta, kun niiden alapuolella on kulkua. Vesikaton tarkastuksen perusteella voidaan käynnistää ajoissa tarvittavat puuttuvien turvavarusteiden asennukset.

Turvallinen ja hyvin huollettu vesikatto pysyy toimintakuntoisena sekä vältytään ikäviltä yllätyksiltä ja vahingoilta.

Muista myös sopia lumenpudotuksista ajoissa

Raskas lumi painaa katon rakenteita ja voi pahimmillaan vaurioittaa niitä merkittävästi. Kun aurinko pääsee sulattamaan katolla olevaa lunta, lumi sekä jää voi pudotessaan olla myös hengenvaarallinen ihmisille.

Ammattitaitoisesti hoidettu katolla olevan lumikuorman pudottaminen
tehdään aina tiukkojen työturvallisuusmääräysten mukaisesti.

Kokemuksesta tiedämme, että silloin kun lumikuormat ovat painavimmat ja lumenpudottamisen tarve kaikkein suurin, ammattitaitoisten lumenpudottajien saaminen oman kiinteistön katolle voi olla haasteellista. Kattotutkan kanssa voitte sopia talven lumenpudotuksista jo ennakkoon.

Tutustu Kattotutkan kokonaisvaltaiseen palvelutarjontaan

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Katso myös nämä

turvallinen katto

8.2.2023

Onko taloyhtiön katto turvallinen?

Taloyhtiöiden katoilla tehdään monenlaisia töitä, muun muassa nuohousta ja lumenpudotusta. Taloyhtiön hallituksen tehtävänä on varmistaa katon työskentelyturvallisuus. Selvitimme, mitä katon turvallisuudesta pitää tietää.

uusi katto

26.1.2023

Uuden katon lisäeristys paransi energiatehokkuutta

Tamperelaisen As Oy Mäntykotkan talojen katot uusittiin viime talvena. Remontti toteutettiin kokonaan säältä suojassa. Uuden katon lisäeristys paransi talojen asumismukavuutta ja energiatehokkuutta merkittävästi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

20.4.2022

Kaupallinen yhteistyö

Konesaumattu rivipeltikatto – elinkaari pitenee korjaamalla

Aina ei tarvitse uusia koko kattoa – elinkaarta voidaan usein jatkaa oikein tehdyillä korjaustoimenpiteillä. Riittävän ajoissa tehdyillä täsmäkorjauksilla saavutetaan myös kustannussäästöä. Kattotutka on toiminut suomalaisilla katoilla jo lähes 30 vuoden ajan.

Kattotutka Oy

kiinteistölehti tammikuussa

26.1.2023

Suomen Kiinteistölehti käy tammikuussa katolla

Tammikuun Kiinteistölehdessä selvitetään, miten kattoremontti toteutetaan talvella ja milloin huoneisto-ovet kannattaa vaihtaa. Kysyimme asiantuntijoilta, voiko taloyhtiö saada korvauksia isännöintikartellista tuomitulta taloyhtiöltä. Tutustumme myös isännöinnin uusiin eettisiin ohjeisiin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti