Kaikki, mitä taloyhtiön ikkunaremontista on hyvä tietää

ikkunaremontti

Ikkunaremontti on yksi taloyhtiön yleisimmistä remonteista. Se tuo taloyhtiölle asumismukavuutta sekä usein myös rahallista säästöä arvon nousun ja lämmityskulujen laskun myötä. Miten remontissa onnistutaan parhaalla mahdollisella tavalla?

Neljä tapaa toteuttaa ikkunaremontti

Ikkunaremontti ei aina tarkoita kallista ja pitkäkestoista remonttia. Remontit voidaan jakaa karkeasti laajuuden mukaan neljään: huoltokorjaukseen, huoltomaalaukseen, korjausmaalaukseen ja uusimiseen.

Huoltokorjaus ja -maalaus ovat remonteista kevyimpiä. Huoltokorjauksessa ikkunoista korjataan yksittäisiä vikoja ja vaurioita sekä tehdään toiminnallista huoltoa. Huoltomaalauksessa maalataan lisäksi myös ikkunan karmit. Korjausmaalaus on edellisiä remontteja laajempi. Siinä ikkunapuitteet saavuttavat uutta vastaavan laatutason hiomisen ja kunnostamisen myötä.

Ikkunoiden kunnossapidolla ja huollolla voidaan jatkaa niiden elinkaarta merkittävästi. Ikkunat kannattaa tarkastaa, tiivistää ja maalata sekä sisältä että ulkoa säännöllisesti. Tarkemmat huolto- ja kunnossapitovälit on eritelty Rakennustiedon KH-kortissa.

– Hyvälaatuinen ja huollettu puuikkuna voi pysyä hyvässä kunnossa jopa 60-70 vuotta, kertoo Raksystemsin projektipäällikkö Jaakko Suomela.

Remontin vaikutus liittyviin rakenteisiin ja asumismukavuuteen

Ikkunaremontissa avataan lähes aina myös ikkunoihin liittyviä rakenteita. Erityisesti julkisivu ja parvekkeet ovat rakenteita, joiden huolto- ja kunnossapitotoimia tulee pohtia ikkunaremontin yhteydessä toteutettavaksi. Rakennuttajakonsultti osaa auttaa oikean kokonaisuuden valinnassa.

Ikkunoiden vaikutus kiinteistön energiatehokkuuteen on noin 20 prosenttia, joten taloyhtiö voi säästää merkittävästi energiaa ikkunoiden uusimisella. Usein myös sisäilman laatu ja äänieristys parantuvat uusimisen yhteydessä. Remonttiin voi hakea energia-avustusta Asumisen rahoitus ja kehittämiskeskukselta eli ARA:lta.

Laajemman remontin aika

Pienemmillä remonteilla voidaan jatkaa ikkunoiden elinkaarta pitkään, mutta ei ikuisesti. Isompi remontti eli ikkunoiden uusiminen tulee ajankohtaiseksi keskimäärin 30–50 vuoden iässä. Tarkempaan ajankohtaan vaikuttaa kunnossapidon lisäksi ikkunoiden laatutaso ja vallitsevat olosuhteet.

Ikkunoissa eli ikkunakarmeissa, -puitteissa ja -laseissa on laatueroja. Esimerkiksi puuikkunat ovat usein kestävämpiä kuin 1990-luvulta alkaen yleistyneet puu-alumiini-ikkunat. Vallitsevilla olosuhteilla on myös merkitystä. Mikäli ikkunoiden rakenteisiin pääsee jatkuvasti vettä, ikkunat voidaan joutua uusimaan jo 20 vuoden iässä.

Ikkunoiden kunto sekä kunnostamis- ja uusimistarve selviää asiantuntijan tekemän ikkunoiden kuntoarvion avulla. Tutkimuksessa tutkitaan 20 prosenttia kiinteistön asuinhuoneistoista. Tutkimus tehdään huoneistojen sisäpuolelta. Huoneistoja valitaan eri ilmansuunnista, jotta näkemys on mahdollisimman kattava.

Remontin vaiheet

Ikkunaremontti etenee taloyhtiöissä yleensä samassa järjestyksessä kuin muutkin taloyhtiön korjaushankkeet. Kuntotutkimusten eli tässä tapauksessa ikkunoiden kuntoarvion jälkeen siirrytään hankesuunnitteluvaiheeseen. Vaiheen aikana pohditaan ja keskustellaan esimerkiksi hankkeen tavoitteista ja sisällöstä.

Hankesuunnitelman valmistuttua suunnittelijat laativat toteutussuunnitelmat, joiden pohjalta ikkunaremontti toteutetaan. Suunnitelmien valmistuttua kilpailutetaan urakoitsija ja valitaan urakoitsija, jonka jälkeen voidaan aloittaa urakka. Rakennuttajakonsultin apuun kannattaa kääntyä viimeistään urakoitsijan valinnassa.

– Toisinaan taloyhtiöt oikaiseva suunnittelussa ja hanke kilpailutetaan suoraan sen enempää suunnittelematta. Toimintatapa aiheuttaa lähes aina ongelmia erityisesti ikkunoihin liittyvien rakenteiden osalta. Yhtiöille jää usein ohut tieto siitä, mitä niille tehtiin, tiivistää Suomela.

Remontti ei aiheuta asumishaittaa

Asunnoissa voi asua ikkunaremontin ajan. Kunnostaminen kestää noin viikon ja uusiminen 1-2 päivää asuntoa kohden.

Ikkunoiden uusimisessa irrotetaan vanhat ikkunat, jonka jälkeen uudet ikkunat tuodaan nosturilla parvekkeille tai porraskäytävää pitkin huoneistoihin. Kun uudet ikkunat ovat paikallaan ne listoitetaan. Kunnostamisessa ikkunat hiotaan irrottamisen jälkeen, joten asumishaitta on hieman isompi.

– Asunnot ovat siis käytännössä asuttavia koko ikkunaremontin ajan. Mikäli pieni työmaaliikenne ei haittaa, remontista ei ole asukkaille vaivaa, tiivistää Suomela.

Lue lisää palveluistamme taloyhtiöille

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Raksystems

Raksystems on Pohjoismaissa toimiva rakennus- ja kiinteistöalan asiantuntijayritys. Tarjoamme sinulle erilaisia palvelukokonaisuuksia, joiden avulla takaamme kiinteistöomaisuuden arvon säilymisen ja terveellisen elinympäristön. Yli kolmenkymmenen vuoden toimintamme aikana olemme tehneet reippaasti yli 150 000 kuntotarkastusta ja -tutkimusta sekä osallistuneet tuhansiin korjaushankkeisiin niin projektinjohtajan, suunnittelijan kuin valvojankin roolissa.

Tutustu yritykseen

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

pelastussuunnitelma

27.11.2022

Onko pelastussuunnitelmasi kunnossa?

Pelastussuunnitelma on taloyhtiön turvallisuuden perusta. Sen ajantasaisuus kannattaa tarkistaa vuosittain. Erityisesti palovaroittimia koskevat määräykset tulee selvittää tarkoin.

13.1.2023

Mitä on vastuullisuus taloyhtiössä?

Vastuullisuuskeskustelu ulottuu lähivuosina myös taloyhtiöihin, ja hyvin hoidetut taloyhtiöt nousevat arvoon. Vastuullisuuteen kuuluu niin ekologinen, taloudellinen kuin sosiaalinen vastuu. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on keskeinen osa vastuullisuuden johtamista.

taloyhtiö hallitus

26.5.2023

Kuukauden kasvo: Taloyhtiö olemme me

Taloyhtiöiden hallituksiin tarvitaan kokemusta edustavien senioreiden lisäksi uusia näkökulmia tuovia nuoria osakkaita. Hallitukseen haluavalle riittää, kun on kiinnostunut taloyhtiön asioista ja seuraa asuntopolitiikkaa ja taloutta.

Mukana päätöksissä

17.8.2022

Kuukauden kasvo: Mukana taloyhtiön päätöksissä

Monessa taloyhtiössä valitaan keväällä uusi hallitus. Pitkäaikainen taloyhtiönhallitusaktiivi Seppo Simola antaa vinkkejä hallitustyöskentelyyn uusille ja vanhoille hallituksen jäsenille.