Kaikki kohisevat valokuidusta, mitä siitä pitäisi nyt tietää?

valokuidusta

Valokuitu kiinnostaa tällä hetkellä ennennäkemättömän paljon, ja sitä tarjotaan niin pien- kuin kerrostaloihin. Listasimme tärkeimmät seikat, jotka valokuidusta tulisi nyt jokaisen tietää. Paneutumalla muutamaan perusasiaan vältät jälkikäteen harmittavat hankintapäätökset.

Valokuitu on kiinteä yhteys, mutta onko se jo mennyttä aikaa?

Moni meistä ei usko, että tosi asiassa paras yhteys toteutetaan kiinteästi eikä mobiililla. Valokuituyhteys on modernein ja tehokkain tapa toteuttaa kiinteä yhteys kotiin. Sinne, minne kiinteä yhteys on mahdollista rakentaa, kannattaa se aina tehdä. Valokuituyhteyden saa kuitenkin toimimaan langattomasti.

Miten pitkäikäinen hankinta valokuitu on?

Valokuitu on ekologinen ja kestää käytössä vuosikymmeniä. Laitekantaa ei tarvitse jatkuvasti uusia.

Miksi valokuidusta puhutaan ylivertaisena yhteystekniikkana?

Valokuidulla toteutettu netti on nopea, häiriötön ja luotettava. Sen suuri tiedonsiirtonopeus mahdollistaa monia digitaalisia palveluita ilman viivettä. Se ei ole sääherkkä eikä ruuhkaudu, vaikka kaikki naapurit käyttäisivät yhteyttä samaan aikaan. Valokuidussa tiedon lataus ja lähetys on yhtä nopeaa. Mobiiliyhteys on aina jaettu muiden käyttäjien kanssa ja voi siksi ruuhkautua. Mobiilin nopeus voi vaihdella paljon, mutta valokuidussa nopeudet eivät juuri vaihtele.

Miksi datankäyttö lisääntyy?

Se lisääntyy jatkuvasti, vaikka emme itse muuttaisi netin käyttöämme. Esimerkiksi sarjojen ja elokuvien HD-taso eli tarkkuus kasvaa, uutissivustoilla ja mainoksissa on enemmän liikkuvaa kuvaa. Monet arjen palvelut ovat netissä ja työskentelykin hoituu usein kotoa käsin. Lisääntyvä digitaalisuus vaatii tehokkaampaa datansiirtoa.

Mitä olisi huomioitava valokuidun hankintapäätöstä tehtäessä?

Sopimukset ja ehdot on luettava huolellisesti. Yksi tärkeimmistä asioista on selvittää verkon nettipalvelut: voiko kuluttaja valita verkon palvelut vai onko tarjolla vain yksi nettioperaattori. Kilpailu palvelutarjonnassa pitää hinnat ja laadun kilpailukykyisinä. Valitessaan avoimen palvelun valokuituverkon ei jää yhden yrityksen hintojen vangiksi. Nettiä ei kannata tilata ennen kuin kuitu on käyttövalmis. Kannattaa myös varmistaa, että valokuitutoimija on vastuullinen ja noudattaa rakentamisen lupaehtoja ja säädöksiä. Kuitu rakennetaan ihmisten arjen keskellä, joten rakentajien ammattitaito on tärkeää. On hyvä myös selvittää, kuka yrityksen omistaa eli kenelle jää päätösvalta valokuituinfrassa.

Saako valokuidun kaikkiin taloihin ja taloyhtiöihin?

Toteutustapoja on useita. Kerrostaloihin valokuitu toteutetaan usein yhtiön omaa sisäverkkoa hyödyntäen, pientaloissa kuitu tuodaan huoneistoihin asennettavaan valokuitupäätelaitteeseen. Rivitaloissa puolestaan toteutus voidaan tehdä molemmilla tavoilla. Kaikkiin tilanteisiin löytyy ratkaisu!

Saako valokuidun mihin päin tahansa Suomea?

Esimerkiksi Valokuitunen rakentaa kuitua markkinaehtoisesti taajama-alueille. Rakennamme kuidun, kunhan alueella on riittävästi tilaajia. Päätämme valokuituyhteyden rakentamisesta viimeistään 12 kuukauden kuluessa tilauksesta, yleensä jo aiemmin. Olemme rakentaneet valokuitua yli 80 paikkakunnalla, ja verkkomme on Suomen suurin avoimen palvelun valokuituverkko. Se kattaa jo yli 200 000 kotitaloutta.

Jos taloyhtiössä tehdään päätös kuidusta, onko kaikkien pakko ottaa kuitu käyttöön?

Jos kuitu rakennetaan jokaiseen asuntoon ulkokautta, kaikkien ei ole pakko hankkia sitä. Kaikkiin huoneistoihin voidaan rakentaa valmius, vaikka kaikki eivät ottaisi sitä käyttöön. Esimerkiksi Valokuitusella asukas voi päättää nettipalveluista vasta myöhemmin.

Miten kauan verkon rakentaminen kestää?

Verkon rakentamiseen vaikuttavat muun muassa vuodenaika, lupahakemusten käsittelyajat kunnissa, urakoitsijoiden aikataulutus, rakennettavan verkon laajuus ja alueen muut työmaat. Tyypillisesti rakentaminen kestää muutamista kuukausista puoleen vuoteen. Jos verkko on jo alueella, siihen liittyminen jälkikäteen sujuu nopeammin.

Kysymyksiin vastasi Valokuitunen Oy:n toimitusjohtaja Heikki Kaunisto.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Katso myös nämä

Isännöitsijän vaihto

22.9.2023

Isännöitsijän vaihto toi kaivatun muutoksen

As Oy Ohjaajantie 10-12:n hallitus turhautui toimimattomaan yhteistyöhön isännöitsijän kanssa. He määrittelivät taloyhtiön tarpeet ja odotukset, ja kilpailuttivat isännöintiyrityksiä. Nyt taloyhtiön arki sujuu toimivan isännöinnin ansiosta.

kulunvalvonta

16.11.2023

Kulunvalvonta rauhoitti ongelmayhtiön

As Oy Jyväskylän Helokantalot kärsi viitisen vuotta sitten pahasta huumeongelmasta. Yhtiössä oli toistuvia häiriöitä, kuten töhrimistä ja murtoja. Ongelmat ratkaistiin uusimalla lukitus ja ottamalla käyttöön kameravalvonta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

22.8.2023

Kaupallinen yhteistyö

Picote tuo globaalin näkökulman putkien kunnostukseen

Picote tunnetaan rakenteita rikkomattomasta tekniikastaan myös Yhdysvalloissa, jonne se laajentui jo vuonna 2013. Nykyään Picotella työskentelee Pohjois-Amerikassa jo 10 työntekijää. Yritys laajentuu edelleen ja tekee jatkuvasti uusia innovaatioita.

Picote

taloyhtiön piha

27.7.2023

Taloyhtiön piha vaatii hoitamista

Kun taloyhtiön pihaa halutaan hoitaa hyvin, kannattaa ensin keskustella tavoitteista ja sitten määritellä omalle pihalle sopiva hoidon taso. Pihan hoidossa voi käyttää apuna viheralan ammattilaista. Hänet kannattaa ottaa mukaan myös tavoitekeskusteluun.