Järvenpääläisen kerrostaloyhtiön älylämmitys käynnistyi säästöllä

älylämmitys

Kaukolämmöllä lämpiävä Asunto-osakeyhtiö Järvenpään Kaita otti keväällä 2023 käyttöön älylämmityspalvelu Wattisen ja optimoi lämmitysenergian kulutuksensa. Tulosta tuli.

Viime talvena rajusti kasvaneiden energiahintojen vuoksi moni suomalainen pohti, kuinka kodin energiatehokkuutta voisi parantaa. Sama asia mietitytti myös Asunto-osakeyhtiö Järvenpään Kaidassa. Vuonna 2008 rakennetussa 20 asunnon kerrostaloyhtiössä heräsi kiinnostusta sekä lämmityskuluissa säästämiseen että rakennuksen hiilijalanjäljen pienentämiseen.

Taloyhtiön puheenjohtaja Jarmo Tomperilla oli vahva tausta talotekniikan parissa, joten hän lähti selvittämään erilaisia ratkaisuja. Wattisessa hän kiinnostui erityisesti älylämmityksen ohjausmahdollisuuksista sekä datan hyödyntämisestä energiankulutuksen optimoinnissa.

– Wattiselta tehtiin erinomaisen hyvä alkukartoitus, jossa taloyhtiö sai asiantuntijan analyysin perusteella tärkeitä vinkkejä lämmitysjärjestelmän kehityskohteista. Tämä vahvisti uskoa, että Wattisella on todellista asiantuntijuutta, sanoo Tomperi.

Älylämmitys ohjaa koko kerrostalon lämpötiloja – asukkaalla säätövara

Helmikuussa 2023 Asunto-osakeyhtiö Järvenpään Kaidan kaikkien asuntojen ja yleisten tilojen pattereihin asennettiin Wattisen palveluun sisältyvät uudet termostaatit, ja niihin määriteltiin tietyt asetusarvot.

Nyt älykäs termostaatti mittaa lämpötilaa lähettäen jatkuvasti tietoa pilvipalveluun, josta dataa voidaan hyödyntää huone- ja huoneistokohtaisesti.

– Aiemmin asukas sai säädettyä huonelämpötilaa suoraan patterista ja joissakin huoneistoissa saattoi olla liiankin kuuma. Nyt asukkaalla on huoneiston lämpötilan säätövaraa 19–23 asteen välillä ja yhteisissä tiloissa lämpötila on säädetty 17 asteeseen, Tomperi sanoo.

Älylämmityksen taustalla toimii tekoälyä hyödyntävä pilvipalvelu, joka käyttää hyväkseen muun muassa sääennustetietoja.

– Wattisen ydin on oppiva tekoäly, joka kerää jatkuvasti tietoa muun muassa siitä, miten asunnot ja muut tilat varaavat lämpöä, mitä sääennuste sanoo ja kuinka tiedot voi huomioida lämmityksessä ennakoivasti. Eri tietojen avulla Wattinen päättelee, miten kunkin huoneen lämmitystä pitää ohjata, jotta pysytään toivotussa lämpötilassa. Tekoäly ennakoi ja ohjaa kiinteistön lämmitystä tarkasti huone kerrallaan, kertoo Wattisen liiketoimintajohtaja Olli Rasia.

Taloyhtiö voi säästää tuhansia euroja vuodessa keräämällä rahanarvoista dataa

Lämmityskulut ovat taloyhtiöille merkittävä menoerä.

Asunto-osakeyhtiö Järvenpään Kaidassa kaukolämmön osuus on 20 prosenttia kaikista kustannuksista. Wattisen älyjärjestelmän avulla taloyhtiö onnistui säästämään jo ensimmäisessä kahdessa kuukaudessa noin 20 prosenttia kaukolämmön energiankulutuksessa. Taloyhtiössä on laskettu, että pidemmällä aikavälillä säästöä onnistutaan saavuttamaan jopa useita tuhansia euroja vuodessa

– Jatkuvasti kertyvä lämmitysdata on taloyhtiölle hyödyllistä ja jopa rahanarvoista. Sen avulla säästöjä voidaan saada useista eri energiankäytön osa-alueista, kun ne pystytään optimoimaan oikeilla tavoilla, sanoo Wattisen Olli Rasia. 

Taloyhtiö voi esimerkiksi saada energiayhtiöltä alennusta dataan perustuen. Tätä selittää se, että taloyhtiö maksaa aina varsinaisen energiankulutuksen, eli megawattituntien, lisäksi kiinteää perusmaksua, eli tehomaksua. Se tarkoittaa käytännössä huipputehon mukaan laskettua maksua energiayhtiön taloyhtiölle varaamasta lämmityskapasiteetista.

Wattisen palveluun sisältyy kiinteistön kokonaisvedenkulutuksen mittaus ja mittaustiedon perusteella energiankulutusta voidaan ohjata niin, että kiinteistössä vähennetään lämmitystä lämpimän käyttöveden kulutushuipun aikana. Näin kokonaiskulutuksen piikki tasoittuu ja tehomaksun määrästä voi keskustella energiayhtiön kanssa.

Sijoitus älylämmitykseen voi siis helposti maksaa itsensä takaisin. Energiaa säästäessään taloyhtiö tulee myös tehneeksi arjen ilmastoteon. Ja toki tehokkaasti toimivan lämmitysjärjestelmän tasaiset olosuhteet ovat tärkeä asukastyytyväisyyttä lisäävä tekijä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

DNA ja Wattinen

DNA on asumisen avulias kumppani, jolta taloyhtiö saa kiinteän laajakaistan markkinajohtajan varmat ja nopeat yhteydet joka kodin tarpeisiin tänään ja tulevaisuudessa. Tutustu myös DNA:n älylämmityspalvelu Wattiseen. Se lisää asumismukavuutta ja parantaa kiinteistön energiatehokkuutta. Luotettavan kumppanin kanssa sujuvan asumisen asiat hoituvat mutkattomasti sillä avuliaisuus on DNA:ssamme.

Tutustu yritykseen

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

älylämmitys

10.2.2023

Kaupallinen yhteistyö

Älylämmitys hillitsi satavuotiaan taloyhtiön energiankulutusta

Helsinkiläiseen taloyhtiöön asennettiin Wattisen älylämmitys. Sen ansiosta talovanhus käyttää nyt 15 prosenttia vähemmän lämmitysenergiaa kuin aiemmin.

DNA ja Wattinen

omatoiminen kiinteistönhoito

19.7.2023

Muista turvallisuus omatoimisessa kiinteistönhoidossa

Pienissä taloyhtiöissä asukkaat vastaavat usein itse kiinteistönhoidosta. Kaikkia töitä ei kuitenkaan voi tehdä itse, vaan jotkut työt on jätettävä ammattilaisille. Omatoimisen kiinteistönhuoltajan on tiedettävä, mitä tekee, jotta vahingot eivät ole säästöä suuremmat.

17.4.2023

Kaupallinen yhteistyö

Asumiskulujen kasvun hillintään on toimivia keinoja

DNA Netti taloyhtiösopimus mahdollistaa merkittävää säästöä asumiskustannuksissa. Jokainen asukas voi hankkia itselleen sopivan lisänopeuden edullisesti. Lämmityskustannusten alentamisessa auttaa DNA:n Wattinen.

DNA ja Wattinen

22.8.2023

Kaupallinen yhteistyö

Picote tuo globaalin näkökulman putkien kunnostukseen

Picote tunnetaan rakenteita rikkomattomasta tekniikastaan myös Yhdysvalloissa, jonne se laajentui jo vuonna 2013. Nykyään Picotella työskentelee Pohjois-Amerikassa jo 10 työntekijää. Yritys laajentuu edelleen ja tekee jatkuvasti uusia innovaatioita.

Picote

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti