Auringosta sähköä taloyhtiöön – ja nyt myös asukkaillekin

Vuoden alusta verkkoyhtiöt ovat voineet tarjota asiakkailleen hyvityslaskentapalvelua. Se tekee aurinkosähköstä uudella tavalla kiinnostavan taloyhtiöissä. Malli voi nostaa aurinkosähköjärjestelmän kokoa ja kannattavuutta. Lisäksi tuotettu sähkö näkyy suoraan asukkaiden sähkölaskuissa. HSY:n Ilmastoinfo on koonnut kattavan paketin taloyhtiön aurinkosähköstä verkkokurssiin osoitteeseen koutsi.hsy.fi.

Hyvityslaskentamallissa itse tuotettu aurinkosähkö käytetään ensin taloyhtiön kiinteistösähkön tarpeisiin. Mikäli tuotettua sähköä jää yli tämän tarpeen, se jaetaan asunnoille osakkeiden määrän mukaisesti. Vasta tästä ylijäävä sähkö myydään verkkoon. Hyvityslaskentamalli ei aseta lisää teknisiä vaatimuksia. Asuntojen käyttöön menevä sähkö jaetaan laskennallisesti, joten lisää mittareita tai muuta tekniikkaa ei tarvita. Palvelun tarjoaa verkkoyhtiö.

”Kannattaa olla aktiivinen ja kysyä omalta verkkoyhtiöltä, joko he tarjoavat hyvityslaskentapalvelua.” Kannustaa HSY:n Ilmastoinfon energia-asiantuntija Kirsi Korpisalo.

Tyypillisesti aurinkosähköjärjestelmä mitoitetaan niin, että tuotetusta sähköstä kulutetaan mahdollisimman paljon itse. Hyvityslaskentamalli mahdollistaa suuremman aurinkosähköjärjestelmän ilman, että sähkön myynti verkkoon kasvaa. Suurempi järjestelmä on suhteessa edullisempi, mikä taas osaltaan parantaa kannattavuutta.

Aurinkosähkö ja lämpöpumput

Lämpöpumput kiinnostavat ja yleistyvät nyt taloyhtiöissä. Lämpöpumpput lisäävät taloyhtiön kiiinteistösähkön käyttöä merkittävästi ja ovatkin usein erinomainen yhdistelmä aurinkosähkön kanssa.

”Aurinkosähkö ja lämpöpumput ovat erinomainen yhdistelmä. Aurinkosähköllä voidaan pienentää lämpöpumppujen kasvattamaa ostosähkön tarvetta. Lisäksi aurinkosähköjärjestelmän kannattavuus paranee, kun voidaan mitoittaa suurempi järjestelmä” kommentoi Ilmastoinfon energia-asiantuntija Kirsi Korpisalo.

Miten meidän taloyhtiöömme aurinkosähköä?

Kuinka sitten aurinkosähköhankkeessa kannattaisi edetä. Tässä lyhyt ehdotus. Katso lisää osoitteesta koutsi.hsy.fi.

  1. Tilatkaa asiantuntijalta aurinkosähkökartoitus, josta selviää aurinkosähkön tuotannon todellinen potentiaali ja järjestelmän järkevä mitoitus. Selvittäkää samalla verkkoyhtiöstä, tarjoavatko he hyvityslaskenta -palvelua sekä kaupungin rakennusvalvonnasta, tarvitseeko aurinkosähköjärjestelmään toimenpideluvan.
  2. Pyytäkää alustavia tarjouksia usealta toimittajalta. Valmiita tarjouksia ja toimijoita löytyy osoitteesta fi.
  3. Päättäkää etenemisestä yhtiökokouksessa.
  4. Tehkää kilpailutus kokonaistoimituksesta. Tarjouspyynnössä on hyvä pyytää tiedot esim. takuista sekä asennuksen laadusta. Vertailkaa tarjouksia tarkasti.
  5. Tehkää ilmoitus verkkoyhtiöille aurinkosähkön tuotannosta. Lisäksi täytyy tehdä sopimus ylimääräisen sähkön myynnistä.
  6. Itse asennus vie vain muutaman päivän.

Lisätietoa Koutsista

Koutsi (koutsi.hsy.fi) on Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymä HSY:n verkko-oppimisympäristö, johon HSY:n Ilmastoinfon on tehnyt kaksi taloyhtiöille suunnattua energia-aiheista kurssia. Ensimmäisenä ilmestyi verkkoversio suositusta ja erittäin tykätystä Taloyhtiön energiaeksperttikurssista. Se on kattava paketti taloyhtiön energiankulutuksesta, kiinteistötekniikasta sekä energiatehokkuusmahdollisuuksista. Tämän vuoden alussa ilmestyi Auringosta sähköä taloyhtiöön -verkkokurssi, joka kokoaa vinkit, kuinka taloyhtiö voi edetä aurinkosähköprojektissa. Kaikki Koutsin kurssit voi suorittaa omassa aikataulussa, mistä ja milloin tahansa.

HSY

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.

Tutustu yritykseen

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

27.5.2016

Sähköauto tuo taloyhtiöille pohdittavaa

Ladattavat hybridit ja täyssähköautot yleistyvät. Taloyhtiöillekin tulee yhä useammin tarve miettiä latausmahdollisuutta. Helpoin ratkaisu latauskustannusten jakamiseksi taloyhtiössä on varmaankin tehdä ”älytolppia” tai muuttaa vanhoja lämmitystolppia sellaisiksi, arvioi ammattikorkeakoulu Metropolian autoelektroniikan lehtori Vesa Linja-aho.

28.9.2018

Naapuri osti sähköauton ja haluaa latauspisteen: kuka maksaa?

Sähköautojen yleistyminen pakottaa monet taloyhtiöt miettimään suhtautumistaan sähköautojen lataamiseen. Elokuusta lähtien taloyhtiöille on ollut tarjolla julkista tukea latausjärjestelmien hankintaan, mutta kustannuksia valuu myös taloyhtiöille. LähiTapiola kokosi yleiset kysymykset ja vastaukset aiheesta.

24.10.2018

Kaasu- ja sähköautot yleistymässä – riittääkö infra?

Lähivuosina markkinoille on tulossa yhä enemmän uusia kaasu- ja sähköautomalleja. Kuluttajien valtavirta ei kuitenkaan osta hyviäkään autoja, ellei tankkaus- ja latauspaikkoja saada tuntuvasti lisää. – Uusia kaasuautomalleja on tulossa lisää markkinoille.

27.2.2015

Laittomat sähkötyöt vaarallisia

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n tuoreen kyselyn mukaan laittomia sähkötöitä tehdään Suomessa paljon enemmän kuin on arvioitu. Kyselyyn vastanneista ammattilaisista lähes kaikki olivat havainneet kuluneen vuoden aikana laittomia sähkötöitä. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että laittomat sähkötyöt ovat iso turvallisuusriski.