Älylämmitys laski energiankulutusta Herttoniemenrannassa

As Oy Helsingin Sorsavuorenkatu 14 on vuonna 1998 valmistunut 34 asunnon kerrostalo Helsingin Herttoniemenrannassa. DNA:n älylämmityspalvelu Wattinen hankittiin taloyhtiöön joulukuussa 2020 tavoitteina parantaa lämmitysjärjestelmän tasapainotusta ja säästää energiankulutuksessa. Asukkaat ovat lähteneet aktiivisesti hyödyntämään omien asuntojensa säätömahdollisuuksia.

Wattisen toimesta taloyhtiön lämmityksen säätökäyrää on säädetty paremmaksi ja laskettu yleisten tilojen lämpötiloja suositusten mukaisiksi. Myös asukkaat ovat tehneet lämpötiloihin omia pudotuksia, erityisesti uniajaksi tai ollessaan poissa kotoa. Yli puolet asukkaista hyödyntää Wattisen älypuhelinsovellusta säätöjen ja ajastusten tekemiseen.

Vanhojen venttiilien ja älytermostaattien yhteiselossa ensin haastetta

Wattisen käyttöönoton alkuvaiheessa taloyhtiön Oras-merkkiset patteriventtiilit aiheuttivat hankaluuksia, sillä Wattisen älytermostaatit eivät toimineet suunnitellulla tavalla niiden kanssa. Joitakin Wattisen termostaatteja on jouduttu siksi vaihtamaan ja jopa palattu takaisin taloyhtiön vanhoihin termostaatteihin, jotta tilanne on kokonaisuudessaan saatu ratkaistua. Venttiilien on kuitenkin myös todettu olevan käyttöikänsä loppupäässä ja joitakin jumiutuneita vanhoja venttiilejä on jo vaihdettu. Wattinen on suositellut venttiilien vaihtoa laajemminkin, sillä niiden tyypillinen elinkaari on n. 20 vuotta. Laitteiden elinkaaren päässä lämmitysongelmia alkaa usein ilmetä tihenevään tahtiin, joten laitepäivityksillä voidaan välttää mahdollisia häiriöitä lämmityksessä.

Paisunta-astian toimivuuden seuranta tärkeää

Wattisen asiantuntijan kartoituksessa tehtiin tärkeä havainto lämmönjakohuoneessa, kun ilmeni, että patteriverkoston painetta tasaavasta paisunta-astiasta puuttui tyhjennyshana. Silloin astiaa ei voi tyhjentää eikä siten tarkistaa onko sen esipaine asetettu oikein ja onko sen sisältämä kalvo ehjä. Putkiliikkeelle tehdyn reklamaation jälkeen puuttuva hana asennettiin. Jatkossa paisunta-astian toimivuus voidaan tarkistaa ja varmistua siitä, että paisunta-astian esipaine tasaa käyttöpaineen vaihteluita oikein lämmitysjärjestelmässä.

Kulutus on laskenut ja asukkaat kokevat palvelun käteväksi

Wattisen käyttöönoton jälkeen taloyhtiön lämmitysenergian kulutus on vuodessa laskenut yli 16 %. Kulutuspiikkien leikkaaminen eli tilojen lämmittämisen hetkellinen madaltaminen käyttöveden lämmittämisen huippuajankohtien mukaan on lisäksi tulossa käyttöön lisäsäästöjen tavoittelemiseksi.

”Asukkaiden käyttökokemukset Wattisesta kertovat, että mahdollisuus säätää lämpötiloja kännykällä on erittäin kätevää ja lämpötilan säätäminen minimiin koko huoneistossa poissaolojen ajaksi on helppoa. Lisäksi esim. makuuhuoneen lämpötilan pienentämisen yöaikaan voi ajastaa tapahtumaan automaattisesti haluttuun kellonaikaan”, sanoo Leo Kuismin, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja.

Lämmityksen ABC-opas

Haluatko oppia perusasioita ja vinkkejä kaukolämmityksestä kerrostalossa?
Lataa maksuton Lämmityksen ABC -opas: wattinen.fi/abc

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Wattinen

Wattinen on kiinteistöjen lämmityksen erikoisasiantuntija. Asennamme älykkäitä automaatioratkaisuja kiinteistöihin, joissa on vesikiertoinen lämmitys. Optimoimme huoneistojen lämmitystä, laskemme lämmityskustannuksia ja pienennämme kiinteistöjen hiilijalanjälkeä. Olemme DNA:n palvelu.

Tutustu yritykseen

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

osakeasuntojen

28.10.2022

Osakeasuntojen kauppa vaimeni heinä–syyskuussa

Vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat samalla tasolla kuin viime vuonna samaan aikaan. Hinnat laskivat kuluvan vuoden edellisestä neljänneksestä 1,7 prosenttia. Uusien asuntojen kauppoja tehtiin lähes puolet vähemmän kuin vuotta aiemmin.

16.12.2021

Kaupallinen yhteistyö

Älykäs lämmitysjärjestelmä ratkaisi asuntojen lämmityskiistat

Helsinkiläisessä taloyhtiö As Oy Oskelantie 5:ssä oli jo pidemmän aikaa painittu monelle taloyhtiölle tutun haasteen kanssa: energiankulutusta haluttiin tarkastella ja pienentää, mutta asuntojen lämpötiloja säädettäessä asukkailta tuli nopeasti kipakkaa palautetta. ”Lämmitystä tarkastaessa ja tasapainottaessa törmäsimme tilanteeseen, jossa niin sanotusti ihminen tuli vastaan. Kärjistetysti sanoen lämpötilan nostaminen oli monen mielestä hyvä asia, mutta laskeminen nosti nopeasti […]

Wattinen

20.4.2022

Kaupallinen yhteistyö

Kerrostaloyhtiö Espoossa tiputti kaukolämmön kulutustaan lähes 20 prosenttia älylämmityksen avulla

Taloyhtiö As Oy Espoon Tuulenvireessä nautitaan lähes 20 prosenttia paremmasta energiatehokkuudesta Wattisen ensimmäisen käyttövuoden jälkeen – ja jännitetään, kuinka paljon säästöjä onnistutaan tänä vuonna tekemään talven 2022 kulutuspiikkien aikana. Älylämmitysjärjestelmän käynnistys Wattisen kanssa ylitti vuonna 2005 valmistuneen espoolaistaloyhtiön odotukset. Taloyhtiön hallituksen tekemässä kartoituksessa arvioitiin investoinnin olevan kannattava, mikäli se onnistuisi tuomaan lämmityskustannuksiin vähintään 10 prosentin […]

Wattinen

toimistotilojen vajaakäyttö

11.10.2022

Pääkaupunkiseudun toimistotilojen vajaakäyttö kasvussa

Pääkaupunkiseudun toimistotiloissa on tuhansia neliöitä tyhjää tilaa. Eniten tyhjää tilaa on Vallilassa ja vähiten Ruoholahdessa. Toimistotiloja on pääkaupunkiseudulla yhteensä 4,2 miljoonaa neliötä.