Älylämmitys laski energiankulutusta Herttoniemenrannassa

As Oy Helsingin Sorsavuorenkatu 14 on vuonna 1998 valmistunut 34 asunnon kerrostalo Helsingin Herttoniemenrannassa. DNA:n älylämmityspalvelu Wattinen hankittiin taloyhtiöön joulukuussa 2020 tavoitteina parantaa lämmitysjärjestelmän tasapainotusta ja säästää energiankulutuksessa. Asukkaat ovat lähteneet aktiivisesti hyödyntämään omien asuntojensa säätömahdollisuuksia.

Wattisen toimesta taloyhtiön lämmityksen säätökäyrää on säädetty paremmaksi ja laskettu yleisten tilojen lämpötiloja suositusten mukaisiksi. Myös asukkaat ovat tehneet lämpötiloihin omia pudotuksia, erityisesti uniajaksi tai ollessaan poissa kotoa. Yli puolet asukkaista hyödyntää Wattisen älypuhelinsovellusta säätöjen ja ajastusten tekemiseen.

Vanhojen venttiilien ja älytermostaattien yhteiselossa ensin haastetta

Wattisen käyttöönoton alkuvaiheessa taloyhtiön Oras-merkkiset patteriventtiilit aiheuttivat hankaluuksia, sillä Wattisen älytermostaatit eivät toimineet suunnitellulla tavalla niiden kanssa. Joitakin Wattisen termostaatteja on jouduttu siksi vaihtamaan ja jopa palattu takaisin taloyhtiön vanhoihin termostaatteihin, jotta tilanne on kokonaisuudessaan saatu ratkaistua. Venttiilien on kuitenkin myös todettu olevan käyttöikänsä loppupäässä ja joitakin jumiutuneita vanhoja venttiilejä on jo vaihdettu. Wattinen on suositellut venttiilien vaihtoa laajemminkin, sillä niiden tyypillinen elinkaari on n. 20 vuotta. Laitteiden elinkaaren päässä lämmitysongelmia alkaa usein ilmetä tihenevään tahtiin, joten laitepäivityksillä voidaan välttää mahdollisia häiriöitä lämmityksessä.

Paisunta-astian toimivuuden seuranta tärkeää

Wattisen asiantuntijan kartoituksessa tehtiin tärkeä havainto lämmönjakohuoneessa, kun ilmeni, että patteriverkoston painetta tasaavasta paisunta-astiasta puuttui tyhjennyshana. Silloin astiaa ei voi tyhjentää eikä siten tarkistaa onko sen esipaine asetettu oikein ja onko sen sisältämä kalvo ehjä. Putkiliikkeelle tehdyn reklamaation jälkeen puuttuva hana asennettiin. Jatkossa paisunta-astian toimivuus voidaan tarkistaa ja varmistua siitä, että paisunta-astian esipaine tasaa käyttöpaineen vaihteluita oikein lämmitysjärjestelmässä.

Kulutus on laskenut ja asukkaat kokevat palvelun käteväksi

Wattisen käyttöönoton jälkeen taloyhtiön lämmitysenergian kulutus on vuodessa laskenut yli 16 %. Kulutuspiikkien leikkaaminen eli tilojen lämmittämisen hetkellinen madaltaminen käyttöveden lämmittämisen huippuajankohtien mukaan on lisäksi tulossa käyttöön lisäsäästöjen tavoittelemiseksi.

”Asukkaiden käyttökokemukset Wattisesta kertovat, että mahdollisuus säätää lämpötiloja kännykällä on erittäin kätevää ja lämpötilan säätäminen minimiin koko huoneistossa poissaolojen ajaksi on helppoa. Lisäksi esim. makuuhuoneen lämpötilan pienentämisen yöaikaan voi ajastaa tapahtumaan automaattisesti haluttuun kellonaikaan”, sanoo Leo Kuismin, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja.

Lämmityksen ABC-opas

Haluatko oppia perusasioita ja vinkkejä kaukolämmityksestä kerrostalossa?
Lataa maksuton Lämmityksen ABC -opas: wattinen.fi/abc

 

Wattinen

Wattinen säätää ja optimoi kerrostalon lämmitystä automaattisesti. Se vähentää talon kaukolämmön kulutusta ja samalla ilmastopäästöjä ja säästää yleensä enemmän kuin maksaa.

Tutustu yritykseen

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

29.4.2015

Osakeasuntojen hinnat laskivat ensimmäisellä vuosineljänneksellä

Ennakkotietojen mukaan vuoden 2015 ensimmäisellä vuosineljänneksellä vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat koko maassa 0,2 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 0,6 prosenttia, kun taas muualla Suomessa hinnat laskivat 1,0 prosenttia. Vuoden 2014 vastaavaan ajankohtaan verrattuna hinnat laskivat koko maassa 1,1 prosenttia.

2.5.2018

Osakeasuntojen hinnat laskivat ensimmäisellä vuosineljänneksellä

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vuoden 2018 ensimmäisellä vuosineljänneksellä vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat koko maassa 0,4 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 0,2 prosenttia, kun taas muualla Suomessa ne laskivat 1,0 prosenttia. Vuoden 2017 vastaavaan ajankohtaan verrattuna hinnat pysyivät ennallaan koko maassa.

30.1.2017

Osakeasuntojen hinnat laskivat neljännellä vuosineljänneksellä

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vuoden 2016 neljännellä vuosineljänneksellä vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat koko maassa 0,4 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 0,2 prosenttia, kun taas muualla Suomessa ne laskivat 0,9 prosenttia. Vuoden 2015 vastaavaan ajankohtaan verrattuna hinnat nousivat koko maassa 1,2 prosenttia.

28.10.2014

Osakeasuntojen hinnat laskivat noin prosentin

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat koko maassa 0,7 prosenttia edellisestä neljänneksestä vuoden 2014 kolmannella vuosineljänneksellä. Pääkaupunkiseudulla hinnat laskivat 1,3 prosenttia ja muualla Suomessa 0,2 prosenttia. Vuoden 2013 vastaavaan ajankohtaan verrattuna hinnat laskivat koko maassa 1,0 prosenttia.