Älylämmitys laski energiankulutusta Herttoniemenrannassa

As Oy Helsingin Sorsavuorenkatu 14 on vuonna 1998 valmistunut 34 asunnon kerrostalo Helsingin Herttoniemenrannassa. DNA:n älylämmityspalvelu Wattinen hankittiin taloyhtiöön joulukuussa 2020 tavoitteina parantaa lämmitysjärjestelmän tasapainotusta ja säästää energiankulutuksessa. Asukkaat ovat lähteneet aktiivisesti hyödyntämään omien asuntojensa säätömahdollisuuksia.

Wattisen toimesta taloyhtiön lämmityksen säätökäyrää on säädetty paremmaksi ja laskettu yleisten tilojen lämpötiloja suositusten mukaisiksi. Myös asukkaat ovat tehneet lämpötiloihin omia pudotuksia, erityisesti uniajaksi tai ollessaan poissa kotoa. Yli puolet asukkaista hyödyntää Wattisen älypuhelinsovellusta säätöjen ja ajastusten tekemiseen.

Vanhojen venttiilien ja älytermostaattien yhteiselossa ensin haastetta

Wattisen käyttöönoton alkuvaiheessa taloyhtiön Oras-merkkiset patteriventtiilit aiheuttivat hankaluuksia, sillä Wattisen älytermostaatit eivät toimineet suunnitellulla tavalla niiden kanssa. Joitakin Wattisen termostaatteja on jouduttu siksi vaihtamaan ja jopa palattu takaisin taloyhtiön vanhoihin termostaatteihin, jotta tilanne on kokonaisuudessaan saatu ratkaistua. Venttiilien on kuitenkin myös todettu olevan käyttöikänsä loppupäässä ja joitakin jumiutuneita vanhoja venttiilejä on jo vaihdettu. Wattinen on suositellut venttiilien vaihtoa laajemminkin, sillä niiden tyypillinen elinkaari on n. 20 vuotta. Laitteiden elinkaaren päässä lämmitysongelmia alkaa usein ilmetä tihenevään tahtiin, joten laitepäivityksillä voidaan välttää mahdollisia häiriöitä lämmityksessä.

Paisunta-astian toimivuuden seuranta tärkeää

Wattisen asiantuntijan kartoituksessa tehtiin tärkeä havainto lämmönjakohuoneessa, kun ilmeni, että patteriverkoston painetta tasaavasta paisunta-astiasta puuttui tyhjennyshana. Silloin astiaa ei voi tyhjentää eikä siten tarkistaa onko sen esipaine asetettu oikein ja onko sen sisältämä kalvo ehjä. Putkiliikkeelle tehdyn reklamaation jälkeen puuttuva hana asennettiin. Jatkossa paisunta-astian toimivuus voidaan tarkistaa ja varmistua siitä, että paisunta-astian esipaine tasaa käyttöpaineen vaihteluita oikein lämmitysjärjestelmässä.

Kulutus on laskenut ja asukkaat kokevat palvelun käteväksi

Wattisen käyttöönoton jälkeen taloyhtiön lämmitysenergian kulutus on vuodessa laskenut yli 16 %. Kulutuspiikkien leikkaaminen eli tilojen lämmittämisen hetkellinen madaltaminen käyttöveden lämmittämisen huippuajankohtien mukaan on lisäksi tulossa käyttöön lisäsäästöjen tavoittelemiseksi.

”Asukkaiden käyttökokemukset Wattisesta kertovat, että mahdollisuus säätää lämpötiloja kännykällä on erittäin kätevää ja lämpötilan säätäminen minimiin koko huoneistossa poissaolojen ajaksi on helppoa. Lisäksi esim. makuuhuoneen lämpötilan pienentämisen yöaikaan voi ajastaa tapahtumaan automaattisesti haluttuun kellonaikaan”, sanoo Leo Kuismin, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja.

Lämmityksen ABC-opas

Haluatko oppia perusasioita ja vinkkejä kaukolämmityksestä kerrostalossa?
Lataa maksuton Lämmityksen ABC -opas: wattinen.fi/abc

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

DNA ja Wattinen

DNA on asumisen avulias kumppani, jolta taloyhtiö saa kiinteän laajakaistan markkinajohtajan varmat ja nopeat yhteydet joka kodin tarpeisiin tänään ja tulevaisuudessa. Tutustu myös DNA:n älylämmityspalvelu Wattiseen. Se lisää asumismukavuutta ja parantaa kiinteistön energiatehokkuutta. Luotettavan kumppanin kanssa sujuvan asumisen asiat hoituvat mutkattomasti sillä avuliaisuus on DNA:ssamme.

Tutustu yritykseen

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vanhojen osakeasuntojen hinnat

27.10.2023

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat heinä-syyskuussa

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat tämän vuoden kolmannella neljänneksellä 7,3 prosenttia edellisestä vuodesta ja 2 prosenttia edellisestä neljänneksestä, kertoo Tilastokeskus. Erityisesti hinnat laskivat pääkaupunkiseudulla. Uusien asuntojen kauppa käy yhä heikosti.

taloyhtiöiden kustannukset

12.9.2023

Indeksitalo-tutkimus: Taloyhtiöiden kustannukset nousseet laajasti

Kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänäkin vuonna tuntuvasti, ja nousu on ollut aiempaa laaja-alaisempaa. Vertailun kalleimmat kunnat ovat Helsinki, Järvenpää ja Hämeenlinna. Sähköenergia on halventunut, mutta perusmaksut ja siirtohinnat nousseet.

29.12.2022

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat marraskuussa

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat marraskuussa ympäri Suomea. Suurista kaupungeista hinnat laskivat eniten Helsingissä ja Tampereella. Suurten kaupunkien ulkopuolella hinnat laskivat maltillisemmin.

tyhjät vuokra-asunnot

29.9.2023

KTI: Tyhjien asuntojen määrä kääntyi laskuun

Tyhjillään olevien vuokra-asuntojen osuus laski kesällä lähes kaikissa suurissa kaupungeissa viime kevääseen verrattuna. Ainoastaan Vantaalla tyhjien asuntojen osuus jatkoi nousuaan.