Älykäs lämmitysjärjestelmä ratkaisi asuntojen lämmityskiistat

Helsinkiläisessä taloyhtiö As Oy Oskelantie 5:ssä oli jo pidemmän aikaa painittu monelle taloyhtiölle tutun haasteen kanssa: energiankulutusta haluttiin tarkastella ja pienentää, mutta asuntojen lämpötiloja säädettäessä asukkailta tuli nopeasti kipakkaa palautetta.

”Lämmitystä tarkastaessa ja tasapainottaessa törmäsimme tilanteeseen, jossa niin sanotusti ihminen tuli vastaan. Kärjistetysti sanoen lämpötilan nostaminen oli monen mielestä hyvä asia, mutta laskeminen nosti nopeasti negatiivista keskustelua. Ihmiset olivat niin tottuneita jopa 25 asteen lämpötilaan, että matalampi lämpötila tuntui aluksi epämiellyttävältä. Samaan aikaan kuitenkin saatettiin pitää tuuletusikkunaa auki, jolloin lämpöä meni harakoille”, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Pauli Verkka muistelee.

Haasteeseen päätettiin vastata avoimuudella ja uuden teknologian avulla. Taloyhtiössä otettiin käyttöön Wattisen älylämmityspalvelu, jonka avulla jokainen asukas pystyy seuramaan oman asuntonsa lämpötilaa ja säätämään sitä sopivaksi huonekohtaisesti tai esimerkiksi laskemaan sitä asukkaiden ollessa poissa kotoa.

Tulokset olivat erittäin positiivisia.

”Taloyhtiön asuntojen lämpötila on nyt paljon yhtenäisempi ja lähempänä tavoitelämpötilaa. Valituksia ei ole enää tullut ja taloyhtiö on ollut ratkaisuun tyytyväinen. Olen jopa saanut palautetta asukkaalta, jolla aiemmin asunnon lämpötila oli melko korkea, että hiukan viileämpi tuntuukin paremmalta”, Verkka iloitsee.

Wattisen käyttö sujuu taloyhtiöltä jo niin saumattomasti, että he saivat vuoden 2021 Energiahaasteessa kunniamaininnan älylämmitysjärjestelmän tehokkaasta hyödyntämisestä energiankulutuksen vähentämisessä.

Wattisen järjestämässä kilpailussa etsittiin talvikuukausina pääkaupunkiseudun fiksuimmin lämpöenergiaa säästänyttä taloyhtiötä.

”Onhan se aina mukava kuulla tällaista. Itse asiassa täytyy sanoa, että kunniamaininnasta iso kunnia kuuluu Wattiselle itselleen. Se on tulevaisuuden järjestelmä, kun mietitään miten voi säästää näissä asioissa”, Verkka kiittelee.

”Lämpökarkailut” saatiin kuriin

Oskelantiellä on myös tehty muita toimenpiteitä lämpöenergiatehokkuuden lisäämiseksi. Taloyhtiössä modernisoitiin lämmitysjärjestelmää vaihtamalla patteriventtiilit ja tekemällä lämmitysverkoston huuhtelu. Myös patterien virtausta tutkittiin ja muokattiin huoneiston lämpötilojen tasaamiseksi.

Wattisen avulla päästiin myös kiinni yllättäviin lämpösyöppöihin.

”Taloyhtiössämme oli sellaisia kummallisia nurkkia, joista oli aiemmin sanottu, että nämä eivät vaikuta lämpöön. Wattisen kanssa löysimme kuitenkin kartoituksessa muutamia paikkoja, jotka kannattaa eristää uudelleen. Esimerkiksi muutamista komeroista löytyi kohtia, joista kylmää ilmaa pääsi sisään. Tässäkin Wattisen teknologiasta oli erittäin paljon apua”, Verkka kertoo.

Vaikka Energiahaaste on tältä vuodelta ohi, Oskelantiellä energia-asioihin aiotaan kiinnittää huomiota jatkossakin.

”Energiahaasteen jälkeen olemme varmistaneet, että virtaukset ovat kunnossa ja tarkistaneet paisunta-astioiden kunnon. Jatkossa ylläpidämme lämmitysverkostossa oikean paineen. Lisäksi kävimme läpi myös suodattimet, jotka suodattavat pattereiden läpi menevää vettä. Nyt tilanne näyttää erittäin hyvältä. Puhuttaessa arjen energiansäästöstä on kuitenkin erittäin arvokasta, että meillä on käytössä järjestelmä, joka mahdollistaa lämpötilan säätämisen huoneistokohtaisesti puhelimella. Helppous lisää kiinnostusta ja laskee kynnystä säätää lämpötilaa arjessa. Lopuksi on vielä todettava, että tämän palvelun kehityshän myös jatkuu asiakastarpeiden mukaan.”

Wattinen

Wattinen säätää ja optimoi kerrostalon lämmitystä automaattisesti. Se vähentää talon kaukolämmön kulutusta ja samalla ilmastopäästöjä ja säästää yleensä enemmän kuin maksaa.

Tutustu yritykseen

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

13.11.2017

Käytettyjen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppa piristyi lokakuussa

Vanhojen asuntojen kauppa kävi pirteästi lokakuussa. Vuodentakaisesta käytettyjen rivitalojen kauppa kasvoi 10,5 ja vanhojen kerrostalojen kauppa 7,5 prosenttia.  Myös uusien asuntojen kysyntä jatkui vahvana. Uusista asunnoista parhaiten myytiin kerrostaloasuntoja, joiden kauppa kasvoi lokakuussa vuodentakaisesta 5,5 prosenttia.  Tammi-lokakuussa uusien asuntojen kauppa on kasvanut yhteensä noin 47 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

16.2.2018

Käytettyjen asuntojen kauppa käynnistyi vilkkaasti

Vuosi 2018 alkoi vilkkaan asuntokaupan merkeissä. Käytettyjä asuntoja myytiin tammikuussa 4,5% enemmän kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana. Uusien asuntojen myynnin kasvu on tasaantunut, mutta kauppamäärät ovat edelleen korkealla tasolla, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto.

13.9.2017

Elokuu toi kaivattua puhtia myös käytettyjen asuntojen kauppaan

Vahvasti viime aikoina kasvaneella uusien asuntojen kaupalla oli elokuussa edelleen asuntokaupan kasvua ylläpitävä johtorooli. Uusien asuntojen kauppa kävi vilkkaasti myös elokuussa. Kauppatahti oli selvästi viime vuotta vilkkaampaa muuten paitsi rivitalojen osalta.

12.8.2016

Asuntokauppa jatkoi kasvuaan tammi-heinäkuussa

Suomen asuntokauppa on jatkanut tammi-heinäkuussa kasvuaan kahteen edellisvuoteen verrattuna, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL. Heinäkuussa vanhojen asuntojen kaupassa vedettiin hieman henkeä toteutuneen vahvan toisen kauppakvartaalin jälkeen.  Uusien asuntojen kauppa oli heinäkuussakin edelleen vahvassa vedossa. Tammi-heinäkuussa 2016 vanhojen asuntojen toteutunut kauppamäärä oli 1,6 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Uusien asuntojen kauppamäärän arvioidaan nousseen edellisvuoden tammi-heinäkuusta noin 18 prosenttia.