Kukkia tuhkakupissa? – Piha-alueiden viihtyisyyttä voi nostaa edullisesti harkituilla täsmäiskuilla

Taloyhtiöiden piha-alueilla on tutkitusti iso merkitys asumisviihtyvyyteen. Opiskelija-asuntojen pihapiiriä parannetaan kalliin piharemontin sijaan luovilla ratkaisuilla: sisäänkäyntiä piristävä kukkaistutus syntyi vanhaan tuhkakuppiin.

Yhteisen pihapiirin viihtyisyyden parantaminen ei aina vaadi pitkäkestoista ja hintavaa piharemonttia.

”Pihan viihtyisyyttä voi parantaa myös pienillä teoilla. Tällöin kannattaa keskittyä paikkoihin, joissa ihmiset liikkuvat eniten. Esimerkiksi sisäänkäynnit ovat viihtyisyyden kannalta tärkeitä paikkoja”, vinkkaa Helsingin opiskelija-asuntosäätiö Hoasin kiinteistöpalvelupäällikkö Satu Kivipuro.

Hoasilla piha-alueiden sisäänkäyntejä piristetään tänä keväänä täsmäistutuksilla. Helsingin Kivikossa sijaitsevien opiskelija-asuntojen pihalla asukkaita tervehtivät halkaisijaltaan yli metrin levyiset värikkäät ruukut, joihin on istutettu kaartuvia riippapihlajia ja kesäkukkia.

Viihtyisyyttä voidaan parantaa myös luovilla, olemassa olevasta ympäristöstä kumpuavilla ratkaisuilla.

”Meillä on vanhoja kiinteistöjä, joiden sisäänkäyntien luona on betonisia tuhkakuppeja. Keksimme, että niistä saa erinomaisia istutusastioita! Valmiin ympäristön hyödyntäminen on paitsi kustannustehokasta, myös ekologista”, Kivipuro sanoo.

Viljelylaatikot ja hyötykasvien sato ovat kaikkien asukkaiden käytettävissä

Hoas on toteuttanut nyt vuoden ajan kiinteistöissään kevyitä viihtyvyyskorjauksia. Niiden ajatuksena on kunnostaa nopeasti kohteita, jotka eivät vielä ole laajan perusparannuksen tarpeessa. Kunnostuksesta ei aiheudu haittaa asukkaille.

”Halusimme tuoda saman konseptin myös talojen ulkopuolelle ja parantaa viihtyisyyttä pihoilla, joihin ei vielä ole suunnitteilla isompaa kunnostusta”, Kivipuro kertoo.

Piha-alueista rakennetaan olohuoneita, joissa on mukava viettää aikaa. Pihoille tuodaan muun muassa viljelyyn sopivia laatikoita, jotka ovat asukkaiden vapaasti käytettävissä. Istutettavien kasvien joukosta löytyy myös hyötykasveja: hedelmäpuita, marjapensaita ja mansikoita.

”Pihoille istutetut hyötykasvit merkitään siten, että asukkaat tietävät, mitä on turvallista poimia ja syödä”, Kivipuro sanoo.

Piha-alueiden viihtyvyyskorjauksia tehdään kevään aikana yhteensä noin kymmenessä Hoasin kiinteistössä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloyhtiön piha

27.7.2023

Taloyhtiön piha vaatii hoitamista

Kun taloyhtiön pihaa halutaan hoitaa hyvin, kannattaa ensin keskustella tavoitteista ja sitten määritellä omalle pihalle sopiva hoidon taso. Pihan hoidossa voi käyttää apuna viheralan ammattilaista. Hänet kannattaa ottaa mukaan myös tavoitekeskusteluun.

osakkaan piha

31.7.2023

Mitä omalla pihalla saa tehdä?

Jos osakas haluaa tehdä pihallaan muutostöitä, hänen täytyy selvittää, onko piha hänen vai yhtiön hallinnassa. Yhtiön hallinnassa olevalla pihalla ei saa tehdä muutostöitä, eikä osakkaan hallinnassa olevalla pihallakaan saa tehdä mitä tahansa.

monimuotoisuus

30.6.2023

Näin lisäät luonnon monimuotoisuutta kerrostalopihalla

Kerrostalonkin pihasta voi tehdä monimuotoisemman, kun lisää sinne enemmän kasveja. Ne houkuttelevat pölyttäjiä, jotka osaltaan ehkäisevät luontokatoa. Monimuotoinen piha ei tarkoita hoitamatonta pusikkoa, vaan hallitusti rajattuja niittyalueita.

osakas piha

3.7.2023

Kuka vastaa osakkaan käyttöön rajatun piha-alueen hoidosta?

Yhtiöjärjestyksessä määrätään, onko osakkaan käyttöön rajattu piha taloyhtiön vai osakkaan hallinnassa. Jos yhtiöjärjestyksessä ei ole mainintaa pihojen hallinnasta, on pihan kunnossapitovastuu yhtiöllä. Osakkaalla on kuitenkin aina hoitovastuu käytössään olevasta pihasta.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti