Kuka hallinnoi osakkaiden rakentamia autotalleja ja -katoksia?

Osakkaat ovat aikoinaan saattaneet yhtiön luvalla rakentaa omalla kustannuksellaan autotalleja tai -katoksia yhtiön omistamalle tontille. Maa-alueen omistus- ja hallintaoikeus on voinut kuitenkin jäädä epäselväksi.

Vuosien saatossa näitä osakkaiden rakentamia autokatospaikkoja tai -talleja on saatettu myydä erinäisillä kauppakirjoilla ja tallien ”hallintakirjoilla”. Järjestely on saattanut toimia jopa vuosikymmeniä ilman ongelmia. Epäselvyyksiä on kuitenkin yleensä ennemmin tai myöhemmin luvassa.

Osakas omistaa asunto-osakeyhtiössä vain osakkeet, joiden nojalla hänellä on oikeus hallita yhtiöjärjestyksessä määrättyä huoneistoa. Tällainen hallintaoikeuden kohde asuinhuoneiston lisäksi voi olla esimerkiksi autopaikka tai autokatospaikan kaltainen tietty määritelty alue. Autopaikat, -katospaikat ja -tallit ovat osakashallinnassa vain, jos yhtiöjärjestyksessä niin määrätään. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi yhtiöjärjestyksen määräystä, jonka mukaan huoneistoon kuuluu vaikkapa autokatospaikka. Vaihtoehtoisesti autokatospaikat voivat olla yhtiöjärjestyksessä mainittu omina osakkeinaan. Jos yhtiöjärjestyksessä ei ole mainintaa siitä, että esimerkiksi autotalli tai -katospaikka on edellä selostetulla tavalla osakashallinnassa, se on lähtökohtaisesti yhtiön hallinnassa.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Suomen Kiinteistölehden tilaajana saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään! Oletko Kiinteistöliiton jäsen? Ota etu käyttöösi tästä

Jaakko Lindfors

Kirjoittaja on vanhempi lakimies Suomen Kiinteistöliitto ry:ssä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kestävä asuminen

12.9.2023

Lakimuutos kannustaa kestävään asumiseen

Kesäkuussa voimaan tullut lakimuutos kannustaa taloyhtiöitä kestävää asumista edistäviin hankkeisiin. Uudistuksista, joilla parannetaan merkittävästi kiinteistön tai rakennuksen käytön kestävyyttä, voidaan vastedes päättää enemmistöpäätöksellä.

kylmäkellarit

25.10.2023

Kylmäkellarit ajan tasalle

1960-70-lukujen lähiötaloyhtiöt kamppailevat vanhojen kylmäkellareiden kanssa: niiden ylläpitäminen tulee kalliiksi ja käyttöaste on pieni. Helsinkiläisessä taloyhtiössä kylmäkellarit uudistettiin, ja tilaa vapautui muuhun käyttöön.

autopaikka

17.7.2023

Voiko osakas, joka ei asu yhtiössä, saada autopaikan?

Mitä tehdä tilanteessa, jossa osakas, joka ei asu taloyhtiössä, haluaa autopaikan? Kaikki osakkeet tuottavat lain mukaan yhtäläiset oikeudet, eikä osakasta saa syrjiä asuinpaikan perusteella. Monessa taloyhtiössä autopaikat annetaan kuitenkin ensisijaisesti talossa asuville.

Tilaajille

vastuunjako

8.6.2023

Vastuunjako vaatii pykälätuntemusta

Taloyhtiön ja osakkaiden kunnossapidon vastuunjaosta säädetään asunto-osakeyhtiölaissa. Sen mukaan osakas vastaa huoneistonsa sisäpuolisten osien kunnossapidosta, yhtiö puolestaan rakenteista, ulko-ovista, ikkunoista, eristeistä sekä perusjärjestelmistä.