Kuinka siistinä vuokrahuoneisto täytyy pitää?

Asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain (jäljempänä AHVL) mukaisesti vuokralaisen on hoidettava huoneistoa huolellisesti. Huolelliseen hoitoon kuuluu vuokra-asunnon siivous säännöllisesti ja se, että vuokralainen huolehtii huoneiston puhtaanapidosta.

Tavanomaisen kulumisen ohjeistuksen mukaisesti vuokralaisen vastuulle kuuluvaan siivoukseen kuuluu muun muassa ikkunoiden pesu, uunin ja lieden puhtaanapito, liesituulettimien suodattimien puhdistaminen sekä kylpyhuoneen lattiakaivon puhdistaminen. Mikäli huoneistossa on pintoja, jotka edellyttävät esimerkiksi tietynlaisia hoitotoimenpiteitä, on vuokranantajan vuokrasuhteen alussa ohjeistettava vuokralaista kyseisten pintojen hoidossa.

Vuokranantajan oikeus valvoa huoneiston kuntoa ja hoitoa

AHVL:n mukaisesti vuokralaisen on viivytyksettä sopivana aikana päästettävä vuokranantaja huoneistoon sen kunnon ja hoidon valvomista varten. Laki siis turvaa vuokranantajalle mahdollisuuden vierailla huoneistossa tarkistaakseen sen kuntoa ja hoitoa, mutta on hyvä muistaa myös kunnioittaa vuokralaisen kotirauhaa. Käynnin ajankohdasta on aina sovittava vuokralaisen kanssa ja pyrittävä järjestämään käynti niin, että siitä aiheutuu vuokralaiselle mahdollisimman vähän haittaa.

Mikäli vuokralaista ei tavoiteta käyntiajankohdan sopimiseksi, voidaan sopimusesityksenä pitää käynti-ilmoitusta, jossa pyydetään vuokralaista ottamaan yhteyttä, mikäli ehdotettu ajankohta ei vuokralaiselle sovi. Ilmoituksessa on mainittava käynnin tekijän yhteystiedot, tieto käynnin perusteesta, käynnin tarkka ajankohta sekä arvio käynnin kestosta.

Vuokranantajan keinot reagoida huoneiston huonoon hoitoon

AHVL turvaa vuokranantajalle oikeuden purkaa vuokrasopimuksen, mikäli vuokralainen hoitaa huoneistoa huonosti. Huonolla hoidolla tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että vuokralaisen toimenpiteet rikkovat huoneiston rakenteita tai varusteita. Mikäli yleisestä hygieniatasosta ei huolehdita huoneistossa ja tästä aiheutuu huoneistolle hajuhaittoja, voidaan myös tätä pitää huoneiston huonona hoitona. Pelkästään se, että vuokralainen ei kuitenkaan siivoa aina yhtä tarkasti kuin vuokranantaja haluaisi, ei oikeuta vuokranantajaa vetoamaan tähän purkuperusteeseen. Ennen purkamista vuokralaiselle olisi kuitenkin lähtökohtaisesti annettava ensiksi varoitus huoneiston huonosta hoidosta.

Joskus huoneistossa vietetty elämä voi myös täyttää toisen AHVL:n purkamisperusteen edellytykset, mikäli vuokralainen huoneistossa rikkoo, mitä terveyden tai järjestyksen säilyttämiseksi on säädetty tai määrätty. Tämä edellytys voi täyttyä esimerkiksi silloin, jos vuokralainen rikkoo terveysviranomaisten määräyksiä. Tällöinkin purkuperusteeseen vetoaminen edellyttää lähtökohtaisesti ensiksi varoituksen antamista vuokralaiselle. Mikäli vuokralainen on kuitenkin menetellyt erittäin moitittavalla tavalla, on esimerkiksi Turun hovioikeus antamassaan tuomiossa nro 363 15.4.2015 S 14/2007 katsonut, että purkaminen on poikkeuksellisesti ollut mahdollista ilman varoitusta enempien vahinkojen syntymisen välttämiseksi. Tapauksen huoneistossa lattia oli vahingoittunut koiran jätöksien takia ja huoneistossa oli ollut voimakasta virtsan ja muiden jätöksien hajua.

Loppusiivous

Loppusiivouksessa vuokranantaja voi tietenkin edellyttää tarkempaa siivousta kuin vuokrasuhteen aikana. Loppusiivouksessa vuokralaisen tulisi ainakin pyyhkiä asunnon pinnat, kaapit ja kaappien hyllyt.  Myös kylpyhuoneen pinnat on pyyhittävä ja pestävä WC-istuin, pesualtaat sekä saunan lauteet. Nyrkkisääntönä vuokralaiselle voi ohjeistaa, että loppusiivouksen jälkeen huoneiston pintoihin ei siis saisi jäädä irtoroskia tai tahroja niin, että kädellä niitä pyyhkäistessä käteen tarttuisi jotain. Esimerkiksi ikkunoiden pesua tai lieden takaa imurointia ei tarvitse kuitenkaan välttämättä tehdä loppusiivouksen aikana, mikäli tästä on huolehdittu asianmukaisesti vuokrasuhteen aikana.

Vuokralainen lähti, sotku jäi

Mikäli vuokralainen ei ole huolehtinut loppusiivouksesta asianmukaisella tavalla, on tästä huomautettava loppukatselmuksen yhteydessä ja mahdollisuuksien mukaan annettava vuokralaiselle tilaisuus huolehtia loppusiivouksesta asianmukaisella tavalla. Mikäli loppusiivousta ei tästä huolimatta saateta loppuun, kannattaa hankkia siivousliike huolehtimaan loppusiivouksesta. Mikäli mahdollisen vakuuden käyttöä ei ole vuokrasopimuksessa rajattu, voidaan siivouksesta aiheutuneet kulut pidättää vakuudesta. Tällöin on hyvä pyytää siivousliikettä erittelemään laskussaan yksityiskohtaisemmin, mitkä toimenpiteet ovat olleet tarpeellisia loppusiivouksen yhteydessä ja esittää kyseinen erittely myös vuokralaiselle.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

5.4.2022

Siivottomat roskikset houkuttelevat jyrsijöitä

Pääkaupunkiseudulla on arvioitu olevan rottia yhtä paljon kuin ihmisiä eli noin 1,5 miljoonaa. Rotta löytää ruokapaikalle hajun perusteella. Se voi kulkea ruuanhakumatkalla 3–4 kilometriäkin saadakseen 30–40 grammaa ruokaa.

25.5.2018

Timo Nieminen – rakentava vaikuttaja

Kiinteistöliiton tuore puheenjohtaja Timo Nieminen on pitkän linjan rakentaja. Työssään hän on tottunut sovittamaan yhteen erilaisia näkökulmia ja tavoitteita, mikä on vaatinut asettumista myös vastapuolen asemaan. Tälle kokemukselle on käyttöä valtakunnallisessa järjestössä, jota on rakennettu jo toista vuosisataa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti