Kotitalouksien velkaantumisaste kohosi 123,2 prosenttiin

Kotitalouksien velkaantumisaste kohosi vuoden 2015 toisella neljänneksellä 1,4 prosenttiyksikköä 123,2 prosenttiin. Vuodentakaiseen verrattuna velkaantumisasteen muutos oli 2,7 prosenttiyksikköä. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen rahoitustilinpitotilastosta.

Kotitalouksien velkaantumisaste

Kotitalouksien velkaantumisaste

Vuoden 2015 toisen neljänneksen aikana kotitalouksien lainavelat lisääntyivät 1,7 miljardia kohoten 134,8 miljardiin euroon. Kotitalouksien käytettävissä oleva tulo puolestaan pysyi lähes ennallaan. Tämän seurauksena kotitalouksien velkaantumisaste kohosi 123,2 prosenttiin. Kotitalouksien velkaantumisaste lasketaan suhteuttamalla kotitalouksien lainavelat neljänneksen lopussa edeltävien neljän vuosineljänneksen yhteenlaskettuun käytettävissä olevaan tuloon.

Kesäkuun lopussa kotitalouksilla oli yhteensä 272,7 miljardia euroa rahoitusvaroja ja 144,7 miljardia euroa velkoja. Toisen neljänneksen aikana rahoitusvarat vähenivät 1,3 miljardia ja velat kasvoivat 2,2 miljardia. Näiden muutosten seurauksena kotitalouksien nettorahoitusvarat vähenivät päätyen neljänneksen lopussa 128,0 miljardiin euroon.

Kotitalouksien rahoitusvarojen väheneminen johtui hallussapitotappioista. Pörssikurssien laskiessa kotitalouksien noteerattujen osakkeiden ja rahasto-osuuksien markkina-arvot pienenivät. Kotitalouksien nettomääräiset sijoitukset olivat 2,1 miljardia euroa neljänneksen aikana, mutta se ei riittänyt kompensoimaan hallussapitotappioiden vaikutusta rahoitusvaroihin.

Kotitaloudet vetivät varoja pois noteeratuista osakkeista ja sijoitusrahasto-osuuksista. Sen sijaan kotitaloudet luottivat talletuksiin, joihin ne sijoittivat nettomääräisesti 1,6 miljardia neljänneksen aikana.

Yritysten velkarahoitus kasvoi toisella neljänneksellä 4,1 miljardia. Yrityksillä oli lainavelkaa 191,9 miljardia ja velkapaperimuotoista velkaa 32,6 miljardia. Velkarahoituksella tarkoitetaan lainavelkoja ja velkapaperimuotoista rahoitusta yhteensä.

Lähde: Rahoitustilinpito, Tilastokeskus

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

asumismenot nousevat

24.8.2022

Asumismenot nousevat tänä vuonna rajusti

Asumismenot kasvavat tänä vuonna merkittävästi, mikä johtuu energian kallistumisesta. Asumismenojen kehitys riippuu asumis- ja lämmitysmuodosta. Myös ruoan ja liikkumisen kallistuminen syö kotitalouksien ostovoimaa.

19.10.2021

Korkojen ennustetaan nousevan ensi vuonna – Korkosuojauksen suosio kasvaa

Asuntolainojen yleisimmät viitekorot euriborit painuivat pakkaselle ensimmäistä kertaa helmikuussa 2016. Siitä lähtien asuntolainamaailmassa on eletty nollakorkojen aikaa. Lainasta velallinen maksaa vain marginaalia.

27.1.2022

Jo kymmenesosa uusista asuntolainoista on yli 30-vuotisia

Tavanomaista pidemmät asuntolainat ovat kääntyneet selvään nousuun kolmena viime vuotena. Suomen Pankin mukaan yli 26 vuoden mittaisia lainoja oli viime vuonna keskimäärin 12–14 prosenttia uusista asuntoluotoista. Yli 25-vuotisia lainoja on reilut 40 prosenttia uusista lainoista.

29.3.2022

Taloyhtiöiden hallitusten jäsenet keskimäärin lähellä eläkeikää

Kiinteistöliiton selvityksen mukaan taloyhtiöiden hallitusten jäsenistä ainoastaan 12 prosenttia on alle 44-vuotiaita. 65–74-vuotiaita on 39 prosenttia, 55–64-vuotiaita 23 prosenttia ja yli 75-vuotiaita 13 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla keski-ikä on noin 60 ja muualla Suomessa 63 vuotta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti