Kodinkoneiden energiamerkinnöistä yksinkertaisempia

Euroopan parlamentti hyväksyi tiistaina aiempaa selkeämmät energiamerkinnät, joiden myötä kuluttajat pystyvät helpommin valitsemaan energian kulutuksen kannalta tehokkaampia sähkölaitteita ja siten vähentämään energiankulutusta.

  • Uusi energiatehokkuusasteikko nykyisille ja uusille kodinkoneille
  • Kätevää ja selkeää informaatiota kuluttajille
  • Uudet merkinnät käyttöön aikaisintaan vuoden 2019 lopussa

Mepit hyväksyivät uudet A-G-asteikon energiamerkinnät osoittamaan kodinkoneiden energiatehokkuutta äänin 535 puolesta, 46 vastaan ja 79 tyhjää.

Uusien merkintöjen myötä kuluttajat pystyvät helpommin valitsemaan tehokkaampia sähkölaitteita, joilla pienentää energiankulutusta ja sähkölaskuja. Tämän uskotaan myös kannustavan valmistajia kehittämään aiempaa energiatehokkaampia laitteita.

Uudet merkinnät korvaavat A+/A++/jne.-merkinnät aikaisintaan vuoden 2019 lopussa. Jotta energiamerkinnät pysyvät energiatehokkaiden laitteiden kehityksen tasolla, jatkossa laitteet uudelleenluokitellaan, mikäli 30 % myydyistä tuotteista kuuluu tehokkuusluokkaan A tai mikäli 50 % tuotteista kuuluu luokkaan A ja B.

Merkintöjen on näyttävä laitteissa, minkä lisäksi tiedot energiatehokkuudesta ovat saatavilla internetissä. Myyjän on ilmoitettava kuluttajalle, mikäli energiatehokkuus muuttuu.

Mainoksissa ja teknisessä myynninedistämismateriaalissa on ilmoitettava ainakin tuotteen energialuokka ja laitteessa käytössä oleva energiatehokkuusluokkien asteikko.

Komission on määrä perustaa tuotetietokanta, joka auttaa kansallisia viranomaisia seuraamaan uusien sääntöjen noudattamista. Tietokannan osana toimiva online-portaali tukee markkinavalvontaviranomaisten työtä ja portaalin kautta kansalaiset saavat lisätietoa tuotteista. Lisäksi komissio laatii suuntaviivat sääntöjen täytäntöönpanoa varten, erityisesti tuotetestauksen parhaiden käytäntöjen ja tietojenvaihdon osalta.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

1.4.2022

Rakentaminen kallistuu − kaupat jo tehneet voivat huokaista helpotuksesta

Kustannukset ovat olleet voimakkaassa kasvussa viime vuodesta lähtien, jolloin puussa ja teräksessä nähtiin jopa 50 prosentin nousua. YIT:n toimitusjohtaja Markku Moilanen kertoo, että kokonaisuudessaan kustannukset nousivat noin kymmenen prosenttia. − Rakennuttajalle kustannusten arvioiminen on erittäin hankalaa ja voi johtaa siihen, että asuntojen ennakkomyyntiin laittamista viivytetään, arvioi Aktian yrityspankin johtaja Anu Vainio.

17.2.2022

Kaukolämmön suosio hiipuu – maalämmöstä ratkaisu lämmityskustannusten nousuun?

Isännöintiliiton kyselytutkimuksen mukaan kiinnostus kaukolämpöön on laskenut – vain 43 prosenttia isännöitsijöistä arvioi taloyhtiön valitsevan kaukolämmön pääasialliseksi lämmitysmuodoksi, kun lämmityslaitteita seuraavan kerran uusitaan. Vastaava luku oli vuotta aiemmin 48 prosenttia. Maalämpö on tutkimuksen mukaan ajanut kaukolämmön suosion ohi.

17.1.2022

Aurinkopaneeleista tulee ensi vuonna taloyhtiöille entistä kannattavampia

Tällä hetkellä itse tuotettua sähköä on mahdollista käyttää taloyhtiöissä vain yhteiseen sähkönkulutukseen, mikä on yleensä hyvin vähäistä. Ensi vuona taloyhtiön asukkaat voivat käyttää sähköä myös omaan kulutukseensa. − Taloyhtiön asukkaat voivat muodostaa energiayhteisön, joka voi hankkia yhdessä paneelit.

28.3.2022

HS: Taloyhtiö halusi sähköautoilleen latauslaitteet – naapuriyhtiöt eivät suostuneet

HS kertoo taloyhtiöstä, jonka osakkaat halusivat kiinteistöönsä sähköautojen latauslaitteet, mutta muut samaan korttelimuuntajaan kytketyt taloyhtiöt eivät ratkaisuun suostuneet. Lopputuloksena kyseisen taloyhtiön lataushanke seisoo nyt pattitilanteessa. HS:n selvityksen mukaan taloyhtiöiden lataushankkeita jarruttavat myös isännöitsijät, jotka eivät ole innostuneita edistämään sähköautoilijoiden asiaa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti