KL: Asuntolainaa voi lyhentää Kelan tuilla

Kauppalehti kertoo artikkelissaan Kelan maksaneen viime vuonna asumistukea omistusasunnossa asuville runsaat 40,5 miljoonaa euroa. Summa on ollut kasvussa, koska omistusasujien asumistukia maksettiin vuonna 2019 vajaat 38,6 miljoonaa euroa.

Kelan mukaan 17 112 omistusasunnossa asuvaa ruokakuntaa sai asumistukea vuonna 2020. Kelan erikoissuunnittelija Mirja Peltosen Kauppalehdelle antaman arvion mukaan on mahdollista, että työllisyystilanne taittoi omistusasujien asumistuet laskuun ennen koronaa vuonna 2019.

Pienituloisille maksettavan asumistuen määrään vaikuttavat ruokakunnan aikuisten ja lasten lukumäärä, asunnon sijaintikunta sekä bruttokuukausitulojen yhteismäärä. Asumistuella korvataan asumismenoja, joille on asetettu alueelliset ylärajat.

Tukea yhtiölainoihin

Omistusasujat voivat saada asumistukea osakeasunnon vastikkeisiin, vesimaksuihin ja lämmityskuluihin tai omakotitalon hoitokuluihin.

Hoitovastikkeen ohella asumistukea voi saada myös rahoitusvastikkeiden maksuun. Viime vuosina on yleistynyt käytäntö, jossa hyvin merkittävä osa uuden asunnon hinnasta voi olla taloyhtiölainaa, jota lyhennetään osakkaiden maksamilla rahoitusvastikkeilla. Näin ollen voi olla mahdollista lyhentää Kelan tuella oman asunnon hankintaan liittyvää lainaa.

− Laki ei erittele vastikkeita, vaan sekä hoito- että rahoitusvastike ovat yleisestä asumistuesta annetun lain mukaan hyväksyttäviä asumismenoja, Peltonen kertoo.

Asunnon hankkimiseksi ja perusparantamiseksi otettujen lainojen korkoihin voi saada myös asumistukea. Koroista huomioidaan enintään 73 prosenttia.

Myös verovähennystä voi saada Kelan tuesta riippumatta

Verohallinnon ylitarkastaja Petri Manninen kertoo Kauppalehdessä, että asuntovelallinen voi saada verotuksestaan korkovähennyksen, vaikka asuntolainan koron maksuun olisi saatu Kelasta asumistukea.

− Kela ei suoraan maksa korkoja. Asumistuessa otetaan huomioon muitakin menoja eikä kaikkia korkoja huomioida, Manninen huomauttaa.

Koroista voi vähentää 10 prosenttia. Asuntolainan korkovähennys poistuu kokonaan vuonna 2023.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

23.11.2021

Sijoitusasuntolainahakemusten määrä kolminkertaistunut kymmenessä vuodessa, naisten osuus kasvaa tasaisesti

Sijoitusasuntolainojen kysyntä OP Ryhmässä on kasvanut tasaisesti jo kymmenen vuoden ajan. Kun vuonna 2012 osuuspankeista haettiin tammi-lokakuussa vajaat 4 800 sijoitusasuntolainaa, tänä vuonna vastaavana aikana lainoja on haettu noin 14 600 kappaletta. Hakemusten määrä on siis kymmenessä vuodessa noin kolminkertaistunut.

12.7.2018

5 vinkkiä sujuvaan taloyhtiöasumiseen

Taloyhtiöasuminen on välillä aikamoista taiteilua. Omista asumistavoistaan ei voi päättää vapaasti, vaan asumisessa on otettava huomioon naapurit ja taloyhtiön rooli kiinteistön omistajana. Parhaimmillaan taloyhtiössä asuminen on kuitenkin huoletonta ja mukavaa.

15.3.2018

Miten putkiremontti vaikuttaa asuntojen hintoihin?

Putkiremontti herättää asunnon ostoa tai myymistä suunnittelevassa usein epäluulon tunteita mutta suotta. Putkiremontti on kiinteistön peruskorjaus, joka tuo lisämukavuutta asumiseen ja nostaa kiinteistön arvoa. Eri alueiden välillä on kuitenkin suuria eroja sen suhteen, miten putkiremontti vaikuttaa asuntojen hintoihin.

30.5.2016

Nuorille löytyi asuntoja hankkeen avulla

Vuokranantaja saattaa pelätä asuntonsa vuokraamista nuorelle työttömälle tai opiskelijalle. Kolmivuotinen nuorten asumista tukenut hanke osoitti, että vähätuloinen nuori voi olla hyvä ja luotettava vuokralainen, kun hän saa oikeanlaista tukea. Asuminen omassa kodissa on nuoren ensimmäinen askel kohti itsenäisyyttä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti