Kissa aiheutti mittavan vesivahingon

Vedestä pitävä ja seuralliseksi tunnettu Maine Coon-rotukissa aiheutti kalliin vesivahingon hämeenlinnalaisessa kerrostalossa. Kissa sai suljettua tiskialtaan tulpan ja aukaistua hanan ja vesi alkoi tulvia keittiöön.

Taloyhtiö vaati vahingonkorvauksia kissan omistajalta. Taloyhtiön mielestä kissa ei voinut olla niin fiksu, että samalla kun se laittaa tulpan kiinni niin avaa vielä hanankin. Taloyhtiön mielestä vesivahinko johtui omistajan tuottamuksesta, sillä omistaja nukkui, kun kissa hääri tiskipöydällä.

Kiista eteni Kanta-Hämeen käräjäoikeuden kautta Turun hovioikeuteen ja taloyhtiö hävisi sen. Laskun loppusumma noussee lähelle 50 000 euroa.

Vesivahinko sattui kolme vuotta sitten keväällä. Vahingon aiheuttama remonttilasku nousi yli 10 000 euron ja taloyhtiö vaati rahoja kissan omistajalta.

Vahinkoraportin mukaan vettä oli päässyt asuntoon noin sata litraa. Omistaja nosti kanteen ja vaati käräjäoikeutta vahvistamaan, että vahinko ei johtunut hänen tuottamuksestaan ja että se kuuluu taloyhtiön kunnossapitovastuulle. Omistaja kiisti tahallisuuden ja piti tapahtunutta ennalta-arvaamattomana.

Vahingon aiheutti asunnon omistajan yhdeksänkiloinen rotukissa. Huoneiston omistajan vakuutusyhtiö katsoi, että vahinko oli aiheutunut ilman omistajan tuottamusta. Vakuutusyhtiö korvasi omistajan kontolle kuuluvia vahinkoja.

Taloyhtiö yritti saada omistajan vakuutusyhtiöltä korvauksia, mutta niitä vakuutusyhtiö ei maksanut, koska katsoi, että vahinko ei johtunut omistajan huolimattomuudesta.

Hovioikeus totesi ratkaisussaan, että omistaja ei ollut laiminlyönyt lemmikkiensä valvontaa eikä vahinko näin ollen johtunut huolimattomuudesta. Taloyhtiön on maksettava kissan omistajan oikeuskulut, jotka ovat noin 22 000 euroa.

Taloyhtiön omat oikeudenkäyntikulut ovat runsaat 10 000 euroa. Kun summaan lasketaan remontin kulut, noussee loppulasku noin 50 000 euroon.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

28.10.2021

Lemmikit voivat aiheuttaa närää taloyhtiössä

Parhaiten lemmikin omistajien ja naapureiden rinnakkaiselo luonnistuu, jos lemmikinomistaja huomioi omalta puoleltaan naapurit siten, että eläimen aiheuttamat äänet yms. häiritsevät mahdollisimman vähän talon asukkaita. Asunnon omistajalta ei, toisin kuin vuokralaiselta, voi kuitenkaan kieltää lemmikinpitoa asunnossa tai rajoittaa lemmikkieläinten määrää.

19.11.2020

Jyrsijämyrkyt ovat vaarallisia lemmikeille

Kissojen myrkytyksistä on tullut tänä syksynä useita ilmoituksia Turvallisuus- ja kemikaalivirastoon (Tukes). Syynä ovat olleet jyrsijämyrkyt, joita kissat ovat saaneet elimistöönsä syötyään myrkytettyjä hiiriä. Tukes muistuttaa, että jyrsijämyrkkyjä käytettäessä on noudatettava käyttöohjeita.

14.8.2018

Mitä tehdä vesivahingon sattuessa? Tärkeintä on toimia nopeasti

Mitä pitäisi tehdä, jos kotiin palatessa lattialla on vettä? Jos pesukone vuotaa, tulee se sammuttaa ja vedentulo katkaista. LähiTapiolan asiantuntija antaa neuvot siihen, kuinka toimia vesivahingon satuttua.

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti