Kissa aiheutti mittavan vesivahingon

Vedestä pitävä ja seuralliseksi tunnettu Maine Coon-rotukissa aiheutti kalliin vesivahingon hämeenlinnalaisessa kerrostalossa. Kissa sai suljettua tiskialtaan tulpan ja aukaistua hanan ja vesi alkoi tulvia keittiöön.

Taloyhtiö vaati vahingonkorvauksia kissan omistajalta. Taloyhtiön mielestä kissa ei voinut olla niin fiksu, että samalla kun se laittaa tulpan kiinni niin avaa vielä hanankin. Taloyhtiön mielestä vesivahinko johtui omistajan tuottamuksesta, sillä omistaja nukkui, kun kissa hääri tiskipöydällä.

Kiista eteni Kanta-Hämeen käräjäoikeuden kautta Turun hovioikeuteen ja taloyhtiö hävisi sen. Laskun loppusumma noussee lähelle 50 000 euroa.

Vesivahinko sattui kolme vuotta sitten keväällä. Vahingon aiheuttama remonttilasku nousi yli 10 000 euron ja taloyhtiö vaati rahoja kissan omistajalta.

Vahinkoraportin mukaan vettä oli päässyt asuntoon noin sata litraa. Omistaja nosti kanteen ja vaati käräjäoikeutta vahvistamaan, että vahinko ei johtunut hänen tuottamuksestaan ja että se kuuluu taloyhtiön kunnossapitovastuulle. Omistaja kiisti tahallisuuden ja piti tapahtunutta ennalta-arvaamattomana.

Vahingon aiheutti asunnon omistajan yhdeksänkiloinen rotukissa. Huoneiston omistajan vakuutusyhtiö katsoi, että vahinko oli aiheutunut ilman omistajan tuottamusta. Vakuutusyhtiö korvasi omistajan kontolle kuuluvia vahinkoja.

Taloyhtiö yritti saada omistajan vakuutusyhtiöltä korvauksia, mutta niitä vakuutusyhtiö ei maksanut, koska katsoi, että vahinko ei johtunut omistajan huolimattomuudesta.

Hovioikeus totesi ratkaisussaan, että omistaja ei ollut laiminlyönyt lemmikkiensä valvontaa eikä vahinko näin ollen johtunut huolimattomuudesta. Taloyhtiön on maksettava kissan omistajan oikeuskulut, jotka ovat noin 22 000 euroa.

Taloyhtiön omat oikeudenkäyntikulut ovat runsaat 10 000 euroa. Kun summaan lasketaan remontin kulut, noussee loppulasku noin 50 000 euroon.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

7.4.2022

OP: Mökkilainojen kysyntä yhä korkealla – myrskyjen aiheuttamat vahingot lisääntyneet viime vuosina

Koronapandemiaa edeltävään aikaan verrattuna mökkilainan suosio on edelleen korkealla, sillä vapaa-ajan asuntojen lainoja on haettu kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 13 prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan vuonna 2020. Viime vuoden huippulukemiin verrattuna vapaa-ajan asuntojen ostoon ja rakentamiseen haettujen lainojen määrä kuitenkin laski alkuvuonna lähes kolmanneksella. – Viime vuoden ensimmäisinä kuukausina vapaa-ajan asuntoihin haettujen lainahakemusten määrä oli […]

myrkylliset kasvit

27.6.2022

Taloyhtiön pihan myrkylliset kaunottaret

Monet kauniit, taloyhtiöidenkin pihoilla suositut kasvit ovat myrkyllisiä. Viherammattilainen suosittelee välttämään niitä leikkipaikkojen lähellä, mutta muuten niistä ei tarvitse kokonaan luopua. Vaarallisimmat myrkkymarjat sen sijaan kannattaa jättää istuttamatta.

parvekelumi

13.12.2022

Parvekelumi voi aiheuttaa vesivahingon

Parvekkeen tukkeutunut ränni voi aiheuttaa massiivisen vesivahingon asuntoon. Siksi asukkaan tulee siivota parveke lumesta ja jäästä. Jos asunnossa asuu vuokralainen, tätä tulee ohjeistaa parvekkeen puhdistuksesta.

2.12.2022

Varo kuumaa vettä sähkökatkon aikana

Lämmintä vettä ei tule käyttää sähkökatkon aikana, muistuttaa Kiinteistöliitto Uusimaa. Putkistoon voi katkon aikana päästä liian kuumaa vettä, jolloin hanasta voi tulla jopa sata-asteista vettä. Myös vesivahingon riski on suuri.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti