Kinkun paistamisesta ja muusta ruuanlaitosta syntyy joulun alla rasvajätettä. Viemäriin joutuessaan rasva voi aiheuttaa tukoksia viemäriputkissa. Kun viemäri tukkeutuu, jätevesi nousee nopeasti lattiakaivoista, pesualtaista ja pytystä lattioille, varoittaa Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY.
Vaikka kinkun tai kalkkunan paistopussiin kertynyt rasva olisi helppo kaataa tiskialtaaseen, sitä ei saa tehdä, sillä viemäri ei ole roska-astia. Paistorasva on lämpimänä juoksevaa, mutta jäähtyessään se kovettuu ja jää jumiin viemäriputkeen, muistuttaa LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry. Veden laskeminen viemäriin paistorasvan kaveriksi ei auta, sillä se vauhdittaa rasvan kovettumista ja nopeuttaa viemärin tukkeutumista.
Kinkunpaistorasva kannattaakin hyödyntää ruoanlaitossa esimerkiksi paistorasvana. Kinkunpaistolientä voi käyttää myös joulukinkun kastikkeeseen tai pakastaa pieninä kuutioina myöhempää käyttöä varten.
– Jos et käytä paistorasvaa ruoanlaitossa, laita hyytynyt rasva biojätteeseen tai kompostiin. Jos rasvaa ei malta hyydyttää tai biojätekeräystä ei ole, laita nestemäinen rasva tiiviisti suljetussa astiassa sekajätteeseen, ohjeistaa HSY:n ympäristöasiantuntija Elina Tanner.
Jos paistorasva kuitenkin vahingossa valuu viemäriin ja tukkii sen, on syytä kutsua apuun LVI-ammattilainen.
– Varsinkin kerrostalojen keittiöviemärilinjoissa putken sisäpinta voi olla tukossa pitkältäkin matkalta. On tärkeää, että viemäri avataan ja puhdistetaan koko pituudeltaan ammattimaisesti ja turvallisesti, LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen toteaa.
Näin hävität kinkkurasvan oikein:
- Tee siitä maittava kastike joulupöytään.
- Jäähdytä paistorasva vaikkapa tyhjässä maitopurkissa ja siirrä jäähtynyt rasva biojäteastiaan.
- Kierrätä paistorasva uusiutuvaksi polttoaineeksi Kinkkutempun kautta. https://www.kinkkutemppu.com/
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään