Kinkun rasva ei kuulu viemäriin

kinkun rasva

Kinkun paistamisesta ja muusta ruuanlaitosta syntyy joulun alla rasvajätettä. Viemäriin joutuessaan rasva voi aiheuttaa tukoksia viemäriputkissa. Kun viemäri tukkeutuu, jätevesi nousee nopeasti lattiakaivoista, pesualtaista ja pytystä lattioille, varoittaa Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY.

Vaikka kinkun tai kalkkunan paistopussiin kertynyt rasva olisi helppo kaataa tiskialtaaseen, sitä ei saa tehdä, sillä viemäri ei ole roska-astia. Paistorasva on lämpimänä juoksevaa, mutta jäähtyessään se kovettuu ja jää jumiin viemäriputkeen, muistuttaa LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry. Veden laskeminen viemäriin paistorasvan kaveriksi ei auta, sillä se vauhdittaa rasvan kovettumista ja nopeuttaa viemärin tukkeutumista.

Kinkunpaistorasva kannattaakin hyödyntää ruoanlaitossa esimerkiksi paistorasvana. Kinkunpaistolientä voi käyttää myös joulukinkun kastikkeeseen tai pakastaa pieninä kuutioina myöhempää käyttöä varten.

– Jos et käytä paistorasvaa ruoanlaitossa, laita hyytynyt rasva biojätteeseen tai kompostiin. Jos rasvaa ei malta hyydyttää tai biojätekeräystä ei ole, laita nestemäinen rasva tiiviisti suljetussa astiassa sekajätteeseen, ohjeistaa HSY:n ympäristöasiantuntija Elina Tanner.

Jos paistorasva kuitenkin vahingossa valuu viemäriin ja tukkii sen, on syytä kutsua apuun LVI-ammattilainen.

– Varsinkin kerrostalojen keittiöviemärilinjoissa putken sisäpinta voi olla tukossa pitkältäkin matkalta. On tärkeää, että viemäri avataan ja puhdistetaan koko pituudeltaan ammattimaisesti ja turvallisesti, LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen toteaa.

Näin hävität kinkkurasvan oikein:

  • Tee siitä maittava kastike joulupöytään.
  • Jäähdytä paistorasva vaikkapa tyhjässä maitopurkissa ja siirrä jäähtynyt rasva biojäteastiaan.
  • Kierrätä paistorasva uusiutuvaksi polttoaineeksi Kinkkutempun kautta. https://www.kinkkutemppu.com/

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

grilli kesä

12.8.2022

Muista puhdistaa grilli kesän päätteeksi

Grillikauden päätteeksi on hyvä puhdistaa ja tarkistaa grilli huolellisesti. Grilleistä aiheutuu vuosittain kymmeniä vakavia tulipaloja, kun grilliin pudonnut rasva syttyy palamaan. Rasvapaloa ei saa sammuttaa vedellä, vaan se täytyy tukahduttaa.

erillisvaraston hallinnasta

9.1.2023

Erimielisyys erillisvaraston hallinnasta

Turun hovioikeus antoi tuomion osakkeenomistajan ja taloyhtiön välisessä riita-asiassa, jossa oli kyse taloyhtiön yhtiökokouksen päätöksen pätevyydestä. Kyse oli tarkemmin ottaen siitä, oliko yhtiökokous voinut päättää erillisvaraston vuokraamisesta ja vuokrasta ilman osakkeenomistajan suostumusta.

Tilaajille

27.4.2022

Mitä tapahtuu, kun rasvapaloa yritetään tukahduttaa vedellä? Katso video!

Kodin tulipalo syttyy useimmiten keittiössä ruoanlaiton yhteydessä. Pelastusalan ammattilaiset kutsuvat liedelle unohtuneesta ruoasta aiheutuneita paloja ”nakit ja muusi” -paloiksi. − Keittiöpaloista aiheutuu useimmiten savuvahinkoja ja pahimmillaan harvinainen totaalipalo, jossa koko koti tuhoutuu asuinkelvottomaksi, kertoo IF:in omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen.

Isännöitsijän valinta

18.5.2022

Isännöitsijän valinta kuuluu hallitukselle

Taloyhtiön hallitus valitsee toimikautensa alussa uuden isännöitsijän. Tämän lisäksi hallituksen täytyy laatia isännöintisopimus ja sopia sen ehdoista. Isännöitsijä ja taloyhtiön hallitus toimivat yhteistyössä, ja hallitus voi myös vaihtaa isännöitsijän, jos se katsotaan tarpeelliseksi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti