Kiinteistönvälittäjät: Asuntomarkkinat hiljenevät odotetusti

Asuntomarkkinat hiljenevät syksyä kohti, kertoo Suomen Kiinteistönvälittäjien SKVL:n markkinaennuste loppuvuodelle. Ennusteen mukaan loppusyksystä tulee noin 5 prosenttia edellistä vuosineljännestä hiljaisempi ja hinnat ovat keskimäärin 2–3 prosenttia laskussa. Asuntomarkkinoiden lievä hidastuminen on luonnollinen reaktio korkojen pieneen nousuun ja muun elinkustannustason nousuun.

– Hiljaisemman hetken jälkeen markkinoilla on odotettavissa vilkkaampi vaihe, kun patoutunut tarve purkautuu suurempaan kysyntään ja tarjontaan, kertoo SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Markkinat ovat palanneet viiden vuoden keskimääräiseen volyymiin ja maailmantilanteen kehitys vaikuttaa siihen, milloin markkina lähtee jälleen nousuun.

Pörssin heijastusvaikutus näkyy suoraan asuntomarkkinoilla

Pörssikurssien vaikutus on aiemminkin näkynyt melko selvästi asuntomarkkinoiden nousuissa ja laskuissa. Nyt pörssikurssit ovat laskeneet vuodessa keskimääräiselle tasolle ja monet odottelevat niiden nousua ennen kuin siirtävät varojaan asuntoihin.

– Kuluttajat ovat realisteja ja harkitsevat pidempään ratkaisujaan asunnonvaihdossa, sanoo Mannerberg.

Tämä näkyy asuntojen keskimääräisissä myyntiajoissa, jotka ovat pidentyneet selvästi vuonna 2022. Kysynnän laskiessa tarjonta on jonkin verran lisääntynyt mutta ei niin paljon, että hinnoissa olisi odotettavissa merkittäviä muutoksia. Moni myyjä ja ostaja odottelee tällä erää, miten markkina kehittyy ja milloin käänne ylöspäin alkaa. Asuntosijoittajat ovat jo alkaneet ostaa, sillä tarjolla on hyviä uusiakin asuntoja.

Pienet vuokra-asunnot ovat jo melko normaalin kysynnän ajassa. Tarjontaa on silti enemmän kuin aiempina vuosina, mikä aiheuttaa sen, että vuokratasoissa ei ole syksyn aikana odotettavissa muutoksia. Kustannustason noustessa asuntosijoittajat pyrkivät sijoittamaan uudempiin tai peruskorjattuihin energiatehokkaisiin taloihin.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

sähkökatkot

27.10.2022

Näin varaudut sähkökatkoihin

Sähköpulan takia voidaan tulevana talvena joutua tekemään lyhyitä sähkökatkoja. Niihin on hyvä varautua etukäteen esimerkiksi 72 tunnin kotivaralla ja säästämällä sähköä. Tärkeintä on pysyä rauhallisena.

asuntojen nousevat

16.2.2023

PTT: Asuntojen hinnat laskevat ja vuokrat nousevat

Talouden epävarmuus ja nousevat korot laskevat asuntojen hintoja myös tänä vuonna, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n ennuste. Vuoden lopulla asuntomarkkinat alkavat taas toipua. Vuokra-asuntojen kysyntä kasvaa alueellisesti alkuvuonna.

10.1.2023

Kiinteistönvälittäjät: Alhainen kysyntä painaa hintoja alaspäin

Asuntojen hintojen odotetaan laskevan alkuvuonna viidellä prosentilla viime vuoden loppuun nähden, käy ilmi SKVL:n asuntomarkkinaennusteesta. Vuokra-asuntojen suhteen ei odoteta merkittäviä muutoksia. Myyjien kannattaa nyt olla tarkkana hintapyyntöjen kanssa.

sähkön riittävyyden

30.3.2023

Säästötoimet takasivat sähkön riittävyyden talvella

Leuto talvi, tuontisähkön hyvä saatavuus, kotimaisen tuotannon luotettava toiminta ja sähkön säästäminen varmistivat sähkön riittävyyden kuluneena talvena. Niukin tilanne oli joulukuussa ja kulutushuippu saavutettiin vasta maaliskuussa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti