Kiinteistönvälittäjät: Asuntokauppa on lähtenyt nousuun

Vuodenvaihde toi selvän muutoksen asunnonvaihtajien liikehdinnässä, selviää Suomen Kiinteistönvälittäjien (SKVL) ylimääräisestä markkinakatsauksesta. Kyselyt myynnissä olevista asunnoista ovat vilkastuneet merkittävästi ja myös kauppoja tehdään nousevaan tahtiin. Toteutuneissa kauppahinnoissa on ennustetusti toteutunut lievää laskua, mutta ei romahdusta.

– Ennustimme kuukausi sitten, että alkuvuonna kauppamäärät laskisivat vielä joulukuusta. Nyt täytyy ilolla todeta, että lasku on pysähtynyt ja nousu on alkamassa, kertoo SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

– Helsingin kantakaupunki ja pääkaupunkiseutu ovat selvästi lähteneet liikkeelle. Keski-Suomessa ja Lahden suunnalla on havaittavissa muita alueita nopeampi muutos kauppamäärissä. Muut isommat kaupungit raportoivat myös selvää heräämistä kysynnässä.

Kerrostaloasuntoja kysytään nyt eniten ja monet ostajat ovat aiempaa kiinnostuneita energia-asioista sekä esimerkiksi sähköautojen latauspaikoista.

Uudemmat asunnot edelleen kysytyimpiä

Uudempi hyväkuntoinen asunto kiinnostaa ostajia eniten ja niissä myös hintakehitys kasvukeskuksissa on säilynyt lähimpänä viime vuosien tasoa. Hintaromahdusta ei ole tullut, mutta toteutunut hintataso on noudatellut keskimäärin varsin tarkasti sitä, mitä hinnoista on ennustettu.

Energiamuotojen vaikutus hintoihin on jäänyt ennakoitua pienemmäksi ja uuteen korkotasoon on totuttu, joten asunnon ostajat uskaltavat tehdä päätöksiä.

Tilastokeskuksen viimeisimmän luottamustutkimuksen mukaan kuluttajien 12 kuukauden asunnon ostoaikomus on lähtenyt selvään nousuun loppuvuoden laskun jälkeen.

– Näyttää siltä, että kevääseen mennessä asuntokauppa normalisoituu, mutta ei palaa koronan aikaiseen huippukysyntään, Mannerberg sanoo.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

5.10.2022

Kiinteistönvälittäjät: Asuntomarkkinat hiljenevät odotetusti

Asuntomarkkinat hiljenevät syksyä kohti, kertoo Suomen Kiinteistönvälittäjien SKVL:n markkinaennuste. Kiinteistönvälittäjien mukaan se on normaalia. Hiljaisen hetken jälkeen on taas odotettavissa vilkkaampi vaihe.

kannustinloukku

6.3.2023

Hypo: Kannustinloukku hidastaa asuntokauppaa

Asuntomarkkinoiden kannustinloukku hidastaa asuntokauppaa, kertoo Hypo-pankki asuntomarkkinakatsauksessaan. Korkokatot saavat ihmiset odottamaan uuden asunnon ostamista pidempään. Hypo ennustaa asuntojen hintojen laskevan entisestään.

Kiinteistökauppa

20.10.2022

Kiinteistökauppojen määrät ja hinnat laskussa

Maanmittauslaitoksen mukaan kiinteistöjen kauppamäärät ovat laskeneet selvästi. Kauppamääriin heijastuu Ukrainan sodan aiheuttama epävarmuus markkinoilla. Pientalojen kauppamäärät ovat pandemiaa edeltävällä tasolla.

10.1.2023

Kiinteistönvälittäjät: Alhainen kysyntä painaa hintoja alaspäin

Asuntojen hintojen odotetaan laskevan alkuvuonna viidellä prosentilla viime vuoden loppuun nähden, käy ilmi SKVL:n asuntomarkkinaennusteesta. Vuokra-asuntojen suhteen ei odoteta merkittäviä muutoksia. Myyjien kannattaa nyt olla tarkkana hintapyyntöjen kanssa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti