Kiinteistönvälittäjät: Alhainen kysyntä painaa hintoja alaspäin

Tarjontaan nähden alhaisempi kysyntä painaa asuntojen hintoja alaspäin, käy ilmi Suomen Kiinteistönvälittäjien (SKVL) asuntomarkkinaennusteesta. Asuntojen hintojen odotetaan laskevan alkuvuonna viidellä prosentilla viime vuoden loppuun nähden. Alueellisia eroja voi kuitenkin syntyä paljon.

Vuokra-asunnoissa ei odoteta merkittäviä muutoksia vuokratasoissa eikä vuokrauksien määrissä lukuun ottamatta suurempia kaupunkeja, joissa nähdään piristymistä kysynnässä.

Viime vuosi oli ennusteen mukaan asuntokaupassa monivivahteinen. Isoin muutos iski vuoden viimeisellä neljänneksellä, kun energian hinnan ja korkojen nousun suorat vaikutukset heikensivät ostajien intoa tehdä päätöksiä.

– Joulukuun lopussa saatiin osalta jäsenyrityksistämme jo raportteja, että markkinat ovat elpymässä pikkuhiljaa. Jäsenyritysten kauppojen määrä oli vain noin 10 prosenttia marraskuuta pienempi ja noin 25 prosenttia edellisen vuoden joulukuuta alhaisempi. Mutta alueelliset erot ovat merkittäviä, kertoo SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Kiinteistönvälittäjät tekivät viime vuonna noin 32 000 asunto- ja kiinteistökauppaa, mikä on noin 18 prosenttia vähemmän kuin 2021.

Oikea hintapyyntö erittäin tärkeä markkinatilanteessa

Kiinteistönvälittäjille tehdyn kyselyn mukaan monet myyjät eivät ole vielä valmiita neuvottelemaan asuntojen hintoja alaspäin. Välittäjien mukaan asuntonäytöillä riittää kävijöitä, mutta tarjousten tekeminen on ostajille pitkän harkinnan takana.

Energiakulujen vaikutus näkyy jonkin verran myyjien syissä myydä, mutta korkokulujen ei nähdä vaikuttavan myynnin tarpeeseen. Osa myyjistä on lykännyt myyntiä markkinatilanteen vuoksi. Rahoituksen saaminen on kaatanut erittäin monien ostajien haaveet pankkien evätessä lainapäätöksiä.

– Myyjien kannattaakin kuunnella järkeviä tarjouksia ostajilta ja neuvotella, jotta pääsevät eteenpäin asunnonvaihdossaan, Mannerberg toteaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

5.4.2022

SKVL: Asuntomarkkinat piristyvät – myös vuokra-asuntojen kysyntä elpyy

Suomen Kiinteistönvälittäjät SKVL ry:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg kertoo järjestön kevään markkinaennusteen lupaavan selvää käännettä ylöspäin. Vielä kuukausi sitten tehdyssä ylimääräisessä kyselyssä välittäjät sanoivat Ukrainan sodan hiljentäneen asuntomarkkinoita. Tilastokeskus kertoo kuitenkin helmikuun olleen pankkien lainatiskeillä kiireinen, itseasiassa historian toiseksi vahvin helmikuu uusien asuntolainojen määrissä.

18.2.2022

Jos haluat ostaa mieleisesi asunnon, kannattaa toimia nopeasti

Viime vuosi oli kaikkien aikojen vilkkain asuntokauppavuosi. Taloustaito-lehti kertoo, että kiinteistönvälittäjien välittämiä kauppoja tehtiin noin 85 000. Pitkän aikavälin keskiarvo on 60 000‒65 000 kauppaa vuodessa.

vähentää rakentamista

1.12.2022

Rakli: Talouden epävarmuus vähentää rakentamista

Korkojen ja kustannustason nousu sekä talouden epävarmuudet vähentävät rakentamisen ja kiinteistökauppojen määrää, kertoo Rakli. Rakennuskustannusten raju nousu kuitenkin hiipuu. Vuokra-asuntojen kysyntä vilkastuu ja vuokrat nousevat suurissa kaupungeissa.

13.5.2022

Hypo: Asuntokauppa hiljenee ja yksiöt halpenevat

Yksiöiden hinnat laskevat jopa kasvukeskuksissa tänä vuonna, arvioi asuntorahoitukseen erikoistunut Hypo-pankki katsauksessaan. Sen sijaan suuremmat asunnot kallistuvat yhä etenkin kasvukolmion kärjissä, koska kysyntää riittää ja tarjonta on vähäisempää. Yksiöiden hinnoissa sinänsä on laskuvaraa, sillä niiden hinnat karkasivat isompien asuntojen kehityksestä 2010-luvulla.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti