Kiinteistönvälittäjän ammatti kiinnostaa nyt nuoria

Nuoret ovat yhä kiinnostuneempia kiinteistönvälittäjän ammatista. Siinä yhdistyvät vapaus, monipuolisuus, uusi teknologia ja mahdollisuus menestyä taloudellisesti.

Kiinteistönvälittäjän ammatti ei ole perinteisesti ollut niiden arvostetuimpien ammattien joukossa – ei Suomen Kuvalehden tekemässä vuosittaisessa ammattien arvostusta kuvaavassa luokittelussa, eikä myöskään toukokuun Ilta-Sanomien tutkimuksessa. Edelle pääsivät monet ammatit, kärjessä poliisit ja terveydenalan ammattilaiset.

Arvostus ei kuitenkaan välttämättä kerro ammatin suosiosta. Kiinteistönvälitys on perinteisesti ollut varteenotettava vaihtoehto uutta uraa harkitsevalle neli-viisikymppiselle aikuiselle.

Uutena ilmiönä yhä nuoremmat ovat kiinnostuneita välittäjän työstä. Monet kaupalliselta tai asiakaspalvelualalta valmistuvat erikoistuvat heti välittäjän työhön. He suorittavat jonkin alan monista tutkinnoista ennen kuin edes aloittavat kiinteistönvälittäjinä. Aiemmin työ opetti tekijäänsä.

Trendinä yhä nuoremmat välittäjät

Toimitusjohtaja Pasi Aalto kertoo, että RE/MAXiin hakee töihin yhä enemmän nuoria aikuisia. Jo yli 16 % kiinteistönvälitystyötä tekevistä on alle 30-vuotiaita. Muista välitysketjuista siirtyy kokeneita välittäjiä, mutta uusi trendi on nuorten aikuisten tulo RE/MAXiin.

”Nuoria kiinnostaa kiinteistönvälitysalassa sen vapaus, monipuolisuus ja mahdollisuus ansaita paremmin. Nuorilla aikuisilla on myös monia sellaisia taitoja, joita nykyajan välittäjän täytyy hallita, kuten markkinointi sosiaalisessa mediassa, henkilökohtaisen brändin rakentaminen ja videoissa esiintyminen. Asiakkaatkin tuntuvat arvostavan nuorempien välittäjien energistä ja aktiivista työskentelyotetta”, Pasi Aalto kertoo.

Nuoremmat välittäjät etsivät tietoa nopeasti verkosta ja viestivät joustavasti asiakkaan haluamalla tavalla vaikkapa WhatsAppissa, Snapchatissa tai Messengerissa. Sähköiset allekirjoitukset yleistyvät, ja digitaalisuus vahvistuu viestinnässä.

Nuoret ovat ulospäinsuuntautuneita ja rohkeita markkinoimaan itseään tapahtumissa ja sosiaalisessa mediassa. He oppivat nopeasti ja moni suorittaakin LKV-tutkinnon viimeistään alalle tultuaan. Nuorilla on myös rohkeutta käyttää kielitaitoaan ja siitä on hyötyä etenkin suuremmissa kaupungeissa. RE/MAX maailman suurimpana kiinteistönvälitysketjuna tarjoaa välittäjille myös kansainvälistä koulutusta ja työmahdollisuuksia ulkomailla.

Ei ikärasismia mihinkään suuntaan

”RE/MAXissa ei ole ikärasismia. Monet erinomaisista välittäjistämme ovat melko nuoria, alle 25-vuotiaita on 8 prosenttia. Yrittäjiksi on noussut alle kolmekymppisiä”, Pasi Aalto toteaa ja jatkaa:

”Toisaalta kiinteistönvälittäjän työstä ei tarvitse jäädä eläkkeelle varhain, ja jotkut jatkavat töitä 63 ikävuoden jälkeen. Työ koukuttaa, sillä hyvä välittäjä saa jatkuvasti uutta myytävää suositusten kautta. Työajat voi itse valita ja pätevät kollegat mahdollistavat irtautumisen töistä asteittain.”

Kiinteistönvälittäjän työtä onkin vaikea luokitella yhden otsikon alle, sillä työ on niin monipuolista. Välittäjänä voi menestyä hyvinkin erilaiset ihmiset, ulospäinsuuntautuneet ja puheliaat – tai sitten asiakkaita hyvin kuuntelevat. Monipuolista osaamista ja ahkeruutta työ vaatii kaikilta.

”Monipuolisuuteen perustuukin välittäjän työn kiinnostavuus. Se on pääasiassa asiakaspalvelua ja toissijaisesti myyntityötä, jossa paperiasiat hoidetaan tarkkaan ja lainmukaisesti. Välittäjän pitää osata lakia, kaavoitusta, rakennusalaa, historiaa, arkkitehtuuria ja markkinointia – toisaalta ihmissuhdetaidot ovat äärimmäisen tärkeitä.”

Välittäjien koulutustausta vahvistunut

Kiinteistönvälitysalan ammattilaisista tehdyn tutkimuksen mukaan (Kiinko 2017) välittäjien koulutustausta on selvästi vahvistunut. Noin 35 prosentilla on yliopisto- tai ammattikorkeakoulutasoinen koulutus, toisen asteen tutkinto on lisäksi 43 prosentilla.

Kiinteistönvälitysalalla on paljon erilaisia omia koulutuksia, tutkintoja ja kokeita, joilla voi todistaa alan pätevyyden. Yli 80 prosentilla kyselyyn vastanneista on jokin kiinteistönvälitysalan monista tutkinnoista, monilla on niitä useita. Laki edellyttää, että toimistoissa on oltava vähintään puolet LKV-tutkinnon suorittaneita.

”LKV-tutkinto on todiste juridisesta osaamisesta. Välittäjän työssä tarvitaan kuitenkin myös myyntitaitoa, asiakaspalveluosaamista, neuvottelutaitoa, markkinointia, yrittäjähenkisyyttä, hallinnollisia ja taloudellisia taitoja”, Pasi Aalto kuvailee.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloyhtiön piha

27.7.2023

Taloyhtiön piha vaatii hoitamista

Kun taloyhtiön pihaa halutaan hoitaa hyvin, kannattaa ensin keskustella tavoitteista ja sitten määritellä omalle pihalle sopiva hoidon taso. Pihan hoidossa voi käyttää apuna viheralan ammattilaista. Hänet kannattaa ottaa mukaan myös tavoitekeskusteluun.

22.2.2023

Kuukauden kasvo: Asuntokauppa on suurten tunteiden laji

Toimittaja Jaakko Loikkanen tuntee kiinteistönvälittäjän työn, sillä hän vietti lapsena paljon aikaa kiinteistönvälittäjänä toimivan äitinsä työpaikalla. Hän kokosi kiinteistönvälittäjien parhaat kertomukset työstä keväällä ilmestyvään kirjaan.

turvallinen katto

8.2.2023

Onko taloyhtiön katto turvallinen?

Taloyhtiöiden katoilla tehdään monenlaisia töitä, muun muassa nuohousta ja lumenpudotusta. Taloyhtiön hallituksen tehtävänä on varmistaa katon työskentelyturvallisuus. Selvitimme, mitä katon turvallisuudesta pitää tietää.

Opiskelijatyö

17.8.2023

Opiskelijatyö sopii taloyhtiöidenkin tarpeisiin

Taloyhtiö voi käyttää projekteissaan myös kiinteistöalan opiskelijoiden palveluita. Opiskelijat voivat tehdä esimerkiksi pysäköintiselvityksiä tonteille, piha-alueiden vaaituksia, maalajimäärityksiä sekä laatia vaikkapa talon huoltokirjan. Työtä valvoo vastuuopettaja.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti