Kiinteistön omistaja vastaa muutos- ja korjaustöiden asiakirjojen säilytyksestä

Helsingissä on marraskuussa tullut voimaan kevennyksiä luvanvaraisuuteen. Rakennusvalvonta on toteuttanut kevennykset norminpurkutalkoiden hengessä, ja ne kohdistuvat keittiöiden, kodinhoitohuoneiden, WC-tilojen, kylpyhuoneiden sekä löylyhuoneiden korjaus- ja muutostöihin.

Taloyhtiö säilyttää muutoshankkeiden asiakirjat

Jos korjaus- tai muutoshanke ei tarvitse viranomaisen lupaa tai lausuntoa, hankkeen piirustukset, tarkastusasiakirjat tai muut dokumentit eivät arkistoidu rakennusvalvontaan. Taloyhtiön tulee isännöitsijän kanssa varmistaa, että asiakirjat ja tieto muutoksista arkistoidaan taloyhtiössä.

Tällöin yhtiöllä säilyy ajantasainen tieto toteutetuista toimenpiteistä, mikä on oleellista myöhempien korjaus- ja muutostöiden yhteydessä. Myös rakentamisen laatuun liittyvät vastuukysymykset on helpompi selvittää tarvittaessa.

Luvanvaraisuudesta vapautettuja muutostöitäkin varten pitää aina teettää rakentamista tai korjaamista säätelevien määräysten mukaiset suunnitelmat.

Taloyhtiö päättää useista remonteista ja valvoo niitä

Jos rakennusvalvonnan lupaa tai lausuntoa ei tarvita hankkeessa, kiinteistön omistajan vastuu rakennuksen korjaus- ja muutostöistä ja asiakirjojen säilyttämisestä korostuu. Kiinteistö- tai asunto-osakeyhtiön hallitus tekee isännöitsijän tuella muutoksia koskevat päätökset ja varmistaa toteutuksen riippumattoman valvonnan.

Kiinteistön omistaja voi asettaa hankkeelle omat vaatimuksensa, joita muutostöiden pitää täyttää. Myös asemakaavamääräyksiä ja muita rakentamista koskevia säädöksiä tulee noudattaa.

Hankkeissa on tärkeää käyttää päteviä suunnittelijoita, urakoitsijoita ja valvojia, jotka varmistavat suoritettavien töiden laadun ja dokumentoivat tarkastukset. Vain näin toimimalla voidaan turvata omaisuuden arvo sekä kohteiden terveellisyys ja turvallisuus.

Lisää tietoa:

Remontteihin riittää usein taloyhtiön lupa – Z-lausunnon ohje päivitetty

Kylpyhuoneet saa remontoida ilman rakennuslupaa – muutama poikkeus

Helsingin rakennusvalvonnan ohjeet:

Märkätilamuutosten rakennuslupa

Z-lausunto vähäisille rakennus- ja taloteknisille toimenpiteille

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

osakas muutostöitä

30.1.2023

Osakas tekee muutostöitä ilman lupaa, mitä tehdä?

Osakkaalla on laaja muutostyöoikeus hallitsemassaan huoneistossa. Muutostöistä tulee kuitenkin tehdä ilmoitus hallitukselle tai isännöitsijälle, jos muutostyö vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkaan omistamaan kiinteistön osaan. Mitä tehdä jos osakas aloittaa muutostyöt ilman ilmoitusta?

Tilaajille

taloyhtiön lumi

13.12.2022

Taloyhtiön lumimuistio

Taloyhtiön vastuulla on jään ja lumen poisto sekä hiekoitus taloyhtiön piha-alueella. Lumet tulee kasata oman pihan alueelle niin, että pelastustiet jäävät vapaiksi. Lumenpudotuksen voi tilata ammattilaiselta.

esteettömyyttä parantaviin muutoksiin

2.1.2023

Osakkeenomistaja voi parantaa esteettömyyttä

Asuinrakennusten korjaamisessa tulee huomioida esteettömyys. Taloyhtiöllä ei ole automaattista velvollisuutta muutosten teettämiseen vastikevaroin. Osakkeenomistaja voi parantaa huoneiston ja rakennuksen esteettömyyttä myös omalla kustannuksellaan.

Tilaajille

muutostyöpalvelu

20.2.2023

Kaupallinen yhteistyö

Muutostyöpalvelun ABC

Taloyhtiön putkiremontti saattaa tuntua stressaavalta, mutta Laattapisteen muutostyöpalvelu helpottaa kaikkien remontin osapuolten arkea. Muutostyöpalvelun avulla persoonallisen kylpyhuoneen suunnittelu ja toteuttaminen sujuvat vaivattomasti.

Laattapiste

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti