Kiinteistön omistaja vastaa muutos- ja korjaustöiden asiakirjojen säilytyksestä

Helsingissä on marraskuussa tullut voimaan kevennyksiä luvanvaraisuuteen. Rakennusvalvonta on toteuttanut kevennykset norminpurkutalkoiden hengessä, ja ne kohdistuvat keittiöiden, kodinhoitohuoneiden, WC-tilojen, kylpyhuoneiden sekä löylyhuoneiden korjaus- ja muutostöihin.

Taloyhtiö säilyttää muutoshankkeiden asiakirjat

Jos korjaus- tai muutoshanke ei tarvitse viranomaisen lupaa tai lausuntoa, hankkeen piirustukset, tarkastusasiakirjat tai muut dokumentit eivät arkistoidu rakennusvalvontaan. Taloyhtiön tulee isännöitsijän kanssa varmistaa, että asiakirjat ja tieto muutoksista arkistoidaan taloyhtiössä.

Tällöin yhtiöllä säilyy ajantasainen tieto toteutetuista toimenpiteistä, mikä on oleellista myöhempien korjaus- ja muutostöiden yhteydessä. Myös rakentamisen laatuun liittyvät vastuukysymykset on helpompi selvittää tarvittaessa.

Luvanvaraisuudesta vapautettuja muutostöitäkin varten pitää aina teettää rakentamista tai korjaamista säätelevien määräysten mukaiset suunnitelmat.

Taloyhtiö päättää useista remonteista ja valvoo niitä

Jos rakennusvalvonnan lupaa tai lausuntoa ei tarvita hankkeessa, kiinteistön omistajan vastuu rakennuksen korjaus- ja muutostöistä ja asiakirjojen säilyttämisestä korostuu. Kiinteistö- tai asunto-osakeyhtiön hallitus tekee isännöitsijän tuella muutoksia koskevat päätökset ja varmistaa toteutuksen riippumattoman valvonnan.

Kiinteistön omistaja voi asettaa hankkeelle omat vaatimuksensa, joita muutostöiden pitää täyttää. Myös asemakaavamääräyksiä ja muita rakentamista koskevia säädöksiä tulee noudattaa.

Hankkeissa on tärkeää käyttää päteviä suunnittelijoita, urakoitsijoita ja valvojia, jotka varmistavat suoritettavien töiden laadun ja dokumentoivat tarkastukset. Vain näin toimimalla voidaan turvata omaisuuden arvo sekä kohteiden terveellisyys ja turvallisuus.

Lisää tietoa:

Remontteihin riittää usein taloyhtiön lupa – Z-lausunnon ohje päivitetty

Kylpyhuoneet saa remontoida ilman rakennuslupaa – muutama poikkeus

Helsingin rakennusvalvonnan ohjeet:

Märkätilamuutosten rakennuslupa

Z-lausunto vähäisille rakennus- ja taloteknisille toimenpiteille

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

17.5.2022

Hulevedet hallintaan järkevästi

Hulevedet, eli sade- ja sulamisvedet voivat muodostua ongelmaksi, jos niillä ei ole paikkaa, johon valua. Kiinteistöliiton lakineuvonnasta kerrotaan, mitä kiinteistönomistajan ja kunnan tulee tehdä hulevesille.

12.4.2022

IS: Yhtiöjärjestyksen muutos toi taloyhtiölle mojovan laskun

Ilta-Sanomat kertoo hämeenlinnalaisen taloyhtiön muuttaneen kolme vuotta sitten yhtiöjärjestystä, jonka seurauksena liiketilojen omistajasta olisi tullut huoneistoremonttien ja yhtiölainan maksaja. Omistajayhtiö piti yhtiöjärjestyksen muutosta lainvastaisena ja vaati sen kumoamista, mutta hävisi asiansa käräjäoikeudessa. Kolmen liiketilan omistajayhtiöllä on talossa lähes tuhannen neliön tilat.

keittiöremontti

20.5.2022

Suunnittelu ja pohjatyöt takaavat onnistuneen keittiöremontin

Espoon Kivenlahdessa remontoidaan 72-neliösen kerrostaloasunnon keittiötä. Remontin toteuttaja, osakas Pekka Vass kertoo, että parhaiten keittiöremontista selviää kun suunnittelee sen hyvin ja tekee pohjatyöt huolella. "Kannattaa ehdottomasti palkata suunnittelija", hän sanoo.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

21.6.2022

Mitä tehdä, kun halutaan aita kiinteistöjen rajalle?

Jos taloyhtiö haluaa aidata tonttinsa, sen täytyy tarkastaa oman kunnan rakennusjärjestys, asemakaava ja alueen rakentamistapaohje. Myös naapurikiinteistön omistajaa täytyy kuulla. Riitoja naapureiden välille voivat aiheuttaa raja-aidan kunnossapitokysymykset.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti