Kiinteistöliitto Uusimaa kritisoi Helenin hinnankorotuksia

Kiinteistöliitto Uusimaa kritisoi Helsingin seudulla kaukolämpöä ja sähköä tuottavan Helen Oy:n toimintaa. Viime vuosina Helsingin kaupungin omistama yhtiö on korottanut kaukolämmön vesivirtamaksuja sekä perinyt kaukolämmöstä irtautumisen maksuja. Tänä syksynä se on jälleen korottamassa sekä kaukolämmön että sähkön hintoja.

– Moni taloyhtiöpäättäjä alkaa olla kyllästynyt Helen Oy:n toimintaan. Jäsenemme kysyvät meiltä, onko omistaja lainkaan hereillä yhtiön toimintatapojen ja tavoitteiden suhteen. Mielestäni kysymys on ihan aiheellinen, painottaa Kiinteistöliitto Uusimaan toiminnanjohtaja Mika Heikkilä.

Heikkilän mukaan yhtiön omistajapolitiikka tuntuu asiakkaista oudolta: Helenin liikevoitto kolmikertaistui heinä–syyskuussa 58 miljoonaan euroon. Samaan aikaan se ilmoitti lokakuussa tulevista 58 prosentin ja joulukuussa tulevista 60 prosentin sähkön hinnankorotuksista.

– Korotusilmoitukset ja niiden yhteydessä lausutut yhtiön johdon näkemykset asiakkaiden suuntaan ovat tulleet asiakkaille järkytyksenä.

Kiinteistöliitto Uusimaan laskelmien mukaan tyypillisen helsinkiläisen 40 asunnon taloyhtiön sähkön vuosikulut nousevat joulukuun korotuksella yli 500 euroa kuukaudessa eli 6 000 euroa vuodessa. Samaan aikaan kaukolämmön maksut ovat nousseet viidessä vuodessa yli 40 prosenttia. Tulevalla talvikaudella ne ovat Helen Oy:n ilmoituksen mukaan edelleen nousemassa.

Erityisen vaikeaksi tilanteen tekee, että taloyhtiöt päättävät vastikkeensa yleensä kevään yhtiökokouksessa vuodeksi eteenpäin. Syksyllä tehtävät ja täysin ennakoimattomat jopa 60 prosentin hinnankorotukset tulevat siksi päätösaikataulun kannalta huonoon aikaan. Tämä voi liiton mukaan johtaa vakavaraisenkin taloyhtiön haastavaan tilanteeseen.

Monia taloyhtiöitä kiinnostaakin kiinteistön lämmitysjärjestelmän muutos. Kiinteistöliiton tuoreeseen ilmasto- ja energia-aiheiseen kyselyyn vastanneista helsinkiläisistä taloyhtiöistä noin joka neljäs pohtii lämmitystavan vaihtamista viiden vuoden kuluessa. Vastaajien nykyinen lämmitystapa oli pääsääntöisesti kaukolämpö.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

8.12.2021

Kiinteistöliitto Uusimaan uudeksi puheenjohtajaksi valittiin DI Martti Suomela

DI Martti Suomela on ollut mukana Kiinteistöliitto Uusimaan hallituksessa vuodesta 2015 ja seurannut yhdistyksen toimintaa monesta näkökulmasta. Hän sanoo tulevansa omalta osaltaan huolehtimaan siitä, että vuosikokouksen tahtotilaa noudatetaan ja asioita viedään eteenpäin kohteliaan suoraviivaisesti. − Jäsenkuntamme koostuu pääosin asunto-osakeyhtiöistä, joten edunvalvontamme tulee palvella niitä.

22.4.2022

Isännöintipalvelujen laskutus on usein epäselvää taloyhtiöille

Kiinteistöliitto Uusimaa teki alkuvuodesta kyselyn jäsenilleen isännöintipalveluista. Kyselyyn vastasi Uusimaan alueelta yli 2000 vastaajaa, joista 75 prosenttia oli hallituksen puheenjohtajia. Kyselyssä selvitettiin muun muassa laskutusta, yhteistyötä hallituksen ja isännöitsijän välillä, kilpailuttamista ja kantelumenettelyn tuntemusta.

9.4.2022

Kiinteistöliitto Uusimaa muistuttaa: Taloyhtiöiden turvallisuudesta pitää huolehtia

Kiinteistöliitto Uusimaa kertoo tiedotteessaan turvallisuusasioiden puhuttaneen järjestön jäsenistöä. Liitto kehottaakin taloyhtiöitä valmistelemaan ja panemaan turvallisuusasiat kuntoon ajan kanssa. Kiinteistöliitto Uusimaa painottaa neljää asiaa, jotka tulisi ottaa huomioon taloyhtiön turvallisuudessa.

14.3.2022

Isännöintipalvelujen laskutus on taloyhtiöille epäselvää

Yli kolmannes taloyhtiöistä on Kiinteistöliitto Uusimaan selvityksen mukaan törmännyt ongelmiin isännöintipalvelujen laskutuksessa. Runsaasta avoimesta palautteesta käy ilmi, että vastaajat pitivät erityisen hankalina kuukausipalkkion lisäksi laskutettavia niin sanottuja erillisveloitettavia töitä. Helmikuussa päättyneeseen kyselyyn vastasi 2005 taloyhtiön edustajaa Uudenmaan alueelta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti