Kiinteistöliitto tuomitsee isännöintialan kartellimenettelyt

lainakatto

Taloyhtiöitä edustava Kiinteistöliitto tuomitsee kartelliin syyllistyneiden isännöintialan toimijoiden menettelyt, jotka ovat olleet selkeästi taloyhtiöiden etujen vastaisia.

Kiinteistöliitto pitää kartelliin syyllistyneiden tahojen toimintaa Markkinaoikeuden tavoin tuomittavana, ja näiden yritysten asiakkaana olleiden taloyhtiöiden kannalta erittäin valitettavana. Pyrkimys hintatason nostamiseen tuomituilla toimenpiteillä on voinut vaikuttaa myös muiden isännöintiyritysten palkkioihin, eli kärsijöiksi ovat saattaneet joutua muutkin kuin tuomittujen isännöintiyritysten asiakkaina olleet taloyhtiöt.

– Pidämme erittäin positiivisena sitä, että Kilpailu- ja kuluttajavirasto on viranomaisena ollut tehtäviensä tasalla ja ottanut kartelliasian tutkittavakseen sekä saattanut kilpailulainsäädännön vastaiset menettelyt julki ja markkinaoikeuden ratkaistaviksi, toteaa Kiinteistöliiton yhteysjohtaja Timo Tossavainen.

Kiinteistöliitto on kartoittanut isännöintipalkkioiden tasoa ja kehitystä kolmen vuoden välein toteutetuilla tutkimuksilla.

– Mielenkiintoista on katsoa vuoden 2023 alussa seuraavan kerran toteutettavan palkkiokyselyn tuloksia ja isännöintipalkkioiden kehitystä viime vuosina.

Vahingonkorvaukset mahdollisia

Kartellista taloudellista vahinkoa kärsineillä on halutessaan mahdollisuus nostaa vahingonkorvauskanne ja hakea kärsityn vahingon korvaamista.

Vahinkoja koskeva todistelu on ratkaisevassa roolissa vahingonkorvausta koskevissa oikeudenkäynneissä. Taloyhtiöiden tulee valmistautua osoittamaan kärsimänsä vahingon määrä, mikäli taloyhtiö on aikeissa hakea vahingonkorvausta.

Kiinteistöliitto on koonnut taloyhtiöille tiiviit ohjeet.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

16.2.2022

Taloyhtiöt haluavat lisää toimivaltaa asumisrauhan ylläpitämiseksi

Usein toistuvia häiriöitä aiheuttavat samat tahot. Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen tekemän kyselyn mukaan vuokralainen on asumisrauhan häiritsijänä lähes puolessa tapauksista. 27 % tapauksista häiriön aiheuttajana on osakkaan vuokralainen tai vieras, ja 15 % yhtiön osakas.

kiinteistöveron korotukset

2.11.2022

Kiinteistöliitto: kiinteistöveron tuntuvat korotukset torjuttava

Kiinteistöliitto vaatii, että kiinteistöveron korotusta kohtuullistetaan. Kiinteistöveron korotus olisi näillä näkymin suuri myös vuonna 2024. Liitto on jättänyt asiasta kirjelmän valtiovarainministerille.

9.11.2022

Kiinteistöliitto Uusimaa kritisoi Helenin hinnankorotuksia

Kiinteistöliitto Uusimaan mukaan kaukolämpöyhtiö Helenin toiminta ihmetyttää taloyhtiöitä. Helen korottaa sähkön ja kaukolämmön hintoja ja tuottaa samaan aikaan suuria voittoja. Nousevat kulut saattavat taloyhtiöt vaikeuksiin.

10.2.2022

115-vuotias Kiinteistöliitto vahvalla kasvu-uralla

Kiinteistöliiton jäsenmäärä kasvoi viime vuonna kolmella prosentilla. Vielä vankemmalla kasvu-uralla oli Kiinteistöliittoon kuuluva valtakunnallinen toimialajärjestö Suomen Vuokranantajat, jonka jäsenmäärä kasvoi noin 12 prosenttia. Järjestöön kuuluu nyt noin 20 000 yksityistä vuokranantajaa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti