
Kiinteistöliitto tuomitsee isännöintialan kartellimenettelyt
Kiinteistönomistajia eli taloyhtiöitä edustava Kiinteistöliitto tuomitsee kartelliin syyllistyneiden isännöintialan toimijoiden menettelyt.
Kiinteistönomistajia eli taloyhtiöitä edustava Kiinteistöliitto tuomitsee kartelliin syyllistyneiden isännöintialan toimijoiden menettelyt.
Taloyhtiölle voi tulla eteen tilanne, että isännöintiyritys irtisanoo taloyhtiön kanssa sopimuksen tai isännöinnin palveluntarjoajaa halutaan taloyhtiössä jostain syystä vaihtaa. Isännöinnin ostaminen voi olla hankalaa, jos ei omaa osto-osaamista. Kysyimme kahdelta isännöintitoimistolta ja niiden yrittäjiltä, miten he näkevät taloyhtiöiden osto-osaamisen isännöintipalveluja ostettaessa.
Isännöinnin kilpailutus ja isännöitsijän valinta kuuluvat taloyhtiön hallituksen tehtäviin, eikä näitä tehtäviä voi delegoida esimerkiksi yhtiökokoukselle. Kun taloyhtiölle halutaan uusi isännöitsijä, hallitus kilpailuttaa isännöintiyritykset sekä neuvottelee ja solmii isännöintisopimuksen. Tiesitkö, että isännöitsijäksi on voitu 1.8.2014 alkaen valita myös isännöintiyritys?
Isännöitsijän tai isännöitsijätoimiston vaihdos tulee ajankohtaiseksi, kun rakenteilla oleva kohde on valmistumassa ja rakennusaikaisesta isännöinnistä huolehtinut rakennusliike tai rakennuttaja luovuttaa kohteen valitsemalleen isännöitsijälle tai silloin, kun yhtiön hallitus on päättänyt asumisaikana vaihtaa palveluntarjoajaa. Isännöitsijän vaihtoon liittyy aina kiinteistöä koskevan tiedon ja tuntemuksen hävikkiä sekä sopeutumista uuteen toimintatapaan ja kulttuuriin. Yleisimpiä ongelmatilanteita isännöisijän vaihdon yhteydessä: Uuden […]
Asunto-osakeyhtiölain mukaan asunto-osakeyhtiön hallitus ottaa ja erottaa isännöitsijän. Hallituksen tulee valvoa ja arvioida isännöitsijän toimintaa ja palvelua. Hallituksella tulee koko ajan olla selkeä käsitys isännöitsijän tehtävistä, ostetun palvelun laadusta ja hinnasta.
Isännöitsijän vaihtamisessa kannattaa painottaa laatua, ei ensisijaisesti hintaa, kirjoittaa Kauppalehti. Halvin ei ole yleensä paras vaihtoehto, mutta silti taloyhtiöiden hallitukset päätyvät valinnassaan yleensä halvimpaan vaihtoehtoon. Taloyhtiöiden halvat sopimukset voivat kuitenkin kääntyä kalliiksi, sillä kilpailutettu, halpa hinta tuo vain peruspalvelun ja sopimuksessa voi olla lisäksi monimutkaisia lisämaksuja, joita ei useinkaan tunnisteta.
Isännöintisopimusten hinnan sijaan tulisi kiinnittää huomiota sopimuksen sisältöön ja isännöitsijän osaamiseen, kirjoittaa Etelä-Suomen Sanomat. Erillisveloituksiin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä ne voivat nostaa isännöinnin hintaa roimasti. Taloyhtiö pystyisi säästämään osan isännöintikustannuksista osaavalla hallituksella, joka voisi tehdä osan niistä töistä, jotka isännöitsijä laskuttaa.