Kiinteistöliitto selvittäisi tarkemmin verouudistuksen vaikutuksia

kiinteistövero

Lausuntokierros kiinteistöveron uudistamisesta on päättymässä. Suomen Kiinteistöliitto pitää esitystä raakileena, sillä kiinteistöveron määrät eivät olisi selvillä päätöstä tehtäessä. Lisäksi keskeiset hallitusohjelman periaatteet eivät täyty luonnoksessa.

Kiinteistöliiton mielestä uudistuksessa olisi odotettavissa oikaisuvaatimusten vyöry, joka johtaisi verovelvollisten oikeusturvan kannalta ongelmalliseen vuosikausien odotukseen.

– Mielestämme esitys voidaan antaa eduskunnalle vasta, kun esille tulleet ongelmat ja puutteet sekä tarkemmat vaikutusarviot on tehty ja käytettävissä. Lausunnolla olevissa aineistoissa näin ei ole, sanoo Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero.

Keskimääräiset kiinteistöverovelvollisten muutosarviot asettuvat luonnoksen mukaan lähelle nollaa. Kuitenkin muutosten ennakointi kiinteistötasolla on liiton mukaan vielä hämärän peitossa.

Toteutusmalli kohtuuton verovelvollisille

Valtiovarainministeriön ehdottamassa aikataulussa kiinteistöverotuksen arvostusuudistus päätettäisiin syksyllä 2022. Uudet verotusarvot määriteltäisiin tämän jälkeen syksyllä 2023, jolloin verovelvollisten verotusarvot kävisivät ilmi alkuvuonna 2024.

Kiinteistöliitto pitää aikataulua kohtuuttomana verovelvollisen ja päätöksentekijöiden kannalta.

– On päivänselvää, että vain harvat verovelvolliset pystyvät arvioimaan oman kiinteistöveronsa muutoksen esitysluonnoksen perusteella. Verovelvollisten kannalta veroprosenttien kohtalo pysyy epävarmana, sillä kukin kunta päättää kiinteistöveroprosentista itsenäisesti muutosvuosinakin, Kero toteaa.

Asunto-osakeyhtiöiden on pystyttävä suunnittelemaan talouttaan etukäteen. Yhtiöiden tulisi voida budjetoida mahdollinen kiinteistöveron korotus vastikkeisiinsa aiemmin kuin muutamaa kuukautta ennen veron eräpäivää. Luonnoksessa ehdotettu aikataulu ei liiton mukaan edistä suunnitelmallisen taloudenpidon toteuttamista asunto-osakeyhtiöissä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kiinteistöveron korotukset

2.11.2022

Kiinteistöliitto: kiinteistöveron tuntuvat korotukset torjuttava

Kiinteistöliitto vaatii, että kiinteistöveron korotusta kohtuullistetaan. Kiinteistöveron korotus olisi näillä näkymin suuri myös vuonna 2024. Liitto on jättänyt asiasta kirjelmän valtiovarainministerille.

lainakatto

15.12.2022

Kiinteistöliitto tuomitsee isännöintialan kartellimenettelyt

Kiinteistönomistajia eli taloyhtiöitä edustava Kiinteistöliitto tuomitsee kartelliin syyllistyneiden isännöintialan toimijoiden menettelyt.

korjausrakentaminen

16.3.2023

Kiinteistöliitto Uusimaa: Asuminen ei saa enää kallistua

EU-parlamentti on hyväksynyt lakiehdotuksen, jolla tähdätään nopeisiin energiatehokkuuden parannuksiin kiinteistöissä. Valitut keinot eivät ole järkeviä, arvostelee Kiinteistöliitto Uusimaa.

13.1.2023

Mitä on vastuullisuus taloyhtiössä?

Vastuullisuuskeskustelu ulottuu lähivuosina myös taloyhtiöihin, ja hyvin hoidetut taloyhtiöt nousevat arvoon. Vastuullisuuteen kuuluu niin ekologinen, taloudellinen kuin sosiaalinen vastuu. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on keskeinen osa vastuullisuuden johtamista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti