Kiinteistökauppa näyttää hiljalleen piristyvän

Kiinteistökauppa noussee noin kolme prosenttia tänä vuonna, ennustaa kiinteistöjen kauppahintarekisteristä vastaava Taisto Toppinen Maanmittauslaitoksesta.

Vuonna 2016 tehtiin 59 500 kiinteistökauppaa. Tänä vuonna tehtiin seitsemän ensimmäisen kuukauden aikana 35 600 kauppaa.

Tiedot ilmenevät Maanmittauslaitoksen ylläpitämästä tilastopalvelusta Tilastotietoa kiinteistökaupoista, jonne tiedot päivittyvät kuukausittain. Palvelussa kauppahintojen tilastoja voi tutkia taulukkoina kaupan ajankohdan, sijainnin ja käyttötarkoituksen mukaan.

Omakotitalojen vuoden 2016 hintojen nousu tasaantui monessa kaupungissa

Suomen kalleimmat omakotitalot sijaitsevat Espoossa, jossa tämän vuoden kiinteistökauppojen keskihinta oli 479 000 euroa (nousua 2 % edellisvuoteen verrattuna). Helsingissä omakotitalo maksoi tänä vuonna keskimäärin 370 000 € (- 9 %), Vantaalla 306 000 € (- 4 %), Tampereella 270 000 € (+0 %), Turussa 240 000 € (+3 %) ja Oulussa 189 000 € (+5 %).

Maanmittauslaitoksen kauppatilasto kattaa vain kiinteistöt eikä siten asunto-osakkeita eikä vuokratontilla olevia omakotitaloja.

Rantamökkien hintojen lasku jatkui

− Rantamökkien keskihinta on laskenut tällä vuosikymmenellä 110 000 eurosta 94 500 euroon kaavoitetuilla alueilla, sanoo Taisto Toppinen.

Kalleinta oli Uudellamaalla, jossa kaava-alueilla sijaitsevat rantamökit maksoivat tänä vuonna keskimäärin 163 000 euroa. Tässä on laskua 10 % viime vuoteen.

Suunta oli sama myös Varsinais-Suomessa, jossa kesämökin sai keskihintaan 135 000 euroa eli 13 % halvemmalla kuin viime vuonna.

Hintakehityksestä huolimatta kauppojen määrä on ollut varsin tasainen, noin 3000 kauppaa vuosittain koko Suomen alueella.

Pelto- ja metsäkauppa vilkastui koko maassa

Tämän vuoden alkupuoliskon aikana on tehty 370 peltokauppaa. Se on 17 prosenttia enemmän kuin vastaavana ajanjaksona viime vuonna.

Vuoden 2017 alkupuoliskolla pellon mediaanihinta oli koko maassa 8500 euroa hehtaarilta, kun koko vuoden 2016 kauppahintatilastojen perusteella keskihinta oli 9 150 euroa hehtaarilta. Hinnoissa on tapahtunut 8 prosentin lasku. Muutos selittyy pääosin kauppojen määrien voimakkaampana lisääntymisenä itäisessä ja keskisessä Suomessa verrattuna Länsi- ja Etelä‑Suomeen. Kalleinta pelto oli Varsinais-Suomessa, keskimäärin 12 800 euroa hehtaarilta.

Metsätilojen kauppojen määrä lisääntyi tämän vuoden alkupuoliskolla 10 prosenttia (1 780 kpl) vuoden 2016 alkupuoliskoon verrattuna. Kauppojen keskihinta oli alkuvuonna 2 730 euroa hehtaarilta. Mediaanihinta nousi 8 prosenttia koko vuoden 2016 lukuarvoon verrattuna.

− Muutos selittyy kauppojen määrien lisääntymisen keskittymisellä eteläisimpään ja keskiseen Suomeen, toteaa pelto- ja metsäkauppojen analyysin tehnyt Esa Ärölä Maanmittauslaitoksesta.

Kalleinta metsä oli Uudellamaalla ja Päijät-Hämeessä, keskimäärin 4 200 euroa hehtaarilta, ja halvinta Lapissa, 800 euroa hehtaarilta.

Tekstissä mainitut hinnat ovat mediaanihintoja.

*************************

Juttua muokattu 31.8. klo 15:45:

Korjattu alkuperäisessä tiedotteessa olleet virheet neljännessä kappaleessa. Omakotitalojen hinnat ovat tämän vuoden hintoja, ei viime vuoden.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vesimittarit

19.4.2023

Vesimittari näyttää väärin – tarkista nämä asiat

Helsinkiläinen taloyhtiö huomasi joidenkin asukkaiden vesilaskujen olevan poikkeuksellisen pieniä. Syynä oli vika lämpimän veden mittareissa. Asiantuntijan mukaan vesimittarit asennetaan usein väärin.

sääntely

26.6.2023

Kuukauden kasvo: Sääntelyn uusimisella on kiire

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto toivoo maan uuden hallituksen tarttuvan rivakasti alan sääntelyyn. Muutokset ovat tarpeen asuntokaupan sujuvuuden parantamiseksi ja takaisin kasvu-uralle pääsemiseksi.

riski

28.4.2023

Osakasrakenne voi olla taloyhtiölle riski

Taloyhtiöiden mahdollisuudet saada lainaa ovat heikentyneet, kun pankit kiristävät kriteerejään. Erityisen synkältä tilanne näyttää yhtiöissä, joiden asukkaista valtaosa on eläkeläisiä. Myös tyhjillään olevat asunnot muodostavat yhtiölle riskin.

kaukojäähdytys

16.10.2023

Kaukojäähdytys tuo helpotusta arkeen

Hellejaksot lisääntyvät Suomessa ja sen myötä korostuu myös jäähdytyksen merkitys. Helsingissä helpotusta helteeseen tuo kaukojäähdytys. Kaukojäähdytykseen voi liittyä, jos sijaitsee kohtuullisen lähellä jo olemassa olevia kaukojäähdytysverkostoja.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti